26
stu
2022
Izvještaj

Koncert

Pankrti u KSET-u: Advent za anarhiste

Pankrti

Neizostavni pogo / Foto: Julijan Labrović

share

Pankrti su u uzavreloj klupskoj atmosferi zagrebačkog KSET-a održali žestok nastup, pokazavši još jedanput zašto se sa Zagrebom vole javno

Pankrti

Pankrti su uvjerljivi i nakon 45 godina / Foto: Julijan Labrović

Premda Pankrti nastupaju tek prigodno, uvijek se nađe neki jubilej zbog kojeg će skinuti instrumenta s klina i zagrmjeti koncertnim prostorima. Nakon nedavnoga obilježavanja 45 godina djelovanja u ljubljanskom Tivoliju, Pankrti su odlučili krenuti na zimsku turneju četiri punkerske skakaonice prigodno nazvanu Adventskom započevši je 25. studenoga u zagrebačkom KSET-u.

Na tom nastupu promovirali su aktualni album sa snimkom nastupa u bivšem RANS-u Moša Pijade 9. prosinca 1985., dakle, terminski je razlika dva tjedna, a prostorno dvjestotinjak metara. Doduše, prošlo je otad 37 godina, a Moša je danas Boogaloo. Među tristotinjak posjetitelja bilo je i onih koji su bili na tom koncertu, uključujući potpisnika, a bilo je i onih koji ne mogu prežaliti što ih nije tada bilo na nastupu, kao što je glazbeni kritičar Jutarnjeg lista Sale Dragaš.

Otprilike pola pjesama s jednosatnog nastupa iz 1985. (drugi dio koncerta nazvanog Turneja pomirenja pripao je Zabranjenom pušenju) mogao se čuti i u KSET-u, a nadahnuti nastup s bisom je trajao oko sat i dvadeset. Pankrti su, zapravo, upravo krajem 1985., nakon objavljivanja albuma Pesmi sprave postali punokrvni rock band kome je punk tek pogonsko gorivo, a ne nostalgična odora. Otad nastupaju sve manje, ali su sve bolji i uigraniji.

Upravo je koncert u KSET-u to i pokazao. Čvrsta svirka s ceremonijal-majstorom Perom Lovšinom koji instantno uspostavlja kontakt s publikom bilo je zalog vrlo dobrog koncerta s poznatom dramaturgijom: red teškaškog tutnjanja, red himničnog mahnitanja. U KSET-u se skupilo generacijski prilično heterogeno mnoštvo, koje je naklonost bendu pokazivalo od početka do kraja, uz neizostavan pogo u prvim redovima.

Pankrti

Eviva anarchismo e la liberta: Pero Lovšin / Foto: Julijan Labrović

Odmah je na početku Lovšin zakuhao KSET s pjesmom “Za železno zaveso” da bi publika dizala ruke uvis i razvezala glasnice na klasicima “Živ spomenik neumnosti”, “Lepi in prazni”, “Anarhist”, “Udarnik ste” i “Lublana je bulana”. Oko ponoći je Lovšin proglasio službeni početak adventa u Zagrebu, a nešto kasnije je atmosfera proključala na izvedbi posljednje pjesme regularnog dijela programa, na “Osmom danu”.

Bis je donio odbacivanje svih skrupula kad je bend zasvirao “Bandieru Rossu”, partizanski tradicional poznat i iz repertoara KUD-a Idijoti čiji gitarist Sale Veruda ima bend Saša 21 koji je nastupio kao prva predgrupa. U slavljeničkoj atmosferi koncert je zaključen s pjesmom “Adijo Ljubljana”.

Pankrti su već desetljećima rado viđen i rado primljen gost u Zagrebu, pa ni ovoga puta nije bilo ništa drukčije. Izvrsna klupska atmosfera sigurno je potencirala i opušteniji pristup svirci, pa je vladala gotovo obiteljska atmosfera; dakako, onakve obitelji kakva je poznata iz pjesme Ramonesa “We’re Happy Family”, žestoke, neumjerene i beskompromisne.

Prije Pankrta nastupili su Saša 21 i Bogunov, ljubljanski bend koji je nadvno objavio drugi album i u kome pjeva Splićanin Ognjen Zeljić priuštivši pamtljivu klupsku svirku.

Pankrti

Izvrstan klupski nastup / Foto: Julijan Labrović

Moglo bi Vas zanimati