06
ruj
2023
Izvještaj

FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE U ROVINJU

Knjiga života obilježila 20 godina festivala

Knjiga života

Vesna i Davor Terzić s pratećim bendom / Foto: Slavko Nedić

share

U nedjelju, 3. rujna nakon večernje mise ispred crkve sv. Eufemije u Rovinju po dvadeseti put je održan tradicionalni koncert duhovne glazbe u čast sv. Eufemije

Knjiga

Upečatljiv nastup ispred crkve sv. Eufemije / Foto: Slavko Nedić

Koncert zanimljivog koncepta u čast sv. Eufemije u Rovinju su su 2004. godine prvi put organizirali bračni par Vesna i Davor Terzić. Riječ je o koncertnom festivalu pozivnog tipa na kome je nastupa pet do osam izvođača sa po tri do četiri skladbe.

U proteklih devetnaest godine nastupilo je više od sto izvođača iz raznih krajeva Lijepe naše, BiH te inozemstva. Festival je najprije održavan na glavnome rovinjskom gradskom trgu. Namjernim slušateljima kao i mnogim slučajnim prolaznicima bilo je zanimljivo slušati, pjevati i plesati uz neka od najpoznatijih imena Cro sacro scene. Od 2020. godine koncert se održava ispred crkve sv. Eufemije.

Dvadeseto, jubilarno izdanje ovog događanja bilo je znaku koncertne promocije  petog albuma Davora Terzića Knjiga života. Uz Davora, suprugu Vesnu i sina Gracijala na koncertu su još nastupili: mješoviti zbor župe sv. Eufemije, Anđela Jeličić Krajcar, Danijel Damjanović, Martina i Maurizio Ferrara, Elvis Kodelja, Agneza Levanić, Antonio Tkalec koji je svirao i klavijature u Davorovom pratećem bendu.

Uz njega band su još linili i Mauro Giorgi na gitari, Marko Matošević na bubnjevima te Marko Kalić na bas gitari.

Knjiga života

Publika je uživala u produhovljenim notama / Foto: Slavko Nedić

A knjiga života Davora Terzića protkana je glazbom oslonjenom na Boga. Proizašla je iz molitve i dubokog vjerničkog iskustva. Upravo na tom tragu je i peti Davorov album Knjiga života.

Davor je u glazbene vode uplivao već sa deset godina. Sa dvadeset započinje profesionalnu glazbenu karijeru kao prateći glazbenik mnogim pjevačima. Od 1991. počinje sve više pisati vlastite od kojih 12 odabranih završavaju na njegovom prvom samostalnom albumu Dijelovi duše koji je objavljen 2000. godine. Album je obilovao produhovljenim temama i već se na njemu nazirao ne samo glazbeni smjer nego i životni smjer kojim će Davor ubrzo krenuti.

Ključna Davorova pjesma je “Hvala” s kojom se široj javnosti predstavio na Uskrs festu 2002. godine. Sve što je nakon toga uslijedilo moglo bi se opisati kao ostalo je povijest a ona je vrlo bogata i dinamična. Nastaju nove pjesme koje se predstavljaju na nadolazećim festivalima duhovne glazbe.

Pjesma po pjesma i 2005. godine izlazi i prvi Davorov duhovni album Put povratka a potom i sljedeća dva albuma Svaki dan s Tobom (2009.) te Više nisam sam (2015.), svi u nakladništvu Cro sacro etikete i Croatia Recordsa. Većina tih pjesama je izvedena na dosadašnjim duhovnim  festivala (Uskrs fest, Frama fest, Krapina fest, Marija fest, Tonka fest i Bono fest).

Moglo bi Vas zanimati