24
ožu
2024
Izvještaj

Dojmovi dobitnika

„Prekrasan je osjećaj da u rukama držiš nešto za što od malena znaš da postoji. To je totalno surealno!"

Vojko V i VRH

Vojko V i VRH /Matej Grgić

share

U zagrebačkom HoB-u u subotu 23. ožujka održano je 31. izdanje prestižne domaće glazbene nagrade – Porin

Poznata, starija i novija lica hrvatske glazbene scene bila su nominirana u nemalom broju kategorija ove nagrade, a statuu Porina odnijelo je dvadesetak izvođača u pretprijenosu emisije i petnaestak njih uživo iz HoB-a.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnje dodjele su čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

„Standardno, Porin se priprema već od prvog radnog dana nakon prošlog Porina. Uži tim radi sigurno godinu dana, a onda naknadno dolaze produkcijske pripreme. U ovoj smo dvorani unazad devet dana gdje sve slažemo video i audio produkciju, sve što je potrebno da sve ovo izgleda kako izgleda. Dosad smo u najmanjoj dvorani, ali mislim da smo napravili dobar omjer stagea i publike. Program je odličan i ima jako puno dobrih bendova koji su prošli nominaciju pa će svirati, tako da smo jako zadovoljni dosadašnjim pripremama”, izjavio je Davor Drezga, izvršni direktor Porina prije početka samog prijenosa dodjele nagrade.

Kategorije Porina pokrile su brojne glazbene žanrove, titule najboljih vokalnih izvođača, novih izvođača godine, pa sve do tradicionalne dodjele Porina za životno djelo. Nagradama su, čini se, najviše iznenađeni sami dobitnici, dok se iz publike nerijetko čulo kako je sve dodijeljeno prema zaslugama.

IDEM

IDEM/Matej Grgić

Svakako najiznenađeniji dobitnik bio je glazbenik i multiinstrumentalist Antun Aleksa, koji je sa svojim bendom IDEM osvojio Porina za novog izvođača godine. Neposredno nakon dobivene nagrade izjavljuje: „Meni je svakako jako lijepo da imamo Porina, prekrasan je osjećaj da u rukama držiš nešto za što znaš da postoji odmalena. To je totalno surealno.“ Na repliku svojeg kolege IME kako im je drago da su ih nakon 15 godina što se time bave napokon prepoznali, dodaje: „Bez nekog cinizma jako mi je drago i mislim da ima mjesta za još izvođača koji su izvrsni i trebali bi biti zastupljeniji u ovakvim nekim formatima.“

Najbolja muška vokalna izvedba pripala je mladom pjevaču Filipu Rudanu, koji je od finalista emisije The Voice Hrvatska krenuo u solo karijeru. „Evo, osjećaj dok držim Porina u rukama je stvarno neopisiv, lagano tek dolazim sebi. Ovo mi je samo potvrda da mogu dalje, da radim dobar posao, da očito struka cijeni to što radim. Iskreno, nisam očekivao ovo jer su konkurenti također izvrsni vokalisti, ali evo, sreća me udarila i tu sam!“

FIlip Rudan

Filip Rudan/Matej Grgić

„Evo, Mangroove je, pa mogli bismo reći, napokon osvojio Porin jer je gotovo svake godine nominiran, ali nikad nije dobio. Ove godine baš slavimo jer smo bili nominirani na najbolji album u međužanrovskoj kategoriji i za najbolju izvedbu skladbe. Sretni smo već samom činjenicom da smo imali priliku raditi s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije i to nam je zapravo bila najveća nagrada, taj album Nešto veće od nas, a ovo je samo dodatno slavlje. Baš smo svi sretni zbog toga”, rekla je Željka Veverec iz Mangroovea.

