01
stu
2022
Izvještaj

Nemanja Radulović u Beogradu - povratak korijenima i najiskrenijim emocijama

Nemanja Radulović i Double Sens

Nemanja Radulović i Double Sens /Nebojša Babić

share

Korijeni. Ime je to novog albuma svjetski poznatog violinista Nemanje Radulovića, rođenog u Nišu, glazbeno poliranog u Parizu i hvaljenog u gotovo svim krajevima svijeta. Vrhunska sviračka tehnika i južnjačka duša dobitna je kombinacija kojoj je teško konkurirati, jer daje ono najljepše i najiskrenije što glazba može ponuditi.

Od klasike preko popularne do narodne glazbe, Nemanja je tijekom karijere koketirao s najrazličitijim žanrovima, spajao nespojivo i sve gotovo uvijek povezivao u jedinstvenu cjelinu univerzalnim jezikom glazbenih emocija. Zagreb ga je posljednji put imao prilike slušati uživo 2015. godine, u sklopu ciklusa Lisinski subotom.

Bio je to koncert koji se i dan danas prepričava zbog čega se istovremeno njegov skorašnji povratak priželjkuje s velikim nestrpljenjem. Dio promocije iznimno uspješnog albuma Journey East na kojem je obradio najljepše tradicionalne i klasične melodije ovog dijela Europe, kao i poznata djela filmske glazbe.

Nemanja Radulović i Double Sens

Nemanja Radulović i Double Sens/Nebojša Babić

U međuvremenu se posvetio Čajkovskom i Bachu, no pandemija je iznjedrila potpuno novo diskografsko djelo Roots. Nastalo u doba svjetske izolacije, nemogućnosti kretanja, paralize umjetnosti i glazbene industrije, Roots je album koji spaja čovječanstvo univerzalnim jezikom ljubavi te spaja naizgled nespojivo u jedinstvenu cjelinu.

Koncerti Nemanje Radulovića u Beogradu uvijek su iznimno posjećeni te je i ovaj koncert rasprodan u rekordnom roku. Hajp je u potpunosti opravdan, jer Nemanja Radulović pruža uistinu jedinstveno iskustvo koje može zadovoljiti i glazbene puriste i prosječne slušatelje, bez ustupaka po pitanju kvalitete.

Nevjerojatno je karizmatičan, njegova pojava instantno isijava pozitivnom energijom, toplinom, optimizmom i dobrotom te tako stvara uistinu posebnu atmosferu u koncertnoj dvorani, kada se svaki posjetitelj osjeća dobrodošlo i kao dio glazbene obitelji te dobiva veoma ispunjujuće glazbeno iskustvo. Na Kolarcu, gdje je sve i počelo, dvorana je to s kojom je posebno vezan.

Nemanja Radulović i Double Sens

Nemanja Radulović i Double Sens/Nebojša Babić

U formaciji s orkestrom Double Sens, grupom odličnih glazbenika, prije svega prijatelja, koji surađuju već dugi niz godina i prenose ljubav prema muziciranju gdje god zasviraju. A svirali su na raznim mjestima, bilo koncertnim dvorana ili javnim mjestima, što je još jedna od prepoznatljivosti njihova djelovanja.

Sinoć su s posebnim žarom predstavili novi album te odveli publiku na glazbeno putovanje s porukom ljubavi i mira i zaključkom – da je običan čovjek, u bilo kojem kutku planete, samo čovjek, s istim osjećajima i potrebom zajedništva od kojeg smo se u posljednje dvije godine poprilično distancirali.

Za vrijeme pandemije, kako je rekao Nemanja, violina mu baš i nije bila prijatelj, no zato je slušao jako puno različite glazbe te je tako nastala ideja za novi album koji je stvorio zajedno sa starim suradnikom, Aleksandrom Sedlarom, koji je također pokupio glasne ovacije na koncertu. Njihovi aranžmani uistinu su posebni, stapaju različite kulture u jedno djelo, ukazuju na jednakost i ističu bliskost udaljenih kultura.

Narodna glazba Indije, Irske, Japana, Izraela, Srbije, Španjolske, Rusije, Makedonije, Roma, Bosne, Francuske, Vlaha i Moldavije sinoć su u dvosatnom programu stopljene u jednu cjelinu u aranžmanu Nemanje i Aleksandra Sedlara, na najljepši mogući način. Uz vrhunsku vokalnu solisticu Kseniju Milošević, poznate pjesme kao “Đelem, đelem” i “Što te nema” dobile su novu dimenziju, dok je gromoglasne ovacije dobila i izvedba pjesme “Makedonsko devojče” u violinskom duetu s Kristinom Atanasovom Radulović.

Nemanja Radulović i Double Sens

Nemanja Radulović i Double Sens/Nebojša Babić

Njegova je tehnika istančana i precizna, s jednim vrlo prepoznatljivim emotivnim otiskom. Sirovošću zvuka približava slušatelja sebi, strašću i osmijehom očarava, a profinjenošću zaokružuje cjelinu na koju se nastavlja Double Sens. Sjaj u očima kakav se danas sve rjeđe viđa na pozornici, proizvodi ton srcem te umjetnički kreira i usmjerava djela s raznih krajeva svijeta, raznog skladateljskog otiska u jednu čarobnu cjelinu.

Publika je Nemanju čak tri puta zvala na bis, a on i ansambl Double Sens počastili su ih izvedbom Niške banje, ”Somewhere Over the Rainbow” i Montijevim Čardašom. Stojeće ovacije za domaćeg i svjetskog heroja. Koncertni program uz emocije koje su svijetu u ovom trenutku najpotrebnije – emocije jedinstva i ljudskosti na koje često u užurbanosti života zaboravljamo, no Nemanja Radulović je tu da nas vrati korijenima i pruži jedinstveno glazbeno iskustvo.

Moglo bi Vas zanimati