02
pro
2022
Recenzija

ST!lness - Kocka je okrugla

ST!lness

Na albumu gostuje Alejandro Buendija

share

Četvrti album grupe ST!lness Kocka je okrugla njihovo je najbolje ostvarenje

ST!lness

Sredinom 2000-tih velik broj hip-hop sastava željelo je zamijeniti sound system varijantu nastupanja za živi bend, a događale su se i one varijante gdje su DJ i bend išli zajedno. Tako je bilo i sa splitskom  grupom ST!llness.

Nametnuli su se kao jedno od vodećih imena takvoga crossovera, svoj prvi album objavljuju u ljeto 2007. godine, a zvao se Sve što znam o životu je… odabrao je Đelo Hadžiselimović. Album je dočekan vrlo pozitivno gotovo sa svih strana, osobito kod slušatelja i glazbenih urednika tadašnjeg Radija 101 na čijoj je domaćoj top listi Cener singl “Egoskopija” na kraju 2007. godine osvojio godišnji broj 1. Uz neprestanu koncertnu aktivnost 2009. objavljuju drugi album pod nazivom Globalno zatupljenje – paket za preživljavanje koji prolazi jednako uspješno i još više pojačava koncertnu aktivnost benda.

Treći album jednostavno nazvan S.t.i.l.l.n.e.s.s. izlazi 2012. i premda je sadržavao puno dobrih pjesama i koncertnih favorita nekako je izostao onaj feedback koji je obilježio prethodnike. Nakon promocije, članovi benda se okreću svojim drugim projektima, a godinama se nije znalo što se dogodilo sa ST!llnessom. Ipak, nakon deset godina koncertne i diskografske pauze izlazi novi album Kocka je okrugla.

Hipnotički uvod jednostavno nazvan “Feniks (Intro)” gdje Ivan Jurić Yuri moćnim i snažnim tekstom kirurški secira zbilju oko sebe i tekstualno uvodi u sve što nas očekuje na cijelom albumu. Njegovoj vokalnoj interpretaciji doista je teško ne vjerovati i slušajući intro poželjeti da zaista “Prvi svjetski mir” napokon počne. I dalje donosi hip hop groove garniran scratchevima DJ Venoma i teškim RATM gitarskim rifom dok se Yuri u tekstu osvrće na proteklo vrijeme i na to koliko i dalje istinski voli sve što radi.

Naslovna “Kocka je okrugla” tematski je u sličnom duhu, premda obojena sunčanim reggae aranžmanom. “Zbrka zadataka” osvrće se na nefiltriranu količinu informacija kojima smo cijelo vrijeme bombardirani sa svih strana, a šlag na ovu bučnu jungle rock tortu je i gostovanje specijalista za ovakve teme Alejuandra Buendije. Pjesme “Reklame” i “Botun” promišljeno govore o ziheraškom i prvoloptaškom načinu razmišljanja i dostupnosti svega i doista je teško u Yurijevim stihovima pronaći neki koji bi se mogao citirati jer zvuči vrlo promišljeno, zrelo i uvjerljivo.

Teško je odlučiti treba li se slušanjem prepustiti neobuzdanoj svirci benda koja opet odlično balansira između rapa, rocka, reggaea i drum and bassa ili razmišljati o gotovo svakom odrepanom versu na albumu, najbolje je oboje. Već spomenuta odlične Yurijeve vokalne interpretacije, zatim ritam sekcija: Mario Validžić na bubnjevima, Krunoslav Kobeščak na perkusijama i Marko Pinjuh na basu te gitarski rafali Ante Ljubičića i pojačanje u vidu ritam-gitare Ognjena Zečevića omogućuju klimanje i razmišljanje glavom istovremeno.

Uz već spomenutog Buendije na albumu gostuju Sara Renar koja je bila iznenađujući ali efektan izbor za pjesmu “Budi”, a “Meštar” je klasičan reperski broj koji donosi gostovanje jednog od MC-a iz sve važnijeg i popularnijeg šibenskog hip hop kolektiva Hram. Skoro svaka od deset pjesama na albumu mogla bi postati dio standardne koncertne setliste zbog plesnog ugođaja i himničnih urlajućih refrena.

Ova kocka jako je dobro ponovo zakotrljala priču oko ST!llnessa, a ponovnom koncertnom reaktivacijom trebala bi se na ovim frekvencijama nastaviti uspješno kotrljati i dalje. Je li ovo najbolji album ST!llnessa? Mogao bi biti. A je li ovo jedan od albuma godine koja ide lagano svom kraju? Po mišljenju potpisnika ovih redaka, svakako.

Singlovi: “Botun”, “I dalje”, “Budi”

Producenti: Ognjen Zečević Egoless i Ivan Jurić Yuri

Izdavač: Mudri Brk

Moglo bi Vas zanimati