05
sij
2024
Izvještaj

Maršali, Šteker i TereT

Superval + za 5+!

Superval+ - TereT

Superval+ - TereT /Tomislav Sporiš

share

U četvrtak 4. siječnja 2024. godine ponovno se održao festival Superval koji promovira mlade srednjoškolske bendove

Superval+ - Maršali

Superval+ – Maršali/Tomislav Sporiš

Prije nekoliko mjeseci bio sam na svom prvom Supervalu koji me oduševio, a ovaj nije bio ništa drugačiji. Tri su mlada benda zaista pristojno napunili Vintage, što mi je bilo jako drago za vidjeti. Prijatelji, obitelj, ljubitelji rock ‘n’ rolla, sve klinci vrlo vjerojatno mlađi od osamnaest godina.

Ovoga sam puta sa sobom poveo mlađeg brata koji je sada 8. razred osnovne škole, ne bih li ga pripremio na ono što ga (nadam se) čeka u skoroj budućnosti kada napuni još koju godinu. Nazvao bih to svojevrsnom inicijacijom i upoznavanjem s Vintageom i rock muzikom. Opet su klinci, ništa puno stariji od njega, došli podržati svoje kolege iz klupa te uživati u njihovim izvedbama.

Superval+ - Šteker

Superval+ – Šteker/Tomislav Sporiš

Prvi bend Štekeri, izašao je na binu točno u 20:00. Predstavili su se instrumentalnom izvedbom “Valovi na mjesecu” koju su pratili “Izgubljen”. Dvije pjesme vrlo melankoličnog post rock zvuka. Šteta što nisam mogao razaznati riječi glavnog vokala jer mislim da je pored solidne izvedbe, glavna poruka i emocija bila u tekstovima pjesama. Publika ih je pratila vrlo pozorno te aplaudirala nakon svake pjesme.

Superval+ - Šteker

Superval+ – Šteker/Tomislav Sporiš

Na sredini koncerta krenuli su malo žešće. Žao mi je što nisu bili takvi cijelo vrijeme, ali ako je cilj prvog dijela bio prenijeti sjetu, onda su u tome zasigurno uspjeli. I to me, koliko god bilo nelagodno, oduševilo. Pa ne moram ni ja uživati u onome na što sam navikao. Pjesma pod nazivom “Greta” razbudila je publiku bržim tempom te me podsjetila na neke uratke Azre i Štulića.

Pjesma o globalnom zatopljenju uhvatila je moju pažnju jer ne mogu razaznati je li stvarno produkt njihovih misli ili pak parodija na lik naše Grete koja se bori protiv globalnog zatopljenja. Izvedba bi bila bolja da ima malo više priče između pjesama, odnosno da je bolja komunikacija s publikom.

Ali s obzirom na godine i njihov staž nećemo im to uzeti za zlo. Klinci su došli predstaviti svoju glazbu, a ovo je samo mala opaska koja će im dobro doći kasnije kad se afirmiraju kao bend. Do kraja svoga nastupa, Štekeri su bili iznimno mirni na bini gdje se moglo vidjeti da uživaju u svakoj noti.

Zaintrigirala me basistica koja jako dobro prati kick bubnja i već sad ima dionice na bassu koje lijepo nadopunjuju glavni vokal. Oduševila me i pjesma “Divlje ptice” čiji me uvodni riff jako podsjeća na pjesmu “Suburban home” od Descendentsa. Tu je već krenuo pogo u prvim redovima što je publika očito žarko željela. Prije “Nudla u wc-u” pjevač je pobacao nudle očaranoj publici koja ih vidno obožava. Ne znam, nisam baš fan nudli, ali glavno da je pjesma bolja od jela!

Oko 40 minuta svirke prošlo je vrlo brzo te su na red došli Maršali. Za Štekere imam samo riječi hvale te se nadam da će nastaviti s onim što rade. Klinci, super ste i opustite se na bini. Više ćete uživati!

Na prvoj pjesmi Maršala shvatio sam da će ovo bit koncert fenomenalnih aranžmana. Stvarno, svaka čast. Pa ovo nemaju ni najveći bendovi na svijetu! Melodične pop rock pjesme jako ugodne za uho. Mladi bend iz Srbije koji zna što radi, a ovoga je puta cijeli show ukrala solo gitaristica koja svira, kako bi se reklo, kao velika.

