03
velj
2023
Izvještaj

ST!llness u Vintageu: Orkanski versovi

Izvrsna promocija četvrtog albuma ST!lnessa s gostima / Foto: Matej Grgić

share

ST!llness su u zagrebačkom Vintage Industrial Baru žestoko promovirali album Kocka je okrugla odsviravši ga u cijelosti

Žestoki rap u Vintageu / Foto: Matej Grgić

Nakon što se studijski vratila odličnim albumom Kocka je okrugla, grupa ST!llness je to isto i koncertno učinila 2. veljače u krcatome Vintage Industrial Baru u Zagrebu.  Večer prepunu hip hopa i drum and bassa otvorio je nastup šibenskog rap kolektiva Hram. Hramovci su još jednom demonstrirali svu energičnost svoje live izvedbe i pokazali zašto se s pravom smatraju jednim od najugodnijih hip hop iznenađenja u zadnje vrijeme i zašto je njihov prošlogodišnji album Bijes bio vrlo visoko na mnogim kritičarskim listama. Dok se klub još uvijek punio, Hramovci su isporučivali zavidnu količinu energije ali i preciznosti pri repanju, bez greške se međusobno prateći i nadopunjavajući a naravno, sve je bilo garnirano teškim masnim hip hop beatovima i scratchevima. Najbolje su zazvučale „Nebi da platu“, „Moja majka“ i završna „Stojim sam“.

Hram je oduševio / Foto: Matej Grgić

Nakon male pauze pred već krcati Vintage izlazi ST!llness i odmah u glavu otvara sa „I dalje“. Prvo poluvrijeme svirke bilo je posvećeno novom albumu Kocka je okrugla koji je odsviran u cijelosti a bendu su se na stageu pridružili i svi gosti s albuma. Alejuandro Buendija izveo je s bendom odličan jungle rock „Zbrka zadataka“, Sara Renar pojavila se na izvedbi singla „Budi“ a pravi lom nastao je prilikom izvedbe pjesme „Meštar“ na kojoj su se ponovo na pozornici pojavili Hramovci i isporučili skupa s bendom možda najupečatljiviju i najenergičniju izvedbu cijelog koncerta.

Gost je bio Alejuandro Buendija / Foto: Matej Grgić

Yuri je osim besprijekornih vokalnih reperskih versova i refrena zanimljivo najavljivao gotovo svaku skladbu s novog albuma opisujući nastanak svake od njih.

Atmosfera i temperatura u publici i koncertnom prostoru je sve više rasla dočekavši tako i takozvano drugo poluvrijeme koncerta u kojem je bend bez pauze prešao na presjek svoja tri albuma koja su objavili prije poduže koncertne i diskografske pauze. Sve je proključalo prilikom izvedbi „Sad i ovdi“, „Džungle“, „Katarze“, „Egoskopije“ i finalnog „Guzotresa“. Naravno, tu nije bio kraj, bilo je tu još odličnih pjesama koje su i bend i publika tako dugo čekali a sigurno bi ih dočekao i neki veći prostor i novi koncert na kojem će možda odsvirati i neke stvari za koje ovog puta nije bilo vremena i mjesta na setlisti.

Ante Ljubičić dere / Foto: Matej Grgić

Yurija je gitarski odlično pratio Ante Ljubičić dok je ritam sekcija s naglaskom na bubnjara Marija Validžića i udaraljkaša Krunoslava Kobešćaka plesno i snažno tutnjala čitavim koncertom i zvučala možda i najbolje do sad.

Doista, ST!llness su nedostajali na sceni ovih 10 godina. Svirka u Vintageu bila je katarzična a odličnu sviračku i koncertnu formu bend će zasigurno nastaviti bildati novim svirkama u narednom razdoblju.

Yuri je bio vrlo uvjerljiv / Foto: Matej Grgić

Moglo bi Vas zanimati