12
srp
2022
Izvještaj

Reunited festival, definicija dobrog ljeta u Slavoniji

Reunited festival

Filip Motovunski, Reunited festival / Efekt Media

share

Reunited, omiljeni slavonski festival, održan je prošlog vikenda u valpovačkom dvorcu Prandau-Normann.

Reunited godinama okuplja soundsystem kulturu te sastavlja reviju elektronske, dub, reggae i drum’n’bass glazbe.

Prva večer festivala bila je posvećena općenitijoj elektronici i technu, ali s obzirom na to kako sam morala odlučiti koju ću večer festivala posjetiti, proces biranja bio je vrlo jednostavan – neupitno doći na večer koja je primarno posvećena dubu i drum’n’bassu.

To su žanrovi koji su iskonska srž Reuniteda, barem kako ja to vidim, iako su sadržaji pored njih odlični u smislu ponude, kvalitete i raznovrsnosti. E sad, organizacija poteza od Osijeka do Valpova, treba prvo vidjet tko vozi, tko pije, tko plaća. Na moje veliko veselje, ja sam bila zadužena samo za drugo.

Prva velika i upadljiva posebnost ovog festivala jest lokacija na kojoj se odvija. Kada sam prvi put čula za koncept festivala, ostala sam u zapanjena informacijom da se odvija ne samo u dvorištu, nego i u prostorijama valpovačkog legendarnog dvorca. Koliko genijalno?! Zvuči kao pun pogodak, što i je, jer nesvakidašnji spoj u slučaju Reuniteda vrlo smisleno funkcionira.

Reunited festival / Efekt Media

Reunited festival / Efekt Media

Druga stvar kojom sam ostala jednako oduševljena jest sama inicijativa, a onda i uspješnost u organizaciji događaja koji opravdava titulu Slavonije kao gorućeg područja u vidu žanrova poput drum’n’bassa i duba.

Reunited je primjer festivala koji mi nadoknađuje sve zamjerke koje inače imam našoj generaloj lokalnoj sceni (ponekad i nedostatku iste) jer sažima poantu da gdje ima volje, ideje i djelovanja, ima i uspjeha, a uz uspjeh mnogo sretne publike koje nakon ovakvog događaja ode ispunjena kući.

Ni ovdje ne stajemo s nabrajanjem pohvala, jer vjerujem da isticanje dobrog primjera uvelike može biti inspiracija i priručnik ostalima.

Pored glazbene i lokacijske atraktivnosti, Reunited ekipa je odlučila ne stati samo na tome. Osim što nude dnevne radionice koje su uključivale ples na svili, streličarstvo i slackline, predstavljaju i podržavaju sve vrste umjetnosti.

Otvorenje festivala ponudilo je i filmsku projekciju koja je premijerno prikazala glazbeni dokumentarac „Bite of paradise“. Zadnja točka ujedno je ona koja me najviše ‘kupila’. Reunited festival se od ovog izdanja može pohvaliti zero waste etikom, efikasnim i osviještenim rješavanjem problema otpada.

Reunited festival / Efekt Media

Reunited festival / Efekt Media

Uz piće se kupovala višekratna čvrsta plastična čaša te su potpuno izbacili jednokratnu plastiku. Pri svakoj idućoj kupnji cuge tu je čašu bilo potrebno donijeti te se u nju točilo. Ovaj sistem funkcionira odlično te su cijene bez obzira na kupnju čaše bile vrlo pristupačne i pristojne.

U Praundau-Normannu ovog su vikenda gostovali soundovi BarabaDub (Zagreb), koji je bio distributer zvuka u dvorištu dvorca, a Nettle Soundsystem (Koprivnica) je tresao dvorac iznutra na Revolution stageu.

Kroz njih su sinoć svoje dub vibre puštali Slavonija vibes, Haris Pilton solo i u Kali Fat Dub dvojcu (kojeg sam sinoć slušala prvi puta uživo pa mogu potvrditi je da njihov etno balkanski dub s pjesničkim tekstovima i postapokaliptičnim štihom još i veći doživljaj slušajući ga jedan na jedan) te slavonski dub aduti Dub Asylum i Sitnica.

Haris Pilton, Reunited festival / Efekt Media

Haris Pilton, Reunited festival / Efekt Media

Dub je stvarno sugestivna i posebna vrsta glazbe koja na mene uvijek djeluje meditativno uz popratno (čak i stereotipno) divne ljude koje takva glazba okuplja.

Nakon sanjivih dub valova spremao se žestok prijelaz na brutalne drum’n’bass setove.

Veliki DJ Rahmanee je bio najavljen kao headliner, no samo dan prije festivala najavljeno je kako on neće biti u mogućnosti nastupiti.

U najkraćem mogućem roku organizacija je uspjela srediti dolazak Filipa Motovunskog na mjesto headlinera. Motovunski je tata hrvatskog, ali i regionalnog drum’n’bassa, uz bok Rahmaneeu. Na njegovim setovima se već osjećam domaće, ali čovjek svaki put uspije razvaliti i koliko god se pripremiš na skakanje, odeš sa seta pokidanih đonova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Filip Motovunski (@filip_motovunski)

U subotu nas je izvozao sa žešćim trakama, klimaks s njegovim prepoznatljivim miksom uvodne pjesme Kralja lavova s jungle himnom „Original Nuttah“ te doveo do ponešto eksperimentalnijeg završetka uz halftime, jungle i dubstep elemente.

On je zatvorio open air stage osmog Reuniteda, ali dvorac se nastavio tresti. Cijeli se festival preselio na Revolution stage gdje je atmosferu pripremio Killan, usijao osječki talent Fullstep Phil, a zadnje atome snage iscijedio je Nobru, jedan od organizatora festivala. Bio je to opasan niz za sve d’n’b ljubitelje koji nisu bili puno razapeti između sounda i odličnih DJ-eva izbora osim plesati dok ih se ne potjera.

Toliko je i privatnih doživljaja s obzirom na to da je riječ o vrsti glazbe koja mi je najbliža i srcu najdraža da moram priznati da je ovaj članak bio izazov napisati uz rastući mamurluk.

Ali ono što moram reći je da sam se s baš slatkim smiješkom prisjećala sinoćnjih trenutaka te je ovaj događaj za moju ekipu i mene definitivno bio definicija dobrog otvorenja ljeta u Slavoniji. Zato želim zahvaliti cijeloj organizaciji jer čine jako puno za našu glazbenu zajednicu, čega su sigurno svjesni. Do idućeg puta, samo ljubav i sound.

Moglo bi Vas zanimati