14
lis
2022
Vijesti plus

Basist Rolling Stonesa Darryl Jones u Tvornici!

Darryl Jones

Basist Rolling Stonesa nastupa sa supergrupom Jazz/Takes / Facebook

share

Na 13. Zagreb Jazz festivalu nastupit će supergrupa Jazz/Takes koju čine Darryl Jones (Rolling Stones), Bill Evans (svirao s Milesom Davisom), Harvey Mason (svirao s Herbiejem Hancockom) i Nils Lan Doky (svirao s Patom Methenyjem)

Jazz/Takes

Jazz/Takes dolaze u Tvornicu 7. studenog

Iako je kreativni zadatak supergrupe Jazz/Takes složen, koncept je jednostavan: interpretacija kanona dobro etabliranih žanrova suvremene glazbe kroz prizmu jazza.

Jazz/Takes svira mješavinu vlastitih autorskih skladbi i jazz interpretacija vodećih žanrova kao što su grunge 90-ih (Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains, Nirvana, Soundgarden), disco 70-ih (Chic, Abba, Sister Sledge), francuski electronic (David Guetta), heavy metal (Metallica), hip-hop 90-ih (Nas, Notorious B.I.G., A Tribe Called Quest), New York post punk 70-ih (Television, Patti Smith, Ramones), britanski new wave 80-ih (New Order) i još mnogo toga.

Grupu čine Darryl Jones (bas, gotovo 30 godina u Rolling Stonesima, umjesto Billa Wymana, svirao s Milesom Davisom i Stingom), Bill Evans (saksofon, svirao s Milesom Davisom, Sonnyjem Rollinsom, Stanom Getzom…),Harvey Mason (bubnjevi, svirao s Dukeom Ellingtonom, Jamesom Brownom, Herbiejem Hancockom…) i Niels Lan Doky (piano, svirao s Patom Methenyjem, Johnom McLaughlinom i drugima).

Prije dvije godine započela je jedinstvena suradnja između jedne od najznačajnijih institucija u svijetu umjetnosti – Louisiana Museuma of Modern Art u Danskoj – i jednog od najkreativnijih i najplodnijih glazbenika današnjice – pijanista i producenta Nielsa Lan Dokyja koja je rezultirala u stvaranju inovativnog i vrlo uspješnog koncertnog ciklusa Jazz/Takes. Muzej moderne umjetnosti Louisiane jedan je od najposjećenijih umjetničkih muzeja na svijetu i predstavljen je u knjizi Patricije Schultz “1000 mjesta koja morate vidjeti prije smrti”.

Uz izmjenu izložbi, stalna zbirka muzeja uključuje glavna djela mnogih ikona moderne umjetnosti, uključujući djela Pabla Picassa, Alberta Giacomettija, Andyja Warhola, Davida Hockneya i Cecily Brown.

Niels Lan Doky International Jazz Collective – inspiriran umjetničkim organizacijama kao što su Royal Danish Ballet, Alvin Ailey American Dance Theatre, Cirque du Soleil, Royal Shakespeare Company i Bostonski simfonijski orkestar udruženje je plodnih glazbenika posvećenih predstavljanju najkvalitetnijih, jedinstvenih i ekskluzivnih jazz izvedbi, koje su sami kurirali i producirali, a koje se ne mogu čuti nigdje drugdje. Kolektiv predvodi jazz pijanist i producent Niels Lan Doky, koji je nazvan “najboljim pijanistom svoje generacije” i koji je radio sa svima na listi ‘tko je tko’ u svijetu jazza.

U prve dvije sezone serijala, 2020. i 2021., čitavi koncerti bili su posvećeni Dokyjevim modernim instrumentalnim jazz obradama vodećih žanrova: a svaki koncert predvodi jedna od najpriznatijih osoba u jazzu: Lenny White, Billy Cobham, Mike Stern, Gary Bartz, Pat Metheny i drugi.

Dosad su se mjesečni koncerti održavali isključivo u muzeju Louisiane – uz pune dvorane i ovacije. Međutim, supergrupa Jazz/Takes je krenula na europsku turneju u sklopu koje će svirati u Zagrebu 7. studenog.

Karte: https://www.entrio.hr/event/13zagreb-jazz-festival-jazztakes-supergroup-12299

Zagreb Jazz festival u stranom dijelu programa uključuje još i sljedeće nastupe:
2. 11. Christian Sands Trio, Mala dvorana Lisinski, 20 sati
9. 11. Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan, kazalište Kerempuh, 20 sati
22. 11. Mingus Big Band „Stogodišnjica rođenja“, Velika dvorana Lisinski, 20 sati

Moglo bi Vas zanimati