22
tra
2023
Izvještaj

KONCERT

Michelle Gurevich u Vintageu: Dobrodošli u Twin Peaks

Michelle Gurevich

S gitarom racionalno / Foto: Bojan Mušćet

share

Premda je koncert Michelle Gurevich bio komoran, unutarnja dinamika i diskretan kontakt s publikom, uz vrhunsku interpretaciju rezultirali su vrlo dobrim nastupom

Michelle Gurevich

Michelle i Zagreb se vole javno / Foto: Bojan Mušćet

Kanadska kantautorica Michelle Gurevich, nekoć poznata pod scenskim imenom Chinawoman nakon šest godina vratila se u Hrvatsku gdje je repetirala nastupe u Rijeci i Zagrebu. Premijerni nastup imala je u zagrebačkoj Tvornici 2017., ovog mjeseca, nakon izvedbe u riječkom Pogonu kulture rasprodala je koncert u zagrebačkom Vintage Industrial baru.

Na pozornicu je izašla s doorsoidnom postavom – bubnjaricom, klavijaturistom koji je s pedalama pilotirao i s basom (oboje iz Kanade), te škotskim gitaristom koji je vješto oslikavao njezine autorske ideje bariton gitarom. Iznimno funkcionalno posloženi, realizirali su zvučnu sliku koja sasvim odgovara njezinome zanosnom altu. Iznimka je bila na najintenzivnoj skladbi koju je izvela – “Vacation from Love” kada se komorni ugođaj bara iz Twin Peaksa prretvorio u elektroničku oluju uz snažnu participaciju svih članova benda.

Uistinu, atmosfera je podsjetila na kadrove iz TV serije Twin Peaks u kojima Julee Cruise s bendom u nekome baru izvodi nostalgične, bolne pjesme koje govore o unutarnjim dramama i katarzama. Michelle Gurevich skuplja poklonike upravo takvim pristupom, a kombinacija balada slavenske topline (podrijetlom je Ruskinja) i gitarističkog twanga, na tragu surfa svakako je pridonijela da njezinih 100 minuta nastupa prođe u trenu. U pojedinim skladbama može se prepoznati i sukladnost s radovima Chrisa Isaaka, što je još jedna poveznica s glazbenim preferencijama autora Twin Peaksa Davidom Lynchom.

Michelle Gurevich

Michelle je zakon / Foto: Bojan Mušćet

Publika je bila umnogome življa od izvođačice, pa je joj je netko dobacio: “I Love You”, a u dva navrata ženska joj je poklonica snažno zapjevala evergreen Beatlesa “Michelle”. Suzdržano raspoložena Michelle Gurevich u tim se trenucima i nasmijala. Imala je i kratke najave pjesama, štiklece za vrijeme kojih se publika prigodnu umirila. Pjesmu “End of an Era” posbetila je najboljem prijatelju iz Berlina koji joj je najprije bio odvratan da bi se kasnije sve promijenilo.

Unatoč smirenoj atmosferi, kontakt s publikom bio je intenzivan, a Michelle Gurevich na različite je načine stvarala dinamiku: pola nastupa koristila je gitaru, a pola je samo pjevala, dok je skladbu “Goodbye My Dictator” izvela je bez pomoći benda.

Publika je zahtijevala naslovnu skladbu prvog joj albuma “Party Girl”, no nije ju izvela. Za bis je ostavila moćne pjesme “For Old Time’s Sake” i “Six Months of Love” koje su zaključile večer s vizijom suvremenih šansona u izvrsnoj interpretaciji.

Michelle Gurevich

Red ljubavi, red drame: Michelle Gurevich / Foto: Bojan Mušćet

Moglo bi Vas zanimati