15
lip
2023
Izvještaj

Najutjecajniji bend za koji nikad niste čuli

Melvins u Tvornici: Uvrnuti kaos i stonerski riffovi koji zvuče kao da su umočeni u katran

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

share

Melvins, sludge metal senzacija koja od ranih 80-ih izbacuje utjecajne albume, po drugi su puta posjetili zagrebačku publiku i, očekivano, izdominirali svojom pojavom.

Karizmatični frontmen King Buzzo i bubnjar Dale Crover, u pratnji basista Stevena McDonalda, vjerojatno su najglasnija grupa koja je do sada posjetila Tvornicu kulture. U publici se našlo fanova iz cijele regije.

Buzz Osbourne, poznatiji kao King Buzzo, sa svojom prepoznatljivom čupom, obučen u crnu halju iscrtanu simbolima oka, jedna je od najupečatljivijih, ali i glazbeno najutjecajnijih pojava koje su proizašle sa američke sjeverozapadne scene pa je izuzetna čast i privilegija gledati ih uživo. Ovaj put Zagreb su smjestili na jedno od stajališta u svojoj velikoj turneji povodom 40 godina rada. Ne sumnjam da je naša publika ostavila odličan dojam 2015. u Močvari, kad smo ih posljednji put gledali.

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

Van svih okvira

Ovaj put došli su samo s jednim bubnjarom, Daleom Croverom, koji je polovica izvorne jezgre osebujne grupe. No, zvuk nije bio ništa slabiji, niti manje mastan i težak. Kad je ritam gromoglasnog bubnja krenuo, vlažan zrak u Tvornici postao je još gušći. Pogon je proradio punom snagom. Dubok bas zakrčao je iz gotovo dvometarskog zida pojačala, a onda su se umiješali i stonerski riffovi satkani od „drop d“ štimunga koji zvuče kao da su umočeni u katran i orošeni suzama siročadi. Cijela stvar postane još stoput bolja kad povrh svega zaori Buzzova glaščina koju opisuju kao demonsku verziju Genea Simmonsa, inače Osbourneovog idola i suradnika.

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

Glazba koju sviraju baca u trans. Premda se u suštini radi o stonerskom rocku, u dugoj su karijeri istraživali razne smjerove. Nikad se nisu držali okvira pa se na njihovoj prosječnoj ploči jedna strana može držati pop hookova i skladnog ritma, dok druga strana može pobjeći u totalni eksperiment, dadaizam, avangardu i ambijentalne zvukove. Nit koja ih povezuje zabačen je i ruralni duh same sredine iz koje dolaze. To je duh mračnih crnogoričnih šuma i tamnosivih oblaka, rudarskih gradića gdje žive samo drvosječe, krave i serijski ubojice, a lokalna mladež puši travu pored pruge i gađa vagone kamenjem.

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

Priče o legendama

Uzmite atmosferu iz gostione u Lynchevim Twin Peaksima, ali ubacite kapljice LSD-a svima u piće, pa tako i onom sanjivom glazbenom sastavu na pozornici. Naravno, nemojte nikome reći šta se desilo jer jedino će tako zavladati uvrnuti kaos koji zamišljamo dok slušamo Melvinse.

Džonovi tenisica lijepili su se za gumenu podlogu premazanu osušenim pivom. Kroz neprohodnu masu koja je nekad bila floor, koračalo se sporo i u transu. Kako i priliči glazbi kojom nas je začarao crni mag iz Aberdeena. Istog onog gradića u kojem se rodio Kurt Cobain. No, puno prije Nirvane i svjetske slave, King Buzzo je bio njegov uzor i mentor koji ga je, svojevremeno, i spojio s Daveom Grohlom. Kurt je uslugu Melvinsima vratio u obliku prvog i jedinog njihovog ugovora s izdavačkim divom, Atlanticom, čije su glavešine inzistirale da im mlada rock zvijezda producira albume, no suradnja nije dugo trajala. Buzzo, koji se ne da zajebavat, protjerao je tragičnog Cobaina iz studija zbog stalne urokanosti i manjka koncentracije. Ono što je nastalo iz toga dva su najuspješnija albuma grupe, Houdini i Stoner Witch iz 1993. i 1994. Uspješnice s tih izdanja mogli smo čuti i u Tvornici tijekom završnog vrhunca koncerta.

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

Imamo ukusa

No, kad pričamo o Melvinsima, ne bi bilo pošteno ostati samo na 90-ima. Njihov zavidan opus, sačinjen od čak 25 studijskih albuma, ostavio je traga i prije i poslije grunge ere, a prošlogodišnje izdanje Bad Moon Rising dokaz je da ne planiraju stati. Ne sumnjam da ćemo jednog dana s njima proslaviti i zlatni pir. Njihov jedinstveni spori i teški stoner rock nije se sramio heavy metal korijena, hardcore punka, psihodelije i utjecaja klasičnog rocka 70-ih pa smo tako dobili zvuk koji je definirao i direktno utjecao na gotovo sve bendove alternativnih 90-ih.

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

Melvins u Tvornici / Matej Grgić

Nije ni čudo da Melvinse nazivaju najutjecajnijim bendom za kojeg nikad nisi čuo. Ipak, masa ljudi u Tvornici dokaz je da na ovim prostorima itekako slušamo dobre stvari.

Moglo bi Vas zanimati