09
lip
2023
Izvještaj

Tia, Nela, Nika Turković i Sara Renar

Femme nouvelle festival u Ljetnom vrtu Vintage Industrial Bara

Femme nouvelle

Femme nouvelle /Filip Bušić

share

Lipanj ne označava samo početak ljeta, već i početak sezone open air nastupa.

U Ljetnom vrtu Vintage Industrial Bara tako je održano novo, četvrto, izdanje Femme nouvelle festivala koje okuplja ne samo domaće kantautorice, nego i one iz cijele regije. Ovogodišnje izdanje nastupom su predstavile Tia, Nela, Nika Turković i Sara Renar, glazbenice jedinstvenog stila koje su, unatoč najavljenom grmljavinskom nevremenu, svejedno uspjele ispuniti koncertni prostor.

Tia

Tia/Femme Nouvelle

Tia

Tijin nastup obilježila je eterična neopipljivost. Večer je otvorila pjesmama s kojima je nastupila na Dori, “Ego” 2021. i “Voli me do neba” 2022., a sa zvukom i stilom koji su proizvod njene generacije, Tia se prirodno ugnijezdila i u obradi Sade “No Ordinary Love”.

U njenim tekstovima nema otmjene igre riječi, nema metafora ili aluzija, ali njezine riječi zvuče kao razgovor koji bi čovjek vodio u toj situaciji, ili, ako je licem u lice pretežak, barem kao iskreno oproštajno pismo. U ogoljenim verzijama njene su pjesme primjeri kako neposredan i izravan pristup pisanju pjesama može skupiti isto toliko pažnje kao i nešto složenije (“Ta”).

Akustične izvedbe podigle su Tijin melankolični pop na nove visine i otkrile neke nove teksture. Tri obrade u tako kratkom setu možda su ipak bile pretjerane, pa je njen nastup mogao proći i bez Dvornikove “Ti si mi u mislima” te “Tattoo”, ovogodišnje pobjedničke pjesme Eurovizije. Svoj je nastup zaokružila tek nedavno objavljenom “To nismo mi”. Mističan i atmosferičan nastup bio je idealan uvod u ovu festivalsku večer.

Nela

Nela/Filip Bušić

Nela

Moglo bi biti primamljivo smjestiti bend u unaprijed određeno mjesto nakon što čujete nešto poput “Nebo gori”, sasvim nove Neline pjesme, koja, nakon neusredotočenog slušanja u gitarističku pratnju, zvuči slično većini današnjih indie pjesama – neupadljiva pozadina, lagani tekstovi, ali kako se Nelin nastup nastavljao, njene pjesme i jasne melodije pokazale su da nikad nisu predvidive.

Svojim evokativnim i samouvjerenim izvedbama, Nela Đinđić je od publike izvlačila spontane aplauze. Sasvim je brzo postalo jasno da u njenom pristupu nema ničeg bezličnog, naprotiv, nastup je bio izrazito besprijekoran. Nakon svojih pjesama “Ono što ostaje”, “Netko kao ti” i “Melodrama”, i ona je ubacila obradu u repertoar, ali na puno suptilniji način nego Tia.

Dok je izvodila “Problem” uletio je i jedan refren “Sweet Dreams” Eurythmicsa, no tako je samo osvježila pažnju publike. Mislim kako Nela postavlja svoj sveobuhvatni teren, stoga se nemojte iznenaditi ako vam se misli povremeno okrenu prema ovoj glazbenici čije najbolje vrijeme tek dolazi.

Nika Turković

Nika Turković/Filip Bušić

Nika Turković

Prvobitno se proslavivši u Dječjoj pjesmi Eurovizije 2004. kao djevojčica zadivljujućeg glasa i šarma, Nika Turković je osvojila obožavatelje svih dobnih skupina svojim moćnim izvedbama. Sa svojim prvim albumom 11 objavljenim početkom godine, Nika je na putu ne samo samospoznaje nego i ljubavi prema sebi.

Svoj je nastup započela najjačim adutom, pjesmom “gledaj me”, nastavila s “pusti”. Nika je vješta u dočaravanju težine bez posezanja za tipičnom glasnoćom. Na svom prvom albumu, sa svojim producentom Ivanom Pešutom Nika dodiruje jednostavnu kompatibilnost kada istražuju svoju zajedničku točku. Njeno pletenje takve atmosfere u live izvedbi u već noćnoj atmosferi činilo se intimnim.

Nika se nikada ne udaljava predaleko od izrazito nenametljivog zvuka – zbog čega se neke pjesme u akustičnim izvedbama čine pomalo istima (“tvoj mir”). Svojim emocionalnim jezikom, izražavajući tračke nade, straha, razočaranja i prihvaćanja u svojim razvučenim, meditativnim zvučnim pejzažima, Nika ipak razvija prikazivanje dubokih emocija samo svojim glasom.

Kako je i sama rekla, pjesma “mrzim” vjerojatno joj je najdraža, a način na koji se prebacuje s nježnih stihova, s promjenama akorda gorko-slatkim poput uspomena koje nosi, na uzdižuće refrene, nekako trijumfalne i slomljenog srca odjednom, predstavlja s dirljivom točnošću način na koji bi se takav razgovor vjerojatno transformirao iz mirnog i sabranog da se emocionalna brana širom otvori.

Sara Renar

Sara Renar/Filip Bušić

Sara Renar

Jednostavna poruka poput “radi ono što te čini sretnim” nešto je što mnogi nažalost često lakše kažu nego učine. To se nimalo ne odnosi na Saru Renar i njen rad. Ona je vrlo brzo pronašla svoj zvuk koji je kroz posljednjih deset godina svjesno i spretno razvijala.

Napuštajući poznate teksture rock glazbe, Sara stvara impresionističku i emocionalno živu glazbu. Upravo je to bilo jasno već na prvoj pjesmi “U velikom stilu” koja je u evoluiranoj verziji skliznula u pulsirajuće petlje i oblačnu elektroniku. Dok njene ostale pjesme ponekad nude plan puta, pravi dar za izražavanje Sare Renar dolazi u aranžmanima.

Dok pjesme vijugaju, one su namjerne i suzdržane, čekajući precizne trenutke da uvede nove zvukove ili pomakne ukupnu dinamiku. Gotovo svaki umjetnik može približiti elektro estetiku s nekoliko pedala za efekte i nešto mračnog modea, ali malo je izvođača koji to mogu utemeljiti tako da ne odlepršaju.

Sara Renar se sa svojim suradnikom Dimitrijem Dimitrijevićem probija maglu misterije kako bi pronašli čvrsto tlo na kojem mogu graditi svoje pjesme. Oni zajedno vrte buku svojih pojačala kako bi stvorili čudesne atmosfere koje pozivaju na istraživanje, dok ritam pruža gravitaciju koja sprječava da glazba ne odlebdi predaleko.

Femme nouvelle

Femme nouvelle 2023./Filip Bušić

Na Femme nouvelle vol. 4 sudjeluju Konstrakta (Universal Music), Miach (Aquarius Records), Tara Thaller (Aquarius Records), Tia (Aquarius Records), Ether (Basic & Rough), Anna Moor (Intek Music), Nela (Croatia Records), Macha Ravel (Bassivity Digital) i Dina Jashari. Sinoćnji nastupi Tije i Nele, te alumni kantautorica Nike Turković i Sare Renar bili su izvrstan poziv na nanovo preslušavanje jučer objavljenog novog izdanja kompilacije Femme nouvelle.

Moglo bi Vas zanimati