16
lis
2022
Daj 5

Daj 5: NEP, Neno Belan, Eliot Alma & drugi

daj 5, neno belan

Daj 5

share

Daj 5 ovog tjedna kasni u dostavi naprosto jer je naramak bio pretrpan, a nova pošta prstigla u petak, pet iza dvanaest kad sam već imao posložen prvotni tjedni odabir. No nema ništa ljepše nego kad ti još svježe, nove, domaće glazbe pomrsi planove i ušulja se u listu nakon što ti cjeliva uho. Debelo zalazimo u jesen, a čini se kako njezin topli kolorit komplementira toplina vokala koji su ovog tjedna bili u apsolutnom fokusu. Ponekad milina i nježnost šarolikih glasova domaćih imena, onih poznatih i onih novih, budu više negoli je potrebno za melankoliju kraja godine.

Multimedijski kolektiv NEP (Nova Evropa) i Anja Rupel, pjevačica nekoć popularne slovenske synth-pop grupe Videosex, posvetili su pjesmu “Radical Chic” modi i kultnom jugoslavenskom časopisu za žene Svijet. U tehnici animacije isječaka sa stranica socijalističkog magazina za žene kojega redateljski potpisuje Martin Peranović, a sve u dizajnerskom i likovnom stilu „mehaničkog maleraja“ pokazanom na nekoliko recentnih izložbi u Zagrebu, Splitu i Puli, autor koncepta i glazbe Dejan Kršić svim diktatorima mode poručuje: „Činiš sve da razbiješ navike i promijeniš svijet putem odjeće“.

Ovaj tekst Kršić je uglazbio, te uz duet s Anjom Rupel otpjevao i snimio uz pomoć Iztoka Turka i Janeza Križaja (također članova skupine Videosex) u poznatom ljubljanskom studiju Top Ten 1985. godine, a zagrebačko-riječka izdavačka kuća Fox & His Friends Records objavila ga je prije dvije godine prvi put na vinilu Pop Not Pop (Songs For New Europe 1985-1989).

NEP u najširem sastavu čini kolektiv dizajnera, glazbenika, fotografa i teoretičara, a uz Dejana Kršića, profesora dizajna na splitskom UMAS-u, tu su i Gordana Brzović, Jane Štravs i Neven Ćulibrk, danas episkop slavonski, vladika Jovan Ćulibrk. Spot “Radical Chic” posvećen je Aleksandru Srnecu i prvi je novi video-rad kolektiva NEP nakon višegodišnje pauze.

Neno Belan i Elena Stella – “Samba i ti”

Neno Belan odlučio je neke svojestare dobre pjesme predstaviti u novom aranžmanskom ruhu, a prva od pjesama koja će se naći na novom albumu obrada je Đavola “Samba i ti”, objavljena davne 1986. godine na albumu Ljubav i moda. Suradnju je ostvario s Elenom Stellom, za koju Neno kaže kako ih prije svega veže dugogodišnje prijateljstvo od 20 godina. Ideja za ploču s obradama u bossa nova ritmovima, prožeta ostalim latino i reggae ritmovima te sličnim južnjačkim varijantama, nametnula se prirodno, budući da su oboje južnjaci i mediteranci.

Videospot je djelo Radislava Jovanova Gonza, a snimano je na lokacijama pored Eleninog rodnog Zadra, u Ninu.

Lana Pletikapić  – “Volim nekog”

Za ime Lane Pletikapić u ovakvom kontekstu nismo još čuli, no prije negoli smo je povezivali s pop jazzom, mogli smo je čuti na Radio Slavoniji kao voditeljicu i urednicu. No samouvjerenost govorene riječi na trenutak zamjenjuje klavirskom baladom “Volim nekog” skladatelja i autora stihova Sandra Bačića koji je stvorio šećernu, pomalo swingersku vinjetu s kojom ćete se željeti buditi maglovitim listopadskim jutrima. Ovo su neke od najljepših minuta koje si možete priuštiti ovog tjedna u domaćoj produkciji. Počastite se.

Ivan Kapec – “Aligatori”

Jazz glazbenik Ivan Kapec najavio je novi studijski album kojim se okreće kantautorskom radu, ali i nekim novim žanrovima. Najavni singl “Aligatori” svojim stilom zalaze u prostore indie popa, kakav će zvuk nositi novi album. Pjesme za novi album stvarane su u duhu tradicije najvećih imena naše kantautorske scene, ali i u modernoj, indie produkciji:

“Zadnjih 5 godina surađujem s glazbenicom i glumicom Majom Posavec, kako na njezinim albumima, tako i na projektu Leonarda Cohena. Radom u tom formatu probudilo se nešto što je u meni uvijek čučalo, kantautorski refleks koji sam provodio već kroz pisanu poeziju. Pjesme koje su nastajale dosta spontano počele su poprimati konkretnije oblike i dobio sam veliku potporu prijatelja glazbenika”, kaže Ivan Kapec i dodaje da je ovaj projekt nastajao skoro tri godine.

Singl i album producirao je svestrani Silvio Bočić, trenutno jedan od najboljih multiinstrumentalista i producenata mlađe generacije u nas.

Mimi Šerbedžija – sestra pjevačice Lucije i slavnog oca, glumca Rade – kreirala je glazbenu personu Eliot Almu kroz najavljuje pjesme o svojim najintimnijim i najiskrenijim mislima, osjećajima i životnim iskustvima. Mimi domaću scenu nije iznenadila nakon dugotrajnoj, posebice pandemijskog komuniciranja glazbenih projekata kada je poput mnogih drugih zavirila u sebe i pronašla kanal za kreativne impulse. Eliot Alma napravila je tako EP sastavljen od šest pjesama, producirao je Finn Howells, a svu glazbu i tekstove napisala je Mimi. Njezina alt-pop balada melankolične aure iznesena je u svojevrsnoj cohenovskoj, minimalističkoj maniri s naglaskom na nježan, a opojan vokal pjevačice koju podržava producentov pozadinski u suptilnom dvoglasju.

Sve pjesme snimljene su u Eve studiju u Manchesteru, odmah nakon što je Mimi diplomirala na ‘Paul McCartney’s Institute For Performing Arts’ u Liverpoolu. Band koji je odsvirao sve na albumu čine njezini prijatelji i kolege s fakulteta Daniel Astles, Zack Smith, Bobby Finnegan, Enric Verdaguer i Louie Miles.

***

Daj 5 svakog tjedna dodaje pet najboljih pjesama playlisti rubrike na Spotifyju.

Moglo bi Vas zanimati