31
svi
2022
Izvještaj

Pussy Riot u MSU: Performans protiv Putina

Pussy Riot

Žestok politički nastup / Foto: Nina Dadić

share

Pussy Riot, kontroverzni bend članice koga su pod stalnim udarom Putinovog režima, drugi put je imao nastup/performans u Zagrebu. Njima je otvoreno Ljeto u MSU koje po deveti put pruža vrsnu multimedijsku ponudu tijekom ljetnih mjeseci

Pussy Riot

Olga Borisova / Foto: Nina Dadić

Za razliku od 2018. kad su članice Pussy Riot prvi put nastupile u Zagrebu, u Kinu Tuškanac u sklopu Subversive festivala, njihov show na platou Muzeja suvremene umjetnosti 30. svibnja privukao je razmjerno mali broj posjetitelja. Vjerojatno je razlog taj što je njihov glazbeni izraz sasvim ukalupljen u politički performas, što kod nas i nema previše poklonika i nije isuviše šokantno s obzirom da je posrijedi dio naše svakodnevnice.

Pussy Riot

Diana Burkot-Kot / Foto: Nina Dadić

No, Maša Aljohina, jedina iz čvrstog jezgra banda, koja je uspjela prebjeći iz Rusije u Litvu, pa na Island snažno je pokazala što misli o diktatorskom režimu u svojoj zemlji. Uz svoj novi tim organizirala je i skupljanje pomoći za stradalu djecu iz Kijeva. Poruke pjesama su prevedene i titlovi su prikazivani na platnima na pozornici. Tijekom showa, članice grupe stavljale su na lica maske po kojima su postale poznate u svijetu.

Pussy Riot

Žestok nastup Pussy Riot / Foto: Nina Dadić

„Riot Days” show kojim su se predstavile gostovao je po cijelom svijetu. Imao je više od 200 nastupa u Europi, SAD-u, Brazilu, Australiji i Novom Zelandu. Projekt je dobio prestižne međunarodne nagrade, uključujući Herald Angel Award i Total Theatre Award of Edinburgh Festivals. Sadržaj predstave često se mijenja, dodaju se nove epizode i nove pjesme koje govore o progonu političkih zatvorenika i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Pussy Riot

Otvaranje Ljeta u MSU / Foto: Nina Dadić

 

Moglo bi Vas zanimati