05
ruj
2023
Izvještaj

Mlade nade u Elephantu

Rock&Off turneja posjetila Varaždin

Tidal Pull na Rock&Off turneji / Elephant bar

Tidal Pull

share

Treća stanica u sklopu Rock&Off turneje bio je Varaždin, a mjesto nastupa bio je Elephant bar.

U četvrtak je nastupio zagrebački bend Djeca!, dok je predgrupa bila varaždinska Milicija. Petak je bio rezerviran za Tidal Pull, nositelje big indie žanra (koji su nedavno i pokopali), dok su prije njih svirali još jedni Varaždinci – Dodger Artfool & The Vipers.

Četvrtak je donio ugodnu ljetnu večer s bendovima različitih žanrovskih, ali i nastupnih opredjeljenja. Milicija, koju čine Vinko Puclin (bas/vokal), Matija Burek (bubnjevi) i Edvin Đerahović, uz pridruživanje Tene Antonije Torjanac na back vokalu, tribute su grupa čiji se repertoar ponajviše koncentrira na engleski rock bend The Police.

Djeca! su, s druge strane, autorski bend koji je prošle godine objavio prvi album Kad čuješ ovaj zvuk i ubrali vrlo dobre kritike. Okosnicu benda čine Bruno Žabek (bas) i Benjamin Mjeržva (bubanj), dok su im se na varaždinskom nastupu pridružili Anja Papa i Luka Vidović iz pocket palme, bratsko-sestrinskog benda, čiji je član i Žabek.

Djeca / Elephant bar

Gorući bas

Nakon što je Milicija odsvirala najbolje od The Policea te ubacila i nešto Depeche Modea (”Personal Jesus”, ”It’s No Good”, ”Enjoy the Silence”), na malu pozornicu Elephant bara došla je četvorka iz Zagreba te krenula u svoje četrdesetominutno sijanje buke. Ravno u glavu, njihove pjesme imaju sjajan ‘kick’ za live izvedbe, a tako je i bilo s početnom ”Seljačkom bunom”, jednom od najslušanijih pjesama s njihovog debi albuma. U njima ima nešto od Discipline Kičme, način je to na koji efektno koriste bas, tu su i neki tekstovi koji „puštaju da ritam odnese nas“ ili „znaš da znam da ne mogu stat’“.

Milicija na Rock&Off turneji / Elephant bar

Odličan groove, tjeranje na ples i sjedinjenje u kaosu buke instrumenata između članova govori nam o visokoj uigranosti, pogotovo na ”Želim s tobom sve”, ”Ne mogu” i ”Energija”. U međuvremenu, izgorjelo je pojačalo za bas (”Imam problem koji ne mogu riješit”), nastup se ubrzo nastavio, a cijeli koncert završili su posvetom Black Sabbathu s ”War Pigs”.

Nažalost, iako je nastup bio pružio sve što se očekuje od jednog mladog i novog hrvatskog benda koji se tek predstavlja publici i traži svoju bazu, posjeta nije zadovoljila ni najmanje kriterije. Varaždinci očito ne vole previše koncerte četvrtkom, ali to su imali prilike ispraviti već sljedeći dan, dolaskom još jednog benda koji je zaslužio nominaciju za Veliki prasak na Rock&Off nagradama.

Varaždinska premijera

Što se tiče petka – na redu su bili Tidal Pull i Dodger Artfool & The Vipers. Ispunjeniji prostor nego dan prije nagovijestio je i bolju atmosferu u Elephantu. Dodger i Vipersi odradili su svoj set od desetak pjesama, potvrdili se s nekim objavljenim pjesmama poput ”Hvala ti Ameriko” i ”Kapetan potonulih brodova”, dok se u drugom dijelu koncerta krenulo s novim stvarima koje se očekuju na prvom albumu. Efektan nastup s ispunjenom pozornicom glazbenika završili su s jednom od prvih, ”Kao da”.

Dodger Artfool na Rock&Off turneji u Varaždinu / Elephant bar

Tidal Pull prvi sam put čuo na InMusicu 2022., koji je trebao biti posljednji, ali s obzirom na sve što se oko njega vuče, sreća je imati takav festival u Zagrebu na početku ljeta. Kao što sam napomenuo, Tidal Pull dobio je jedan vrlo rani i nezahvalni termin na festivalu, ali tri posljednje pjesme koje su tada uhvaćene bile su dovoljne. Godinu i nešto kasnije, evo njih u Varaždinu, na prvom nastupu u tom gradu.

Dvije lead/ritam gitare (Luka Žgrablić i Ivan Blažinović) koje se međusobno isprepliću, zaigran bas (Stefan Španiček), bubanj (Borna Šućurović) kao da je bio frontmen uz pjevača Vilima Hrasteka – svih dvanaest odsviranih pjesama zvučalo je kao na albumu, ponekad s eksplozivnim outrom ili lijepo prelivenim dijelom u kojem ne razaznajemo kada nova pjesma počinje. Pogotovo se to odnosi na one nove pjesme koje još nemaju studijsku pozadinu. Tako su koncert započeli s ”Krenimo”, da bi nastavili s još neobjavljenima ”Flora i fabula” te ”Ako ikad umrem”. Publici poznatiji dio počeo je s ”Dvanaest”, a sve je nastavljeno uz ”Dezen” i ”Dobro jutro, Jenny Lewis”.

Budućnost obećava

Ekipa na pozornici je već bila dobrano zagrijana i natopljena znojem kada su se ponovno vratili na nove – ”Glas 42” dobio je svoj spot početkom srpnja te najavio novu fazu benda. Post-indie zavladao je klubom u sljedećih šest minuta, da bi do kraja nastavili biti ‘big’ uz ”Dva do dva”, ”Svojom voljom”, ”Privitak” i ”Nasljednici tihe riječi”. Napomenuli su da uz ”Nasljednike” završavaju svaki nastup, a između svih tih pjesama našla se još jedna nova – ”Trinaest” (ne bih znao imena novih pjesama da bend nije ostavio setliste na pozornici. Hvala što su nesvjesno bitnim informacijama upotpunili ovaj izvještaj).

Bend se i pomalo oprašta od svog bubnjara Borne, naglasili su da mu je ovo vjerojatno bio predzadnji nastup, tako će u narednom razdoblju prva postava Tidal Pulla i ekipa koja je iznijela prvijenac Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini biti izmijenjena. Realnost je da će u Zagrebu Tidal Pull iza sebe već imati napunjeni KSET, odrađeni InMusic, ove godine Beer Fest Mudri Brk na Jelsi, Rocklive u Koprivnici, a našlo se tu još Šibenika, Karlovca, Rijeke i Huma na Sutli. Varaždinci ih još uvijek otkrivaju, ali za sve dobre stvari potrebno je vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tidal Pull (@tidal.pull)

U godinu dana od objavljivanja prvog albuma, Tidal Pull su bend koji je potrebno zavrtjeti digitalno ili na ploči pa zatim zapjevati i uživati u koncertu. Munjevitom brzinom izgleda da dolazi i drugo studijsko izdanje pa nemojte reći da vam nismo na vrijeme rekli.

Moglo bi Vas zanimati