12
velj
2023
Izvještaj

Rasprodani koncert

Neno Belan i Fiumens: 25. rođendan u Domu sportova

Neno Belan Fiumens Dom Sportova

Neno Belan i Fiumensi održali koncert u Domu sportova // Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL

share

U subotnjoj večeri kad se u Opatiji birao naš predstavnik za Pjesmu Eurovizije, a u Sanremu pobjednik 73. festivala talijanske kancone sa specijalnim gostima Depeche Modeom, Neno Belan i njegovi Fiumens slavili su 25. rođendan u Maloj dvorani doma sportova na Trešnjevci u Zagrebu. Koncert rasprodan unaprijed imao je oko četiri tisuće ljudi koji su došli kod svog omiljenog pjevača i njegov bend.

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Krcati Dom sportova / Gordan Svilar

Rođendansko glazbeno slavlje Belan i Fiumensi bili su zamislili toliko ambiciozno da je i letimičan pogled na setlistu – barem na papiru – mogao u nekoga tko je slabiji poznavatelj umijeća glavnoga protagonista mogao izazvati reakciju: „Pa ovo je pretenciozno, predugo traje (gotovo četiri sata) i ne može biti uzbudljivo! A i što će mu toliko gostiju? Pa gudački orkestar, pa brass orkestar, pa klapa, pa i Davor Gobac?!“

Belan si je postavio veliki izazov jer je cijeli prvi dio koncerta hitove izvodio u drukčijim aranžmanima. Bile su to akustične verzije, ali sa stvarno potentnom puhačkom sekcijom i gudačkim orkestrom, solo violinistom i akustičnim gitaristom.

Opasnost od eventualne dosade, zamora, otklonjena je unaprijed maštovitim aranžmanima i sjajnim izvedbama. Program je bio sačinjen poput mjuzikla u kojem se opušteno šeće od jednog do drugog dijela stvaralaštva Nene Belana, od jednog do drugog gosta koji se ne samo uklapaju nego kao da su srasli s originalnim pjesmama. I sve to izvode na radost i oduševljenje auditorija. Elena Stella pjevala je ljupku “Bambinu“, pjesmu koja zorno ilustrira kako Belan ne zlorabi nostalgiju. Naprotiv. Elena i Neno izveli su i osvježenu “Samba i ti“, dobrodošao latino intermezzo kao voljeni evegreen.

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Elena Stella; Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Nevjerojatno je kako svježe i drukčije zvuče “Vino noć” i s gudačima, kao i “Rijeka snova” ili “Ponoćna zvona”. A onda “ludi saksofonist” Jakša Kriletić (o kojem smo pisali i u kontekstu glazbenog središta Korčula) silazi s postolja brass orkestra i pjeva “Noć je prekrasna” Daleke obale uz Nenin pozdrav prijatelju Marijanu Banu. Blagoslov da ga zamijeni u Dalekoj obali Jakša je dobio od samoga Bana. Sve su to splitska dica i nije čudna njihova strasna i učinkovita suradnja koja je u isto vrijeme i veliko prijateljstvo.

Neno Belan i Fiumensi održali koncert u Domu sportova / Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Pravi majstor Neno se pokazao i u pozivanju dalmatinske klape Stina. Ponajprije u pjesmama “Zaboravi” i “Srce od leda“. Nitko dosad nije, ako se ne varam, tako dobro sljubio klapu s rock bandom i gudačkim orkestrom. Kraj prvog dijela s čak osamnaest pjesama zaokružen je klasikom “Dugo toplo ljeto”. Rođendansko je slavlje Belan koncipirao u dva dijela. Drugi, također s osamnaest pjesama (bis se ne računa) nazvao je Rock galama, dio koncerta s brass sekcijom. Gudači su otišli, a ostao je od puhača Jakša s trubačem i trombonisticom. Uz klasičnu postavu Fiumensa, Neno je akustičnu zamijenio električnom crvenom Gretsch gitarom (znakovito, ha?).

I sve je počelo naravno s klasikom Đavola “Rock galama” o odrastanju uz rock and roll. I ovdje Neno destilira nostalgiju, dok bi se neki drugi predali trivijalnoj nostalgiji. Dostojanstvena je bila i posveta njegovom prijatelju ili, kako sam kaže, bratu – nedavno preminulom Massimu sa “Zar više nema nas”.
I evo opet klape Stine u stvarno izvrsnoj verziji “Divojke sa Juga”. Nakon svih žanrova kroz koje se Belan šeće s lakoćom sinoć u “Ludo zaljubljen” pozvao i Surku Beat Box!

I opet  je sve to jednako zanimljivo. Posebno njegov posljednji hit “Jube moja znaj” koja na neki način zrcali njegov pjesnički moto. I kad se ‘zeza’ s ljubavi, Belan čini to s pažljivo i suosjećajno. U “Jube moja znaj” – o prekidu ljubavne veze – izaziva ovakav efekt kod jedne obožavateljice: „Tko je plakal nakon prekida plakal je. Nakon ovog hita samo osmijeh na lice i ‘ajmo dalje! Život je lijep! Bravo!“ Drugi pak, obožavatelj, nakon pjesme piše: „Prošlog lita u Drašnicama… Neno i ekipa. Ne znam kada dam se tako lipo i sritno osjeća!“ Tako je bilo i sinoć u Domu sportova. Neno odašilje, malo je za reći, pozitivne vibracije. On širi radost i sreću i “Sunčan dan” kojim je i završio Rock galamu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jelena Pevec (@jelenap_5)

On je cijelo ovo vrijeme ovdje i s Fiumensima i ranije s Đavolima, i kad ljubav pukne i kad te najvoljenija osoba grubo ostavi; pop-pjesnik sa sretnim krajem. Kao što je takav i kraj njegovoga mjuzikla Bambina u splitskom HNK-u. Ana Tonković Dolenčić o Bambini: „Možda će djelovati naivno, sentimentalno i starinski kad se ljubavna priča prelije na čitav grad i pomiri sve one ideološke, klasne i dobne razlike pa postane frekvencija trenutka u kojem se sve završava sretno. Ali zato smo u kazalištu“. Ili, dodao bih,na rođendanskom slavlju 25. godina Nene Belana i Fiumensa. Svoje savršeno skladane pop-pjesme i u bogatom novom ruhu – u Rock galami bilo je i čvrstoga, finoga funka – mudrim izborom gostiju koji to i nisu jer se dobro uklapaju. Belan je nadahnuto i kao pravi maestro skoro četiri sata radosno i glazbeno bogato slavio.

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Naravno da je pri samom kraju Neno predvidio Davora Gobca koji se uklopio u splitski đir – pjesmu “Stojin na kantunu”. Prije kultne “Fride” ‘ispalio je’: „Od festivala do festivala, od Širokog brijega do Sanrema!“ Festival u Sanremu još je trajao, Let 3 je pobijedio premoćno na Dori a Neno Belan zakazao je sljedeći susret za dvije godine u zagrebačkoj Areni!

Elena Stella; Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Elena Stella; Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova / Gordan Svilar

Neno Belan i Fiumens, Dom sportova

Davor Gobac, Neno Belan i Fiumens / Gordan Svilar

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati