10
velj
2024
Izvještaj

Svemirko i Donkey Hot

Tajne svemira i dostojanstven nasljednik rock zabavljača

Donkey Hot i Svemirko u Vintageu

PRati moj đir / Ana Pavlović

share

Svemirko i Donkey Hot rasprodali su Vintage

“Može jedan štrukani pelin”, vikala sam preko šanka visokoj konobarici, vjerojatno glasom iz dubine, pokušavajući izvući upaljač iz lijevog džepa traperica, ne bih li zapalila cigaretu u prolazu zagrebačkog Vintage Industrial Bara.

Zalijepljena za leđa, majica mi je bila mokra, a prsti znojni. Pokušavajući se zakloniti od rulje koja je od stagea hrlila ka šanku vjerojatno po svoj štrukani pelin, zapalila sam cigaretu i pomislila kako sam se ulaskom ovamo teleportirala u neko drugo razdoblje.

Upravo je svoj set završio Donkey Hot, kao svojevrsna predgrupa benda zbog kojeg sam se ovamo i uputila.

Gobac mlađi

Iako neodoljivo podsjeća na svog oca Davora, frontmen benda Vili Gobac je opravdao očekivanja gomile koju je vrlo brzo zapalio. Mahom izvodeći hitove s prvog studijskog albuma MAMA, kojeg je Donkey Hot lansirao prošle godine s predstavnim singlom “Srce joj je ledeno”, donio je na zagrebački asfalt prijeko potrebni rock and roll, s dozom punka i nekoliko laganijih stvari.

Donkey Hot i Svemirko u Vintageu / Ana Pavlović

Osim u vokalu, Gobac mlađi sličan je ocu po načinu angažiranja publike. Čas smo bili u čučnju, čas je ekipa do mene radila sklekove, sve po uputama Vilija koji je skakao po pozornici. “Dobar je, tvrđi od starog”, čula sam da je dečko do mene dobacio frendu, pokušavajući nadglasati solo basistice Doris za kojom su istovremeno slinili.

“Jebeš Donkey Hot”, pjevao je Vili istovremeno potičući publiku da digne srednji prst u zrak, kao svojevrstan znak otporu – svemu pa tako i samom bandu koji za njih nastupa. Pjevajući o Donkeyju, mami caru, ledenom srcu i teretani, Gobac je pokazivao mišiće na pozornici, a masa je urlala. Dok slušaš i gledaš, svjestan si sličnosti, ali je zvuk karakterističan i ne nalikuje utoliko Psihomodo popu. Ipak, ako si fan Gobca starijeg, junior i njegovi “Vrući magarci u borbi s vjetrenjačama” bit će ti jednako odlični.

Donkey Hot i Svemirko u Vintageu / Ana Pavlović

Bend Donkey Hot, inače, postoji već gotovo desetljeće, no prije nekoliko godina su oformili stabilni postav i počeli izdavati vlastite stvari. Baš nedavno su imali važnu priliku zbog koje su ozbiljnije dospjeli u fokus javnosti – nastupili su u zagrebačkoj Areni kao predgrupa Baretu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Donkey Hot (@donkeyhotofficial)

Pušila sam cigaretu, u toj kratkoj pauzi na zraku, čekajući da na pozornicu stupi Svemirko. Oko mene je stajalo na desetke žena od vanilije i jednako toliko muškaraca s brkovima.

“Što je to uopće muškarac bez brkova”, pomislila sam i otpila gutljaj ledenog pića.

Miks popa i jugonostalgije

Jedan se par stiskao ispred WC-a, vjerojatno čekajući da žene od vanilije odu pa da se mogu u miru hvatat’, zaklonjeni od voajerskog zurenja novinarke sa štrukanim pelinom i cigaretom u ruci.

Zbog preravnog đona iznošenih Vansica boljela su me stopala, ali  život me valja sve dalje i dalje, dok ja pijem pod okriljem mraka, pjevat će za nekoliko sekundi Marko Vuković, frontmen Svemirka. Miks indie rocka, popa i soft jugonostalgije iza sebe ima tri albuma – Vaniliju, Tunguziju i Skalameriju, s hitovima koji pomiču granice, koje sam ja, kao i brojni drugi, jedva čekala čuti.

Donkey Hot i Svemirko u Vintageu / Ana Pavlović

Donkey Hot i Svemirko u Vintageu / Ana Pavlović

Bilo je vruće i pomalo zagušljivo, u toj omanjoj dvorani na zagrebačkoj Savskoj. Četvrtak večer, random dan za koncert, a opet tako dobro vrijeme za ovakav koncert, za zvukove koji su pravo osvježenje hrvatske glazbene scene.

Tajne svemira u Zagrebu

Gurala sam se prema pozornici, ostavljajući onaj zaljubljeni par za leđima, znajući da sutra u devet moram sjediti za stolom i tipkati neke nove redove u redakcijskom sustavu. Dugujem par tekstova uredniku, moram nazvati neke sugovornike, dogovoriti terene, imam ispit i skriptu od sto i kusur stranica o vanjskoj politici i ratovima na Bliskom istoku.

Donkey Hot i Svemirko u Vintageu / Ana Pavlović

Sve mi se to učinilo tako dalekim, i istok, i ispiti, i posao.  Stihovi Svemirka bušili su u meni svaki balon na vrući zrak, ispunjen stresom i kaosom obaveza, hektičnosti četvrtka, petka i svakog dana.

Odvodeći publiku u Tajne svemira, uigrana peteročlana ekipa stisnula je pauzu na sve ono što se događa izvana, kreirajući novi kozmos, koji pripada samo ovom trenutku. Ispred vrata Vintagea ostala je nekako i ta 2024., i odjednom je bilo neko novo vrijeme, perspektivniji zvuk, vesela omladina i pokoji stariji par (koji se nije hvatao ispred WC-a).

Kako miriše Zagreb?

Koncert Svemirka i Donkey Hota organiziran je u sklopu projekta ‘PRati moj đir’, koji spaja mlade organizatore projekata u kulturi i novinare, a sve to kako bi povećali medijsku vidljivost i networking onih koji promoviraju upravo ovakvu, novu perspektivu u kulturi.

“Hvala kolegama”, palo mi je na pamet dok sam pljeskala ekipi na pozornici.

Jer, netom prije koncerta sastali su se novinari iz sedam medija s mladim organizatorima. U formi speed datea organizatori su predstavili svoje projekte, a svaki će novinar odabrati onaj o kojemu želi izvještavati na svom portalu u dva medijska vala sve do kolovoza 2024. godine.

“Ispod grada žive sjene. Ispod kože nemir vlada. Vjetar miluje mi lice, donosi mi miris grada”, pjevao je Svemirko, a ja sam pomislila kako Zagreb odjednom tako dobro miriše.

Moglo bi Vas zanimati