Svaki je ton na mjestu, a solo dionice ostavljaju bez teksta. Nevjerojatna je sličnost glavnog vokala Maršala i vokala iz Pipsa – Rippera. Kad bi netko slušao iz vana sigurno ne bi mogao primijetiti razliku. Predivan ton obje gitare koje upotpunjuje odlična izvedba klavijature.

Superval+ - Maršali

Superval+ – Maršali/Tomislav Sporiš

Još bolje harmonije na određenim pjesmama čine ovaj bend draguljem undergrounda koji morate poslušati, pogotovo u izvedbi uživol. Za pjesmu “Požuda” stvarno mogu shvatit zašto ju bubnjar ne voli. Zeznut ritam, ali svaka čast na odsviranom! Ne daj se obeshrabriti, predobro paše uz flow cijele pjesme.

“Ljubavne promaje” pjesma je s kojom su pobijedili na jednom “takmičenju” u Srbiji, a nas njome pozdravili i zaokružili svoj nastup u Vintageu. Čak su odradili i bis te još jednom rasplesali publiku uz predivne i meni sad već prepoznatljive melodije. Jako sam iznenađen ovom djecom koja znaju što rade i siguran sam da je ispred njih svijetla budućnost.

Daleko najuvježbaniji bend večeri bio je Teret. Zvukom i izgledom svoji – odlični! Imaju groove, zvuk i energiju. Cijela je publika uživala u pjesmama ovog benda prateći svaki njihov pokret, pogotovo, na trenutke, opasne pokrete glavnog pjevača koji spušta i uzima gitaru ovisno o potrebi pjesme.

Stvarno zanimljiv performans. Inače nisam ljubitelj klavijatura koje sviraju kroz cijelu pjesmu osim u ska/reggae muzici, ali ovdje je sve bilo na mjestu.

Jako kvalitetno smišljene, ali jednostavne dionice koje ne preuzimaju pjesmu, a daju joj onaj dodatan „šmek“. Kroz cijeli repertoar, dečki su imali odličnu interakciju s publikom.

Superval+ - TereT

Superval+ – TereT/Tomislav Sporiš

Bilo je tu “hej, hej!”, ruka u zraku, pljeskanja, plesanja…Niti u jednom trenu nisu pali, već su držali svoju energiju na jako visokoj razini. Svi su ludi na bini, a uz to ludovanje nema niti jedne krive note. Ili je ja nisam uspio čuti. Sve u svemu, u prvih par pjesama dečki su me očarali.

U jednom trenu bilo je tu i ekipe koja se popela na leđa svojih kolega i plesala u transu. A kako i ne bi kad ovi klinci rokaju kao da im je zadnje. Dečki su najavili album pod nazivom “Ulice” čija popratna pjesma istog naziva jako dobro zvuči. U jednom je trenu gitarist spustio svoju gitaru na pod i stage diveao.

Superval+ - TereT

Superval+ – TereT/Tomislav Sporiš

Kada su ga vratili na binu derali su se “skini se”, ali im nije dao to zadovoljstvo. Bend nabijen emocijama i pozitivnom energijom odradio je svoj dio kao da sviraju zajedno dugi niz godina. Jako dobar balans između tvrdih i jakih ritmova te lakših pjesama praćenih distorziranim solažama koje publiku bacaju u očiti trans.

Najnoviji singl “Oluja”, moram reći, stvarno je hitčina. Super funky stvar za koju jedva čekam malo bolje proučiti riječi jer od onoga što sam mogao razaznati, činilo mi se jako promišljeno. Instrumentalni dijelovi su ono što me fasciniralo kod Tereta.

Vrlo profesionalni prijelazi između pjesama gdje se vidi da dobro barataju materijom. Na sredini koncerta sam primijetio da su vokalne dionice poprilično jednostavne. Baš bih htio čuti nešto malo drugačije, malo zamršenije, čisto da vidim kako bi zvučalo. Svakako fenomenalna izvedba mladog benda koji je stavio točku na “i” ovom predivnom festivalu. Ako sam dobro shvatio, neki su čak potegnuli i iz Zadra ne bi li čuli Teret.

Na kraju svega, Superval me još jednom oduševio, a sljedeći put kada mi netko kaže da nema mladih bendova ili da nema gdje izaći, samo ću mu proslijediti sljedeći event – Superval + za 5+!

Moglo bi Vas zanimati