15
lip
2023
Izvještaj

KONCERT NA TRGU RIJEČKE REZOLUCIJE

Kraj programa, Turisti i Ministranti: Rock kao pozadinski šum

Ri Rock

Izvrsni Turisti imaju snažan artistički naboj / Foto: Claudia Bošković

share

Obilježavanje Dana sv. Vida na Trgu riječke rezolucije prošlo je uz bendove Kraj programa, Turisti i Ministranti koji su održali izvrsne nastupe, premda u fokusu nije bila glazba nego piće i ćakula

Ri Rock

Ministranti su podigli atmosferu / Foto: Claudia Bošković

Ugodnije temperature potaknule su premještanje nastupa s pozornica koncertnih hala na dostupnije, otvorene prostore gdje uživanje u glazbi mogu podijeliti svi, vjerni obožavatelji i slučajni prolaznici. Ugodan ljetni provod na Trgu riječke rezolucije u utorak, 13. lipnja zajamčio je nastup riječkih rock snaga, koji su pred publikom izveli svoj autorski repertoar, a u manjoj mjeri i neke poznate obrade.

Otvorenje rock programa pripalo je Kraju programa, bendu koji bilježi više od desetljeća rada, a izrastao je suradnje prijatelja i kolega iz riječko-crikveničkih bendova (Invert, MBurns, TOST…). Pamtljivi rifovi koji tvore komplementarnu energiju s ritam sekcijom tek su blago uspjeli zagrijati okupljene za ostatak večeri. Iako jedna od povijesnih lokacija riječkog rocka, djelovalo je kao da publika na Trgu ne rezonira u potpunosti s porukom cjelokupnog događanja. Piće i razgovor bili su fokus u kojemu je živa glazba bila poput kakvog pozadinskog šuma, a unatoč atmosferi živahnim pop i punk sekvencama Kraj programa pokazao je i da opravdava energičnost live izvedbe.

Ri Rock

Kraj programa nastupio je na početku programa / Foto: Claudia Bošković

Melodični i poletni sastav prepustio je stage kvartetu iskusnih glazbenika pod imenom Turisti, kojima je pozornica praktički drugi dom. Dobro znani bend donio je zaokret u koncertnoj noći, a mračnijim i atmosferičnijim izričajem poručili su kojim glazbenim idolima odaju svoj hommage. Najindikativniji pokazatelj istog svakako jesu bile obrade pjesama “Javna kupatila” Parafa i “Radostan dan“ Ekatarine Velike. No, i u autorskom djelu Turista osjeti se snažan artistički naboj, koji koketirajući s pitkim pop-rock momentima iznosi svojevrsni revolt i pobunu kao određujući faktor glazbe nekada.

Upravo ta reminiscencija glazbenih korijena i jest lajtmotiv većine riječke alternativne scene. A ne postoje oni koji bi se ka tom fenomenu mogli prkosnije postaviti negoli Ministranti, koji su na pozornicu ispred crkve sv. Jeronima donijeli sirovu i direktnu rock energiju. Opirući se novim sustavima vrijednosti, Ministranti anticipiraju vlastitu viziju rock’n’rolla, koja se sastoji u kombinaciji izraženih korijena žanra i progresivne autoironične lirike.

Tek s nastupom novije riječke atrakcije u odjavnom dijelu programa djelovalo je da se publika nešto znatnije zagrijala i animirala. Riječki rock buntovnici u koncertnoj noći zaredali su buru klasičnih rock rifova, od kojih se posebice istaknula “Indija“ koja na eskapistički način istražuje alternativne vrijednosti, ali i nova žanrovska rješenja. Iako protagonisti odlučne anti-rock agende, glazba Ministranata i u live izdanju većinskim dijelom potkovana je u igri na sigurno, bez značajnijih rock eskapada, a većinski dio izvedbe nosi upravo samouvjerena energija i karizma članova benda. Isto je morala zasigurno osjetiti i publika koja je bend pozvala na bis, na kojemu su Ministranti zaključili koncertnu noć uz pjesmu “Čak i mi (Zebra)“.

 

Moglo bi Vas zanimati