19
lip
2023
Izvještaj

dvodnevna smotra mladih bendova

4. Superval: od školskog projekta do showcase festivala

Slow Cured / Foto: Tomislav Sporiš

share

Proteklog vikenda, 16. i 17. lipnja, Zagreb je bio domaćin četvrtog izdanja festivala školskih bendova Superval u Vintage Industrial Baru. Ovaj događaj okupio je trideset bendova iz Hrvatske i pružio im priliku da pokažu svoje glazbene vještine i kreativnost pred kolegama, publikom, ali i glazbenom industrijom.

Vintage Industrial Bar i njegovo veliko dvorište ne nalikuje često na mravinjak, pa ni za lipanjskih dana kada miris lipe mami na zrak. U klub na Savskoj stotine mladih, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, kao i stotine odraslih, od roditelja do scenskih igrača, izvuklo je četvrto izdanje Supervala – dvodnevnog predstavljanja alternativnih žanrova na pozornici omiljenoga alternativnog kluba glavnoga grada. Mladi alternativci ozarenih lica ispod kosa koje prizivaju Morrisona, Tylera, Sex Pistolse i sve članove Gunsa, u poderanim trapericama, kožnjacima, starkama i martama vraćali su vjeru u današnjicu: ne slušaju svi mladi cajke, ne slušaju svi mladi trap, duh (uglavnom) rocka ima svoj – u nedostatku kreativnije fraze – novi val. Superval. I čuvajte se, jer neke buduće legende ovdje su započele povijest.

Publika / Foto: Tomislav Sporiš

No tko to stoji iza Supervala?

Ime joj je Ana Bajo. Pokretačica i voditeljica Supervala dobri je duh glazbene kulture i scene kao entuzijastična nastavnica matematike OŠ Grigor Vitez u Zagrebu. Sve je krenulo iz njezina samoinicijativnog nastavnog projekta. Glazbena abeceda izvođena na satu razrednika od proširene je glazbene kulture postala najvažniji glazbeni događaj adolescenata  u zemlji. Bajo je od nekonvencionalnog školskog sata u četiri godine stvorila neslužbeni showcase festival. Vratimo se načas unatrag na njezin sat razrednika gdje je za učenike odabrala bendove koje bi izvlačili na karticama, a onda odabrana imena bendova dobili na zadatak poslušati i kratko razredu prezentirati i složiti listu top deset najboljih pjesama tog benda.

Na satu razrednika, slušali bi prve tri najbolje pjesme bendova, a zatim bi se glasanjem izabrala najbolja. Svaki razred u višim godinama osnovne škole bio je posvećen određenom žanru poput domaćeg pop-rocka, stranog rocka iz različitih razdoblja, novog vala i stranog rocka osamdesetih i devedesetih. Najbolje od svega jest što svi možemo baciti oko na te radove jer sve su prezentacije i playliste bendova dostupne na razrednoj web stranici. Osim što se učenici unutar razreda mogu više educirati o imenima koje su prezentirali njihovi kolege, vršnjaci se mogu ugledati na primjer i potencijalno uz svoje motivirane nastavnike i profesore nastaviti priču.

No Ana Bajo kao izvrstan pedagog – nastavnica, voditeljica filmske grupe i školskog benda – ne prepušta sve okvirima 45-minutnoga nastavnoga sata, nego djecu izvodi na teren: svoje je učenike vodila u Tvornicu kulture na koncert rock legendi Partibrejkersa. Prilično dobar uvod u pohođenje koncerata, uspomena koja nema šanse biti zaboravljena, a nekima je od njih i konkretan poticaj. Oduševljeni školarci formirali su bend s Bajo i njezinom kolegicom Antonijom Radoš kao mentoricama, nakon čega je krenuo prvi Superval od pet bendova u Tvornici.

Prater / Foto: Tomislav Sporiš

Superval nije natjecanje bendova

Od 2019. godine do danas, Superval je postao jedan od najvažnijih događaja za školske bendove u Hrvatskoj. Okuplja mlade glazbenike iz različitih gradova i regija, omogućavajući im da se povežu, razmjene iskustva i uče jedni od drugih. No ono čemu smo svi stariji komentirali u zagrebačkom Vintageu protekloga vikenda jest čvrsta odluka voditeljice da se smotra neće pretvoriti u natjecanje. Umjesto možda očekivane borbe za poredak i formalnu potvrdu, Superval se fokusira na pružanje platforme mladim glazbenicima da pokažu svoje vještine i steknu iskustvo nastupa uživo, bez naglaska na kompetitivnost. Potiče da se istaknu i privuku pažnju publike, medija i glazbenih profesionalaca.