Bruno i Lorena Jelusić

Bruno i Lorena Jelusić/Matej Grgić

Umjesto Dine Jelusića, koji je sa svojim bendom Jelusick dobitnik Porina za najbolji album rock glazbe (Follow the Blind Man), na scenu dolaze simpatični izaslanici, njegovi mlađi brat Bruno i sestra Lorena Jelusić, te u njegovo ime izjavljuju: „Sigurno je sjajna stvar biti potvrđen i afirmiran od struke, pogotovo za nekog tko se glazbom bavi preko 25 godina. Ponajprije mi je drago zbog njega jer mi je brat, a i mislim da je to stvarno zaslužio.“, započinje Bruno, a Lorena se nadovezuje: „Što dodati na ovako elokventan odgovor, malo sam pod dojmom  još, ali hvala svima, hvala Aquarius Recordsu, našoj obitelji koja je podržavala Dinu od početka i naravno hvala struci koja je ovo prepoznala, ovo je veliko priznanje za Dina. Hvala puno!“

Tamara Obrovac

Tamara Obrovac/Matej Grgić

Porin za najbolji album Jazz glazbe pripao je Tamari Obrovac i njenom albumu Nuvola, koja par puta ističe kako toga ne bi bilo da nije njenih sjajnih kolega glazbenika. „Lijepo je dobiti nagradu od struke, to je svakako činjenica, ali ono što je meni najbitnije je da oko sebe imam zaista sjajne muzičare s kojima radim više od 25 godina i čiji je doprinos mojoj glazbi jednostavno neizostavan. Zaboravila sam reći na samoj dodjeli da čestitam i svim nominiranima. Naravno da je lijepo dobiti nagradu, a pogotovo tri od tri!“, zaključuje Tamara.

Klapa Cesarice je za svoj božićni album Ditiću malom hodite nagrađena Porinom za najbolji album duhovne glazbe (izvan klasične i jazz glazbe). „Cesarice su ove godine dobile svoj peti Porin samo što ovaj put nisu u kategoriji klapske pjesme nego u kategoriji duhovne glazbe. Presretne smo i užasno uzbuđene”, izjavila je i pritom zahvalila svima koji su sudjelovali na ovom albumu Vesna Batistić Fačini.

Berislav Šipuš

Berislav Šipuš/Matej Grgić

Berislav Šipuš za svoju je Pasiju, u čijoj izvedbi sudjeluju sopranistica Monika Cerovčec, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Roko Radovan, bas Marko Špehar, govornik Sreten Mokrović, zbor HRT-a, violončelist Branimir Pustički, harfistice Mirjana Krišković i Veronika Ćiković, udaraljkaši Hrvoje Sekovanić, Šimun Matišić, Marko Mihajlović i Frane Krsto Šercar, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, dobio Porin i u pretprijenosu i na samoj dodjeli. „Evo nas pred glavni dio dodjele ove važne glazbene nagrade. Jest, uzbuđen sam, opet, kao i svi moji kolege i kolegice, izvođači i izvođačice koji su sudjelovali u ovom velikom projektu koji je, čini se, ispao uspješan, a to je studijska snimka Pasije koja je dobila sad već nekoliko nagrada. Koristim ovu priliku da zahvalim svima koji su surađivali u ovome, koji su unijeli trud, energiju i umjetnost koje su unijeli u te moje note na papiru. Bez njih to ne bi postalo glazba.“, poetično zaključuje Šipuš.

Robert Mareković

Robert Mareković/Matej Grgić

„Dugo nismo imali album i ovaj je album na neki način vrhunac djelovanja grupe Swingers. Dvadesetpet je godina već. Porin smo dobili prije petnaest godina, a ovo nam je drugi, ali jednako su mi draga oba. Ovaj je nekako zaokružio jednu priču. Moram to reći, veliki Filip Vidović, producent, jako je zaslužan za sve ovo zajedno uz mene. Na neki način, ovo je vrhunac karijere, truda i rada zadnjih dvadesetpet godina”, govorio je Robert Mareković nakon što je Swingersima za Zapleši twist dodijeljena nagrada za najbolji album zabavne glazbe.

Matija Cvek

Matija Cvek/Matej Grgić

Tek je pola godine prošlo otkad je objavljen album Vile se ovdje igraju, a već niže nagrade. Ponovno. „Presretan sam! Hvala svim glasačima, hvala opet ljudima koji slušaju album, i onaj prošli, onima koji dolaze na koncerte i koji stvarno vjerno prate, koji su s nama i pokazuju nam da za ovakvu muziku ima mjesta”, rekao je Matija Cvek koji s Funkensteinsima ima najbolji album pop glazbe.

