10
lip
2023
Izvještaj

Magija istarskog etna

Kries, Veja i Ether nastupili u intimnoj atmosferi pulskog Kaštela

share

Arhaične duhove naroda u magičnoj kulisi pulskog Kaštela probudili su zvuci istarskog podneblja. U vrhunskoj sinergiji prirode, povijesti i glazbe moćne etno snage Kries, Veja i Ether uveličali su četvrti Open Season Festival.

Ether

Eterični zvuci sa završnih proba poput akustičnih putokaza navodili su znatiželjnike kojima je ovo bio prvi uspon prema povijesnom lokalitetu pulskog Kaštela. Friška ljetna večer u povijesnom srcu grada Pule obećala je fantastičnu panoramu i nezamjenjivu prirodnu scenografiju koju je obogatila pjesmarica istarskih i slavenskih melodija.

Trostruki koncert na Kaštelu izvedbom a cappella najavila je glazbenica Nikol Ćaćić, umjetničkim imenom znana i kao Ether. Inače nekadašnja članica benda NLV, kraćom izvedbom od šest ili sedam pjesama inspirativna je glazbenica dokazala zašto je smatrana jednim od atraktivnijih imena hrvatske etno glazbe.

Moćan i emotivan vokal obilježen kriptičnim pečatom vremena pred publikom prozborio je o unutarnjim bitkama i međuljudskim odnosima. Osim što je pokazala umijeće naracije, izvrsna kontrola te igra između udaha i fraziranja otkrili su nektare božanskog glasa kojemu se u jednom trenutku pridružila pratnja na basu, dok je i sama Ether kasnije posegnula za perkusijama.

Hipnotizirajućom izvedbom publika je ostavljena u daljnjem iščekivanju, koje je jedinstvenim spojem tradicionalnih korijena i suvremenih tendencija razvrgnula Veja. Ovim putem štovatelji baštine istarskog poluotoka i rodnog Pazina predstavili su stvari s posljednjeg albuma Škura ura, ali i neke od klasika koje je publika odavno prigrlila.

Moglo bi se reći da je Veji doista pošlo za rukom ostvarivanje posebne povezanosti s publikom. Čarolija mijeha i harmonike utkana u ritmu prirode oživjela je animu starih Histra i okupljene rasplesala uz ”Mariju”, ”Biži, biži maglina”, ”Zelen bor” i ostale. Ovaj put publika je na bisu ostala željna poznate ”Anke”, no i unatoč tome nastup Veje označio je emocionalni vrhunac cijele večeri.

Snažan koncertni epilog ostavljen je Kriesu, koji je s pravom prisvojio epitet najatraktivnijega aktivnog predstavnika world music scene s ovih prostora. Izvrsnim doziranjem emocija, koje se očitovalo u polaganoj gradaciji tijekom večeri, bilo je vidljivo da je riječ o bendu s beskompromisnom energijom kojemu kulisa Kaštela može samo laskati. Naime, ključnu ulogu u svemu igra i vizualni identitet benda, koji osebujnom kostimografijom i scenskim kretanjem nosi pjevač Mojmir Novaković.

Svoje umijeće i predanost ova skupina glazbenih šamana etno-alternativnih korijena potvrdila je i zavidnim instrumentalnim pojačanjem. Lijerica i gusle, gajde i niz puhaćih instrumenata središnjici koju čine spoj upečatljivih rifova i atmosferičnih vokala pružaju dašak krajobrazne autentičnosti crpljene u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama slavenske mitologije. Kries u toj maniri i obnavlja radikalnu vezu suvremenog i prošlog. Zanimljiva i progresivna glazbena rješenja slijedi akcentuirani tradicionalni moment, dok solidnu podlogu u svemu pruža konzistentna ritam sekcija basa i dvostrukih perkusija.

U večeri slavljenja baštine istarskog kraja, Kries je – poigravajući se tradicionalnim i modernim – označio epsku završnicu koncerata na pulskom Kaštelu, unoseći u nj svjesni duh vlastite interpretacije povijesnog sjećanja i zaborava.

Moglo bi Vas zanimati