A predivna „posljedica“ jesu priče, anegdote i crtice desetaka sudionika koji su rado ćakulali o vjernom pohođenju pojedinačnih koncerata kroz godinu, razmjenu opreme, pa čak i neke nove razmjene među članovima bendova. U Vintageu smo tako na pozornici mogli u par formacija vidjeti ista lica kao potvrdu eksperimentiranja, traženja ili proširivanja preferiranoga zvuka, istraživanje dinamike odnosa u različitim grupnim formacijama. Ne treba onda ni naglašavati da se time očvršćuje međusobno poštovanje, sinergija, ali i kolegijalnost kakvu mnogi veterani kroz cijelu karijeru nisu spoznali ili pokazivali prema drugima na sceni.

Smrdljivi Martini / Foto: Tomislav Sporiš

Budućnost počinje sada

Bendovi Supervala, ponovno treba pohvaliti, iznenadili su i velikom dozom samosvijesti i ozbiljnosti pristupa djelovanja – da ne kažemo rada – u bendu. Impresivno je bilo slušati iz publike kako ponosno predstavljaju autorske pjesme. Naravno, gledano prema odvijanju programa, ali i godina pojedinih bendova od 17 sati do nešto iza ponoći, autorstvo je pratilo kronološke godine mladih. Drugim riječima, najmlađi su se predstavljali kroz obrade voljenih brojeva, a onda progresivno „pojačavali“ autorski rad.

Na Supervalu su nastupili bendovi iz cijele zemlje, podijeljeni u dva dana po petnaest bendova, odreda dovitljivo i kreativno nazvani: D., Extroft, Frequency, Freston, Gabra, Gradske bitange, Kon+rol, Kunst, Ledena kava, Linija 109, Neodlučni, Nihil, Plazm, Prater, Prazan stan, Prosti prst, Raspad sistema, Razor, Rhaphigaster nebulosa, Slow Cured, Soba 503, Stargazer, Sunshine and Rainbows, Šteker, Teret, The Bills, Thorns, Vaktal, Westsiders i Željezne pilule.

Željezne pilule / Foto: Tomislav Sporiš

Kod mnogih instrumentalista i vokalista mogli smo s lakoćom primijetiti glazbenu naobrazbu kroz instrumentalnu raznolikost, pa iako je žustrina riffova električne gitare i bas gitare u zajedničkom nazivniku većine u oba dana, u sve stilove rocka upleli su se i flauta i violončelo. Od surovih i žestokih do emotivnih i prodornih, vokali su nerijetko dobivali i povratnu informaciju od frenetične i fanatične publike – također kojoj je dobrim dijelom ovo jedno prvo ovakvo veliko glazbeno iskustvo. Mnogi od bendova, posebice zagrebački, imaju već svoje pratitelje koji znaju autorske stihove i koji će bez problema započeti šutku iliti moshanje na zahtjev bendovskog predstavnika. Duh bunta sve je izraženiji kako su bendovi stariji, a to prati i performativni moment koji je asertivniji i provokativniji kod starijih bendova. Drugim riječima, opći dojam scenskog ophođenja i nastupanja je više negoli pozitivan.

Smrdljivi Martini / Foto: Tomislav Sporiš

Jasno je da je fokus Supervala izaći na pozornicu i u festivalskom setu poslati najbolju sliku benda, što zbog vršnjaka u vrisku pod pozornicom, što zbog adrenalinskog znoja koji pogoni, što zbog roditeljske podrške, zdravoga natjecateljskog duha. No tu je i prilika za predstavljanje sceni i njezinim akterima. A njih je također prokolalo festivalom, pa je tu bilo i lica industrije i scene, ljudi što vode (mentalne) bilješke i možda već ulažu u budućnost nekog velikog benda. Jer u preko stotinu mladih glazbenika iz cijele zemlje, mahom glazbeno školovanih, zasigurno gledamo neku buduću formaciju koja će u budućnosti puniti nama najvažnije glazbene prostore sadašnjosti.

