30
lis
2022
Izvještaj

Koncert

Macy Gray u Tvornici: Misno slavlje

Macy Gray

Sloboda je najvažnija, rekla je raspoložena Macy / Foto: Matej Grgić

share

Četvrti nastup Macy Gray u Zagrebu od moguće se katastrofe pretvorio se u razigrani show sa snažnom interakcijom s publikom, izvrsnim bendom, raspoloženom zvijezdom i užarenom atmosferom

Macy Gray

“You’re fuckin’ beautiful, you’re fuckin’ sexy” / Foto: Matej Grgić

Sve je mirisalo na još jedno posrnuće Macy Gray u Zagrebu. Nakon sramotno lošeg nastupa prije pet godina u zagrebačkoj Tvornici kulture, a i ne baš rječitog interviewa koji je dala Igoru Jurilju za naš portal, kašnjenje od gotovo pola sata nije slutilo na dobro. Štoviše, najprije je njezin bend The California Jet Club malo zajammao, za zagrijavanje. Odmah se vidjelo kako je postava koja uključuje klavijature, bas, bubanj i udaraljke sa zamjetnim odsustvom gitare prilično uigrana. No oko 1.200 ljudi u publici očekivalo je da se glavna zvijezda napokon ukaže.

Macy Gray nastupila je u Lisinskom 2009., a onda su 2012. i 2017. uslijedila dva nastupa u Tvornici. Prvi je imao prolaznu ocjenu, no oni koji su bili na drugome sjećaju se njezinih problema s koncentracijom i izvedbom, kao i očitih utjecaja opijata i alkohola. Poznata je po tome da srče nešto žestoko kad ide u kino.

Kad se napokon ukazala, Macy Gray je doteturala do mikrofona i sva onako rasklimana sa stasom gazdarice iz stripova i crtića o Tomu i Jerryju, imala je sve predispozicije da se strovali u publiku. Ipak, nekako je krenula u koncert i to se pokazalo prilično korektno. Njezin izvrsni vokal, doduše, ne može baš dosezati prijašnje visine, ali je soulična interpretacija zaista bila bez greške, uz malu pomoć multiinstrumentalista Billyja Wesa.

Macy Gray

Svi u publici su supertarovi, kaže Macy / Foto: Matej Grgić

Premda se nije mnogo kretala, njezin repertoar pokreta i grimasa umnogome su dali dodatnu dinamiku nastupu.

Nakon uvodnih pjesama, Macy i band su okrenuli na jazz i izveli su dva odlična covera: standardu “Fly Me To The Moon”, najpoznatiju u izvedbi Franka Sinatra i jako zanimljivu preradu klasika Metallice “Nothing Else Matters”.Premda je iza svake skladbe okretala leđa publici i onda se osvježavala nekim napitkom koji voli, bila je sve uvjerljivija i sasvim je raspametila publiku izvedbom skladbe “Witness” s posljednjeg joj albuma Ruby.

I – nakon toga, otišla je s pozornice! Nikome nije bilo jasno je li nakon pola sata koncert završio ili je posrijedi koncept showa. Perkusionist je desetak minuta zabavljao narod prigodnim ekshibicijama, a onda se vratio bend bez Macy.

Na iznenađenje mnogih, odsvirali su “We are The Champions”, obradu grupe Queen, a publika je pjevala. U tom trenutku bilo je jasno da nazočimo pomno režiranom showu, a ne klasičnom koncertu.

Macy Gray

Basist Alex Hyhn pozvao je publiku da pjevaju “We Are The Champions” / Foto: Matej Grgić

Macy se vratila u drukčijem outfitu i nakon dvije skladbe krenula je s furioznom kombinacijom propovjedi i plesnih skladbi. Najprije je pitala “How do you say Fuck’em in Zagreb?” i dobila gromoglasno “Je*i ga”! Onda je pozvala publiku da zajedno viču proste riječi. Pozvala je publiku da se oslobodi i da viče iz sveg grla, što je bio uvod za izvedbu “Disco Songa” koji je pretočio u obradu velikog hita Roda Stewarta “Do Ya Think I’m Sexy”. Nakon toga Macy je pitala okupljene što im je važnije: sloboda, ljubav, seks ili novac. Rekla je da je njoj najvažnija sloboda, jer s njom se može sve ostalo. Bio je to uvod u “Sexual Revolution”. Pjesmu je završila citiranjem Boba Marleyja iz evergreena “No Woman No Cry” – “Everything’s Gonna Be Alright”.

Izvrsno primjenjujući postulate gospel izvedbi, Macy je pozvala publiku i da se obrate prvome do sebe i kažu da im opraštaju i da ih vole, slično kao na misama. Također, pozvala je prisutne da viču čim snažnije kako bi Bog mogao čuti. Predstavila se i rekla da je ona Macy Gray iz Los Angelesa, California i publici poručila i da su svi oni superstarovi. Onda su svi iz publike unisono morali glasno izreći svoje ime.

Macy Gray

Vrlo dobra vokalna izvedba / Foto: Matej Grgić

Bilo je to samo uvod u melodiju s refrenom “You are Fuckin’ Beautifiul, You’re Fuckin’ Sexy”. Finale je pripalo izvrsnoj skladbi “Every Night”.

Premda se činilo da je nakon sat i dvadeset minuta showa, sve gotovo, bend i Macy su se vratili na pozornicu za izvedbu još nekoliko pjesama i poruka u nešto mirnijem stilu. Doduše, očito je kako se Macy dopala zagrebačka publika, pa je možda skakala i previše što je rezultiralo i gubitkom jedne naušnice.

Očito je kako Macy Gray ipak ne može iznijeti potpuni koncert ali odličan bend koji ima iza sebe i vrlo dobar scenarij showa koji se, doduše, temelji na dirigiranom kontaktu s publikom, ipak su rezultirali položenim popravnim ispitom u Tvornici i to s najvišom ocjenom.

Macy Gray

Između partyja i euharistije: Macy Gray / Foto: Matej Grgić

Moglo bi Vas zanimati