Parni valjak

Parni valjak/Matej Grgić

Najveća kategorija, ona za životno djelo, ove je godine otišla u ruke Huseina Hasanefendiću Husu, kojeg su mnogi pitali je li premlad za dobitnika Porina ovakve kategorije, kao i kolika mu je čast u ruke primiti Porina ove posebne kategorije. „Ovo je zaista dobar osjećaj. Ne mogu reći da mi se ne čini da je došlo prerano jer smo i dalje u zamahu, mislim da smo prvi koji su dobili Porin za životno djelo na istom izdanju Porina u kojem smo bili nominirani i za Pjesmu godine. Znači da smo aktivni, da imamo još nešto za reći i ništa, nadam se nagradi Porina za životno djelo – drugi dio!“.

Natali Dizdar

Natali Dizdar/Matej Grgić

„Nekako s Porinom imam jako dugu vezu. Puno je nominacija u mojoj karijeri i stvarno svaki put kad nešto napravim prepoznato je, međutim, ne i toliko nagrada. Tako da mi ovo baš posebno znači dobiti, pogotovo kao pjevačici. Ovo je priznanje struke. Nisam očekivala, ali mislim da sam zaslužila”, zaključuje Natali Dizdar koja je za skladbu ”Krug” doma odnijela Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

Let 3

Let 3/Matej Grgić

Let 3 sa suradnicima osvojio je statuu Porina u kategoriji Pjesma godine za skladbu ”Mama ŠČ!” autora Damira Martinovića i Zorana Prodanovića. Porin im je uručen i u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe, za album ŠČ! (Extended), glazbenog producenta Mateja Zeca, a treća statua otišla je u ruke Damira Martinovića i Olje Dešića u kategoriji Najbolji aranžman za skladbu ”Mama ŠČ!”. Pritom se ovogodišnja šarena statua uklopila u njihov modni izričaj koji prati Mamu ŠČ! „Zato smo se i natjecali ove godine jer smo skužili da je Porin u tim našim šljokičastim bojama i onda smo ga dobili!”, komentirao je Damir Martinović Mrle.

Vojko V, VRH i Berislav Šipuš

Vojko V, VRH i Berislav Šipuš/Matej Grgić

Vojko V nije od ceremonija, ali ipak nije loše doći po nagrade. „Sve nagrade koje imate pošaljite meni. Nominiran sam u pet, dobija sam četiri”, kratko je komentirao. Sa svojim suradnicima osvojio je Porin u kategoriji Album godine, za album Dvojko, glazbenih producenata Andrije Vujevića, Vedrana Zenzerovića i Mihovila Šoštarića. Za ovaj album osvojili su Porin i u kategoriji Najbolji album hip hop glazbe te u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje albuma, autora Vinka Pelicarića. Kategorija Najbolji video broj također je pripala ovom timu – redatelj Rino Barbir osvojio je Porin za video broj skladbe ”Mamacita”.

Prijenos uživo započeo je izvedbom Parnog Valjka, a cijelu svečanost dodjele vodili su Jelena Glišić i Ivan Vukušić. Njima su se kroz večer pridruživala brojna poznata glazbena, glumačka, voditeljska i sportska imena u ulozi prezentera: Dora Fišter, Matej Meštrović, Morana Zibar, Krešimir Sučević Međeral, Martin Kosovec, Baby Lasagna, Damir Kedžo, Luka Nižetić, Katarina Krpan, Katarina Kutnar, Nataša Janjić Medančić, Anja Šovagović Despot, Jerko Marinić Kragić, Luka Bukić, Neven Frangeš, Ivanka Mazurkijević, Lucija Šerbedžija, Joško Lokas, Enis Bešlagić, Tereza Kesovija i Nikša Bratoš.

Redateljica dodjele bila je Saša Broz, redatelj prijenosa Ivan Miladinov, a glazbeni producent Ivan Popeskić. 

Za vrijeme svečane dodjele nastupili su Boris Štok, Detour, Filip Rudan, Gina, IDEM, Let 3, Lu Dedić, Marko Tolja, Matija Cvek & The Funkensteins, Matija Dedić, Mia Dimšić, Natali Dizdar, Parni Valjak, Pava, Prljavo Kazalište, Psihomodo Pop, Tamara Obrovac i Zorica Kondža.

Popis svih ovogodišnjih dobitnika kao i sve ostale informacije o Porinu pogledajte na porin.org

Moglo bi Vas zanimati