Tako je mlade podržavao drugi dobri duh glazbene scene i suorganizator festivala Mate Škugor  (SuperUho, Terraneo, Žedno Uho, N.O. Jazz), Zoran Marić iz INmusica, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kao i predstavnici Grada Zagreba, čija je podrška dodatno ojačala važnost festivala i dala mladima još veći poticaj kroz uvažavanje i podršku.

Gradske bitange / Foto: Tomislav Sporiš

Tijekom oba dana festivala, a prije koncerata, održavane su i besplatne edukativne radionice otvorene za sve sudionike, kao i zainteresirane građane. Predstavnici We Move Music Croatia, HDS ZAMP-a održali radioničke sesije o autorskim pravima, organizaciji koncerata, turneja do glazbenog PR-a kako bi dobili i praktične instrumente za djelovanje i rast kada bend nije na pozornici. A Mate Škugor je pak mladima podijelio iskustva o tome kako NE organizirati festival,

Superval nije samo stvorio platformu za izražavanje i promociju mladih talenata, nego je i pružio mogućnost umrežavanja i povezivanja među glazbenicima. Stvorio je temelje jednoj generaciji koja bi nas ne tako daleko u budućnosti mogla iznenaditi kao novi fenomen; fenomen stvoren na zajedništvu i kolegijalnosti.


Pojedinačno bendove upoznajte na službenoj stranici Supervala ili na YouTubeu kanalu festivala.

Prater / Foto: Tomislav Sporiš

Prater / Foto: Tomislav Sporiš

Prater / Foto: Tomislav Sporiš

Prazan stan / Foto: Tomislav Sporiš

Prazan stan / Foto: Tomislav Sporiš

Extroft / Foto: Tomislav Sporiš

Extroft / Foto: Tomislav Sporiš

Plazm / Foto: Tomislav Sporiš

D / Foto: Tomislav Sporiš

D / Foto: Tomislav Sporiš

Sunshine and Rainbows/ Foto: Tomislav Sporiš

Sunshine and Rainbows / Foto: Tomislav Sporiš

Smrdljivi Martini / Foto: Tomislav Sporiš

Smrdljivi Martini / Foto: Tomislav Sporiš

Smrdljivi Martini / Foto: Tomislav Sporiš

Smrdljivi Martini / Foto: Tomislav Sporiš

Gradske bitange / Foto: Tomislav Sporiš

Gradske bitange / Foto: Tomislav Sporiš

Kunst / Foto: Tomislav Sporiš

Kunst / Foto: Tomislav Sporiš

Željezne pilule / Foto: Tomislav Sporiš

Željezne pilule / Foto: Tomislav Sporiš

Razor / Foto: Tomislav Sporiš

Razor / Foto: Tomislav Sporiš

Soba 503 / Foto: Tomislav Sporiš

Soba 503 / Foto: Tomislav Sporiš

Ledena kava / Foto: Tomislav Sporiš

Superval-026A0162-Raspad-sistema

Zhe Bills / Foto: Tomislav Sporiš

Gabra / Foto: Tomislav Sporiš

Gabra / Foto: Tomislav Sporiš

Prosti prst / Foto: Tomislav Sporiš

Prosti prst / Foto: Tomislav Sporiš

Stargazer / Foto: Tomislav Sporiš

Stargazer / Foto: Tomislav Sporiš

Vaktal / Foto: Tomislav Sporiš

Vaktal / Foto: Tomislav Sporiš

Vaktal / Foto: Tomislav Sporiš

Superval-026A7954-Kon+rol

Kon+rol / Foto: Tomislav Sporiš

Kon+rol / Foto: Tomislav Sporiš

Slow Cured / Foto: Tomislav Sporiš

Slow Cured / Foto: Tomislav Sporiš

Slow Cured / Foto: Tomislav Sporiš

Frequency / Foto: Tomislav Sporiš

Teret / Foto: Tomislav Sporiš

Teret / Foto: Tomislav Sporiš

Nihil / Foto: Tomislav Sporiš

Nihil / Foto: Tomislav Sporiš

Linija 109 / Foto: Tomislav Sporiš

Linija 109 / Foto: Tomislav Sporiš

Freston/ Foto: Tomislav Sporiš

Freston/ Foto: Tomislav Sporiš

Šteker / Foto: Tomislav Sporiš

Šteker / Foto: Tomislav Sporiš

Superval-026A7201-Westsiders

Westsiders / Foto: Tomislav Sporiš

Superval-026A3584-Thorns

Thorns / Foto: Tomislav Sporiš

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati