16
lis
2022
Izvještaj

Mirsad Dalipi Trio na Zagreb Jazz Festivalu

Začinjeni jazz u centru

Mirsad Dalipi Trio, Zagreb Jazz Festival

Foto: Jazz Zg

share

Subotnje podne u centru Zagreba – špica koja je ulice ispunila bezbrojnim koracima i glasovima duša koje u vrevi traže mjesto i sadržaj za sebe. Takvu vrevu uspio je na sat vremena nadglasati trio glazbenika koji su u Bogovićevoj ulici kod skulpture Prizemljenog Sunca Ivana Kožarića održali drugi koncert u sklopu 13. izdanja Zagreb Jazz Festivala.

Nakon kvarteta I.M.L.P. održanog prethodnog vikenda, 15. listopada nastupio je Mirsad Dalipi Trio, koji čine Toni Starešinić na klavijaturama, Ivan Kapec na gitari te Mirsad Dalipi za bubnjevima. Ovo troje glazbenika surađuje zajedno u sastavima kao što su Balkan Zoo trio i bend Ede Maajke, kao i na projektu Sunrise Sessions u sklopu kojeg su za Zona Muziku snimili ambijentalno-elektroničku skladbu Noćni poziv.
Desetak skladbi koje su izveli na koncertu bile su improvizirane te su nastavile viziju upravo spomenutog projekta – i to mnogo više na tragu post-rocka negoli jazza: s gustom upotrebom repetitivnih rifova na gitari, konstantnog i izrazito čvrstog i glasnog ritma na bubnjevima te walking (bass) linija i brojnih efekata na hammond orguljama.

Foto: JazzZG

Cjelokupni zvuk trija bio je balansiran i bilo je jasno da su se glazbenici međusobno slušali, premda se u kontekstu mjesta gdje se koncert odvio na trenutke moglo učiniti kao da su (možebitno i slijedom toga) ostali bez inspiracije. Skladbe su bile zaokružene te su donijele pokretljiv groove koji se dobro stopio sa subotnjom atmosferom, ali bi znale zapasti u ponavljanja na što bi se nadovezale možda nedovoljno hrabre solaže.

Foto: JazzZG

Svaki od troje glazbenika donio je u zvuk trija svoju šarenu glazbenu pozadinu, koja je, stopljena zajedno, bila prava fuzija postrocka, funcka i jazza, na trenutke čak i elektroničke glazbe. Takav žanrovski iskorak iz jazza nije ništa novo za Zagreb Jazz Festival te je zainteresirao šaroliku publiku koja je subotnje popodne provela šetajući i ispijajući kavu Bogovićevom.

Foto: JazzZG

Iskorak je to ovogodišnjeg izdanja festivala i u smislu dopiranja do novih publika, jer – koncert trija bio je besplatan, kao i prethodni, a kao i dva koja će uslijediti naredna dva vikenda: koncert kvarteta Olivera Potočnika te trija Valerije Nikolovske, koji će se održati na lokacijama u centru Zagreba. Nakon tog, domaćeg programa ovogodišnjeg, 13. izdanja festivala JazzZG, slijedi onaj strani.

Naime, tijekom studenog će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u Kazalištu Keremput te u Tvornici kulture biti održana četiri sjajna koncerta na kojima će nastupiti Christian Sands Trio, Jazz/Takes Supergroup, Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan te Mingus Big Band. Bit će to, sve u svemu, bogat nastavak jeseni u tonovima jazza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jazz_zg (@zgjazzfestival)

Moglo bi Vas zanimati