20
lip
2023
Izvještaj

30. IZDANJE PUTUJUĆEG FESTIVALA

Melodije Istre i Kvarnera u Opatiji: Naš kanat je lip

MIK

Uvjerljivi Alen Vitasović 15. put je nastupio na festivalu / Foto: Claudia Bošković

share

Ovogodišnja festivalska karavana poznatog festivala Melodije Istre i Kvarnera svoju premijeru imala je na Ljetnoj pozornici u Opatiji 19. lipnja

MIK

Prve večeri pobijedili su veterani Nevia Rigutto i Duško Jeličić / Foto: Claudia Bošković

Renomirani čuvar glazbene tradicije i baštine Istre i Kvarnera i u svome jubilarnom tridesetom izdanju sljedećih nekoliko dana omogućiti će kvarnerskoj publici uživanje u glazbenim izričajima različitih izvođača. Trideset godina obnovljenog MIK-a, prva festivalska večer i ugodna opatijska noć 19. lipnja poslužila je raspjevanoj karavani da označi još jednu mikovsku godinu za pamćenje. Prva noć u Opatiji obećala je izvrstan ostatak provoda u Rijeci, Barbanu i Krku, u kojemu će izvođači odmjeriti svoje glazbene snage.

Kako to odavna biva na MIK-u, spoj već iskusnih izvođača i debitanata uvijek je dobitna kombinacija koju publika prigrli svake festivalske večeri, a Opatija je još jednom potvrdila ovo pravilo bez odstupanja. U prvoj noći publiku su oduševili Nevia Rigutto i Duško Jeličić sa skladbom “Pod ruku me ćapaj“ koja je osvojila 184 glasa. Jeličiću je kao veteranu festivala ujedno dodijeljena i plaketa za dvadeset i peti jubilarni nastup na MIK-u. Drugo mjesto sa 158 glasova osvojila je skladba “Suza s Kvarnera“ u izvođenju Voljena Grbca, Jose Butorca i klape Tić, dok je 95 glasova publika poklonila skladbi “Ženske za feštu“ Tamare Brusić i ženske klape Hreljin.

Otvorenje festivalske večeri bilo je rezervirano za dinamičnu i srdačnu posvetu krajoliku uz izvedbe “Zavavik tu“ ženske klape Vejanke i “Na vrh Učke“ Mateja Plavčeka i Maje Miljavac. Sentimentalnom izvedbom posvećenom rodnom kraju, Eleonora Dobrović iznenadila je slojevitim i bogatim vokalom. Uz prebiranje Luke Brgića po harmonici, gracioznosti nastupa pridonijela je profinjenost i mekoća talijanskog jezika dok je glazbenica pjevala “Istria mia“.

Katja Budimčić Sabljar diše i ćuti staru ljubav čija “Leta su pasala“, a publika razumije izvedbu skladbe “Sad razumin“ Dina Guščića. Ljepote primorskog krajolika proslavila je Melanija sa skladbom “Guštan more“. Razigranim višeglasjima atmosferu je zagrijala ženska klapa Hreljin uz “Kokodak“, a posebno emotivno se u skladbu “Bit ćeš se moje“ unijela Božidarka Matija Čerina uz potporu ženskog vokalnog sastava Luštrin.

U prvom dijelu večeri definitivno se istaknula Marinella, koja je debitirala u sklopu prvog izdanja festivala. Iako nije ostvarila plasman na jednom od prva tri mjesta, vjerujemo da su oni koji su željeli uspjeli proniknuti u ljepotu izvedbe “Kažuni“, koja je i lirski i vokalno jedna od zaokruženijih izvedbi večeri.

MIK

Ča metalci Po’ metra crijeva prvi put su nastupili na MIK-u / Foto: Claudia Bošković

Pokraj Kožnih jakni koje su “Kožnom jaketom” razdrmale opatijski auditorij u ritmu klasičnog rock ‘n’rolla, najveća atrakcija večeri nedvojbeno jesu bili jedini i autentični protagonisti ča metala Po’ metra crijeva koji su se publici predstavili sa “Metal je ča!”. Upečatljivim scenskim nastupom prema kojemu je sastav prepoznatljiv, trinaesta točka večeri bila je u isto vrijeme i groteskna i šokantna, u krajnje pozitivnom neskladu s predodžbom onoga što vidimo i čujemo kada pomislimo na Melodije Istre i Kvarnera. Iako tog puta sastav nije pokupio simpatije svekolike publike, dramaturgija i spektakl kao u dosadašnjoj maniri bili su na vrhunskom nivou.

Poseban, moderni iskorak u pristupu tradiciji ovog kraja donio je već višestruki povratnik na festivalu, Lado Bartoniček koji se lirskom, ljubavnom “Ja bin opet bija njen“ poglavito oslonio na rock zvuk. Jednom od posljednjih glazbenih izvedbi večeri posebno je iznenadio Alen Vitasović, kojemu je ovom prilikom dodijeljena plaketa za petnaesti nastup na MIK-u. “On ni doša“ izvrsno izmiruje tendencije modernosti aranžmana s nekim akcentuiranim tradicionalnim momentima, od kojih se ističe upečatljiva dionica na gajdama.

Uz “Na škaline“ Daniela Moscarde, emocionalni vrhunac večeri označila je “Porat ud neba“ Erika Balije koja je ganutljivom posvetom prijatelju dotaknula sve prisutne. Prva festivalska noć slavnog MIK-a prošla je uz pregršt sjajne glazbe koja je nanijela valove sjete i veselja, ali i poneke glazbene eskapade koji u sljedećih nekoliko dana obećavaju uzbudljiv nastavak natjecanja na drugim lokacijama.

 

Moglo bi Vas zanimati