27
tra
2022
Izvještaj

Supersuckers u Hard Placeu: Spaghetti Al Dente

Supersuckers

Supersuckers u Hard Placeu

share

Treba li definirati role-model za klupski rock-koncert, onda svakako treba uprijeti prst u nastup Supersuckersa u Hard Placeu održan u utorak, 26. travnja. I pritom poželjeti da i dalje pohode ove krajeve i u učestalijem ritmu. I uvijek s predgrupom kao što je The Cutthroat Brothers
Supersuckers

Uzavreo Hard Place /Foto: Bojan Mušćet

Nakon dvije koronične odgode, Supersuckersi su se vratili u Zagreb, a broj njihovih nastupa u Hrvatskoj opasno se bliži dvoznamenkastoj cifri. U prirodnom okružju Hard Placea koji izgleda i ima atmosferu rock klubova američkoga srednjeg Zapada i Juga te za današnje vrijeme poticajnu cijenu lagera (19 kuna), Supersuckersi su pred tristotinjak uživatelja esencijalnog rocka odradili upravo ono što se od njih očekuje.

Trojac u sastavu Eddie Spaghetti, Metal Marty Chandler i Christopher Chango von Streicher u 80 minuta bez bisa razorno je odvozio svoj set izvevši s mnogo ironije i dvosmislenosti mačistički rock nastup koji uključuje tradicionalne hard rock motive kao što su žene, alkoholna pića, droge, pokoji automobil i puno rock’n’rolla.

Mišićavi i bazični rock’n’roll s pjevanjem hvalospjeva o zlouporabi opojnih droga, mizoginiji bez isprike i svakom drugom zamislivom poroku zabavno je na isti način na koji Quentin Tarantino tretira nasilje u svojim filmovima – inteligentno i s mnogo samoironije. Uostalom, Supersuckersi su se prozvali najboljim rock’n’roll bandom na svijetu i to vješto naglašavaju u promo-materijalima, dok će na koncertu Eddie Spaghetti tu titulu, kao i ostalu rock-famu svesti na repetiranje uzrečice “bla bla bla”.

Svirački natprosječno uigrani, posve na tragu Mötorheada – Eddie Spaghetti ima rašpasti vokal poput Lemmyja – uz dodatak ramonoidnih punk baraža i povremenih AC/DC stilizacija – Supersuckersi su pružili apsolutno sve što je potrebno za vrhunski klupski rock doživljaj.

 

Srednji prsti u zraku

Pjesme u kojima se spominje rock’n’roll (“Rock’n’Roll Records (Ain’t Selling This Year)”, “The Evil Powers of Rock and Roll”…) sasvim su užarile atmosferu, a osobito je bilo pakleno prilikom izvedbe covera pjesme Michaela Monroea, pjevača Hanoi Rocksa “Dead, Jail or Rock’n’Roll” koji je otpjevao Metal Marty i usput publiku počastio sviranjem gitare iza tjemena.

Finale nastupa pripalo je njihovom klasiku “Pretty Fuck Up” te skladbi “Born With The Tail” u kojoj je Eddie Spaghetti pozvao publiku da složno podigne srednji prst u zrak čemu nitko nije mogao odoljeti.

Treba li definirati role-model za klupski rock-koncert, onda svakako treba uprijeti prst u nastup Supersuckersa u Hard Placeu. I pritom poželjeti da i dalje pohode ove krajeve i u učestalijem ritmu.

Nastup je organiziran u sklopu sedmog Biggest Little Rock Festivala, a toga trećeg dana uoči koncerta Supersuckersa snažno su otprašili The Cutthroat Brothers, beskompromisni dvojac koji je u Hard Place donio dah swamp bluesa s američkog juga s aromama noisea i psychobillyja, prilično sukladno s Crampsima i Gun Clubom, ali i Sonic Youthom i Minutemenom. To ne čudi, jer su i objavili i album s Mikeom Wattom (Minutemen, fIREHOUSE, The Stooges), a zanimljivo je kako je bubnjar Donny Paycheck lupao u kultnom bandu Zeke. Žestokome invazivnome blues/punku svakako nije odmogla činjenica da pjevač Jason Cutthroat izgleda poput krupnijeg Jacka Whitea.

Gitarist Supersuckersa Metal Marty podržao je predgrupu nastupivši u majici s njihovim logom a kombinacija ta dva banda priuštila je zagrebačkoj publici dva i po sata izvrsnoga iskonskog rocka.

Supersuckers

Sve za rock’n’roll / Foto: Bojan Mušćet

 

Moglo bi Vas zanimati