09
velj
2024
Izvještaj

Nominirani za Porin ne skrivaju oduševljenje

„Sretni smo jer ovo je stvarno veliko priznanje za nas"

Porin statua / Filip Kovačević

Porin statua / Filip Kovačević

share

Svečano proglašenje nominacija za 31. Porin održano je u četvrtak 8. veljače u restoranu Spoon, na kojem su se okupili mnogi glazbenici i glazbeni profesionalci

Program je vodila Maja Ciglenečki, a nominacije su samo potvrdila kako je 2023. bila zanimljiva i glazbeno raznolika godina. Najviše nominacija ove godine dobili su Berislav Šipuš, Let 3 i Vojko V sa suradnicima.

Čitanje nominacija za 31. Porin

Čitanje nominacija za 31. Porin/Filip Kovačević

Ova godina donosi brojne novitete, kako kaže Ivana Martinac, glavna tajnica Porina.

„Ove godine oborili smo rekorde. Bilo je preko 2000 prijava. Za pjesmu godine konkuriralo je 395 pjesama, a za album godine bile su 142 prijave. Ono što je zanimljivo jest to da imamo dosta noviteta na Porinu, od nultog kruga za pjesmu godine pa do toga da smo svim glasačima otvorili sve kategorije, s tim da mogu glasati prve tri plus 12. Uveli smo EP u žanrovske, tako da mogu i oni konkurirati. Ima jako puno noviteta, a evo, zanimljivi su i rezultati nominacija!”

Čitanje nominacija za 31. Porin

Čitanje nominacija za 31. Porin/Filip Kovačević

Dok su neke nominacije bile očekivane, pojedini su izvođači bili iznenađeni, primjerice, Nina Romić, čiji je album Jezero nominiran u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe.

„Iznenadila me vijest o nominaciji jer sam nekako uspjela propustiti vijest da su jučer bile objave nominacija. Zadovoljna sam kategorijom u kojoj je naš album izdvojen kao jedan od najzanimljivijih, jer je i taj žanr dosta nedefiniran, jednako tako kao što i osjećam kada bih trebala definirati žanr kojemu pripadam. Sretna sam jer je ova priča albuma Jezero došla do ljudi, i što sam dobila najljepše recenzije upravo od tih istih slušatelja koji su u pjesmama prepoznali i neke svoje priče. Toga svega ne bi bilo da nije bilo mojih suradnika, Jelene Galić i Silvija Bočića, koji su utkali sebe u svaki takt. Zahvalna sam što imam priliku surađivati s takvim ljudima.”

Čitanje nominacija za 31. Porin

Čitanje nominacija za 31. Porin/Filip Kovačević

Dok Matija Cvek niže postignuća na svim poljima svog djelovanja, nije skrivao oduševljenje svojim nominacijama.

„Ja ću se samo ukratko zahvaliti svim glasačima za nagradu Porin. Hvala vam što sam nominiran za nagradu za najbolji pop album godine i za najbolji koncertni album godine, što mi je veliko iznenađenje! Jako mi je to drago! Hvala vam svima! Glasajte opet! Još!”

Marko Tolja

Marko Tolja/Filip Kovačević

„Jako sam sretan što sam ove godine nominiran za najbolju mušku vokalnu izvedbu koliko god da imam doma iz te kategorije, čini mi se, dva Porina”, kaže Marko Tolja. “Biti samo nominiran u toj kategoriji meni je kao pjevaču uvijek velika sreća! Još sam jako sretan što je moj dugogodišnji producent Ivan Popeskić nominiran za najbolji aranžman za moj singl “Ruke sigurne”.

U kategoriji Novi izvođač godine, uz Lu Dedić i IDEM, nominirana je i Pava: „Malo je reći da me ova nominacija uhvatila nespremnu. Svašta se izdogađalo od početka ove godine i, iskreno, nakratko sam zaboravila da je dan proglašenja nominacija za Porin. Radila sam večeru i mobitel je samo krenuo zvoniti. Još mi se dojmovi nisu sasvim slegli, ali mogu reći da sam jako ponosna na sve što smo moj tim i ja dosad uradili i neizmjerno sam sretna što je struka to prepoznala i odlučila nagraditi nominacijom. Uzimam ovo kao motivaciju za daljnji rad i razvoj u još boljeg glazbenika i umjetnika.”

Čitanje nominacija za 31. Porin

Lara Antić (Bang Bang)/Filip Kovačević

Grupa Bang Bang sa svojim albumom Kino i kokice ima nominaciju u kategoriji Najbolji album rock glazbe. „Moram priznati da čak nisam skužila na prvu da su nas pročitali i, evo, jedva čekam javiti bendu”, bila je oduševljena Lara Antić. “Jako sam sretna i ponosna jer znam koliko smo radili na tom albumu, koliko je truda, želja i volje na tom albumu, i mislim da u toj kategoriji čak postoji prilika da zasviramo na Porinu, što se već jako dugo nije dogodilo! Kako god se to završilo po pitanju nagrade, mi smo sretni jer ovo je stvarno veliko priznanje za nas! U kategoriji su nominirani ljudi koje i sami slušamo, tako da ne može bolje od ovoga!”

Dražen Baljak

Dražen Baljak (Let 3)/Filip Kovačević

Let 3 je posve uronjen u kampanju kojom promoviraju svoju pjesmu na ovogodišnjoj Dori. Na proglašenju nominacija bio je Dražen Baljak: „Nisam izbrojao koliko točno imamo nominacija. Zapravo, ako je to nominacija od struke, onda smo sretni, ali ako je to nominacija od pilića koji stalno spletkare nešto, onda nisam sretan. Budući da je moja ekipa u zatočeništvu, a ja nisam jer očito nisam dovoljno interesantan da bi me zatočili, ne mogu ni puno govoriti o tome. Istraga je u tijeku. Interpol je uključen. Nije jednostavno.”

Dino Jelusić

Dino Jelusić/Filip Kovačević

Nakon svih obaveza koje je imao prema showu The Voice Hrvatska, Dino Jelusić sada je posve posvećen svom bendu Jelusick koji je nominiran u kategorijama Najbolja izvedba grupe s vokalom, Album godine i Najbolji album rock glazbe, otkrio je koju nominaciju najviše cijeni. „Komentar na Porin? Nisam očekivao. Nemam nikad očekivanja. Očekivanja su k*rva! Sretan sam! Što reći? Najviše mi je drago zbog albuma godine jer je to najvrednije od svega!”

Sinjski glazbenik Bobo Knežević nedavno je predstavio svoj novi studijski album Noćni taxi u Tvornici kulture, a producent tog albuma Goran Martinac zbog njegovog albuma dobio je nominaciju za producenta godine i kao majstor snimanja i miksa u kategoriji Najbolja snimka albuma: „Bila je super atmosfera na koncertu u Tvornici! Drago mi je što smo obilježili to snimanje albuma, a još mi je draže od svega to što je album nominiran za najbolju snimku zahvaljujući producentu Goranu Martincu! Diskografsku smo godinu zaokružili, ili započeli, na najbolji mogući način!”

Popis nominiranih u svim kategorijama pogledajte OVDJE.

Moglo bi Vas zanimati