18
lip
2023
Izvještaj

PRVI ZG PARK ROCK FESTIVAL

Psihomodo pop u Parku mladenaca: 40 godina u slobodi izražavanja

Psihomodo pop

Nadahnuti koncert u povodu 40 godina djhelovanja predvodio je neuništivi Davor Gobac / Foto: Boris Šćitar/Pixell

share

Velikim besplatnim koncertom u Parku mladenaca između zagrebačkih kvartova Siget i Trnsko u subotu, 17. lipnja Psihomodo pop je obilježio 40 godina postojanja

Psihomodo pop

I nakon 40 godina Psihomodo pop je jedan od najboljih hrvatskih rock bendova uživo / Foto: Boris Šćitar/Pixell

Za koncert u povodu 40 godina djelovanja, Psihomodo pop odabrao je Park mladenaca koji spaja zagrebačke kvartove Siget i Trnsko, mjesto koje je od izrazitog značaja za taj bend. „Dragi prijatelji, kakva bitna večer! Ovo je naš kvart! Ovde su garaže di smo počeli. Ja sam u Trnsko išel u školu i sada imamo studio u Sigetu, a imamo prvu godinu Park festivala tu! Rock’n’roll, yeah!”, kliknuo je Davor Gobac.

Dvosatnu svirku otvorili su pjesmama s albuma Godina zmaja iz 1988., “Telegram Sam”, “Hej, djevojko”, “Ona vrišti da voli me”, “Kad sam imao 16”, “Rano jutro”, “Ja volim samo sebe”…

S karijerom koja traje više od četiri desetljeća, Psihomodo pop su postali jedan od kultnih bendova koji uvijek dolazi kao dobra karta za zabavnu subotu, uvijek dosljedan u svojim nastupima, uvijek na granici dobrog ukusa, sa zafrkancijom i neizostavnim Gopčevim skidanjem.

„Ovde smo kao mladi pankeri pili pivo u parku. Tko bi rekel da ćemo 40 godina poslije na istom mjestu imati pozornicu”, uzviknuo je Gobac i pokupio oduševljenje publike. „Mi se trudimo da ovaj naš Park festival bude tradicionalan, tako da jednog dana, kad naši unuci budu imali 16 godina, opet mi sviramo, kužiš, u kolicima i to!” Možda je to bila samo jedna u nizu pošalica, ali ima nešto u tome da se bend brine o novoj publiku na svojim koncertima. U parku punom rockera i obitelji s malom djecom orilo se “Osjećam se haj” i “Bože čuvaj Psihomodo pop”. Nekoj je dječici to bio prvi koncert i ako je doista istina da glazbu zavolimo zbog svega onog što osjetimo dok ju slušamo, mnogima će od njih s ovog koncerta sigurno ostati u sjećanju taj osjećaj slobode koji su doživjeli uz Psihiće. Koliko god ovaj bend bio podcjenjivan zbog svoje lirike (jer netko će nekad toj djeci morati objasniti da je njihov Pinokio neki drugačiji lutak), svirački su bili izuzetni, a pokretanjem kvartovskog festivala sigurno su zaslužili mnoge poene svojih sugrađana i status lokalnih glazbenih heroja.

Psihomodo pop

Kad su imali 16, nisu znali da će imati premium produkciju u kvartovskom parku / Foto: Matija Grgas

Baš kao što Gobac pjeva u pjesmi “Vampir”, “100 života imam / ne mogu naći mir”, tako se i Psihomodo pop održava. Posebno se to osjeća na ovakvim nastupima. Bez ikakve zamjetnije promjene u estetici tijekom svih ovih godina, jer i “Vampir” i “Brz k’o munja” s posljednjeg albuma Digitalno nebo stoje uz bok pjesmama s Godine zmaja, Sexy magazina ili Srebrnih svinja. Psihomodo pop bez problema spaja sve svoje faze i čini razigranu mješavinu zbog koje publika baš cijelo vrijeme đuska. S prijateljima iz Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije i novom generacijom Napalm djevica kao pratećim vokalisticama, klasici poput “Nema nje (Zauvijek)”, “Natrag u garažu” i “Mila” zvučali su skroz osvježeno. Spomenula sam kako je Gopčeva lirika postojana. U jednoj je najavi čak cinično rekao da tekst nije napisao Arsen Dedić, niti aranžman Stipica Kalogjera, no upravo zbog svojih gotovo dječjih brojalica o seksu i skidanju, pjesme su se zadržale u kolektivnoj memoriji.

Psihomodo pop neprestano svira i ovo je bila jedna u nizu gaža, no ipak su odabrali poneku pjesmu koja se ne nalazi često na njihovom repertoaru. Ipak je ovo njihov grad i posebna obljetnica. Njima su uljuljkali publiku koja je, naravno, puno više reagirala na “Fridu”, “Donnu”, “Ramonu” i aposlutni postcovid hit “Sve će biti u redu”. Bend uživa u svojoj naizgled ležernoj genijalnosti unutar svog glazbenog žanra. Uskoro očekujemo live albume, novi studijski album, monografiju i dokumentarni film. Sve su to dobre stvari koje će, svaka u svom trenutku, dočarati zbog čega je Psihomodo pop ovo što je danas. Sa svojim menadžmentom, Psihići smišljaju nove načine kako ostati održivi i učinkoviti. ZG Park Rock festival održao se prvi put ove godine, a u planu je i svake iduće s Psihomodom kao headlinerom i njihovim gostima.

Sličnu je ideju imao i Let 3 prije gotovo deset godina kad je pokrenuo Antivalentinovo. S obzirom na uspješnost njihove priče, uz dozvolu Mjesnog odbora i Grada, Psihomodo pop će sigurno imati odriješene ruke u planiranju toga kako jedan dio zagrebačke koncertne ponude preusmjeriti u novi dio grada. Dok su ove godine na pozornicu uz njih stali Projekt Trnsko, Donkey Hot i Vinko Ćemeraš i Talvi Tuuli, veselimo se vidjeti tko će se Psihićima pridružiti sljedeće godine.

Psihomodo pop

Premium produkcija u kvartu /Foto: Matija Grgas

Psihomodo podmladak / Foto: Matija Grgas

Psihomodo postarak /Foto: Matija Grgas

Nema samo INmusic livadu /Foto: Matija Grgas

Ručni rad /Foto: Matija Grgas

Napalm djevice kao ptice pjevice /Foto: Matija Grgas

Premium pozornica /Foto: Matija Grgas

Drago društvo... /Foto: Matija Grgas

Kamen gori, val se pjeni... /Foto: Matija Grgas

Showman par excellance /Foto: Matija Grgas

Vježbajte s nama /Foto: Matija Grgas

Grudnjak kao honorar /Foto: Matija Grgas

Večeras vas zabavljaju muzičari koji se smiju /Foto: Matija Grgas

Pivo paše uz svaki outfit /Foto: Matija Grgas

Noć svijeća, a nije Mišo Kovač /Foto: Matija Grgas

Popularni orkestar Psihomodo pop /Foto: Matija Grgas

Kuzma s motivacijom /Foto: Matija Grgas

Donkey Hot putevima predaka /Foto: Matija Grgas

Park mladenca u novoj funkciji /Foto: Matija Grgas

Što je Gobac bez skidanja? /Foto: Matija Grgas

Ja volim samo sebe i vas /Foto: Matija Grgas

Siget i Trnsko u punom sjaju /Foto: Matija Grgas

Razarači iz godine zmaja /Foto: Matija Grgas

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati