03
srp
2022
Izvještaj

Nema dive do Tereze - Splitski festival ovacijama je ispratio legendarnu pjevačicu uz večer punu emocija na Prokurativama

Tereza Kesovija

Tereza Kesovija /Miroslav Lelas/PIXSELL

share

Nakon vrhunskog koncerta Nene Belana i Fiumensa na splitskim Prokurativama u petak navečer, publika je u subotu dočekala pravi spektakl – domaću divu Terezu Kesoviju.

“Split pjeva Terezu”, tj. Večer retrospektive uz Terezu i goste nije odavala preveliku pažnju, no onoga trenutka kada su se počeli redati poznati domaći pjevači koji su pjevali redom Terezine hitove postalo je jasno da će to biti zaista večer za pamćenje. Prva se na pozornicu popela Ana Opačak koja je izvela “Mladosti, moja lijepa radosti”, Martina Majerle je oduševila sve s “Poljubi me s obje bande”, dok je Ivo Perkušić izveo “Tajnu života”.

Lidija Bačić je sve ostavila bez teksta izvedbom hita “Dalmatinko”, a mlada nada domaće scene Lorena Bućan publiku je oduševila pjesmom “I ni me stra'”. Marko Kutlić svojim je moćnim vokalom maestralno izveo “Zaboravi ako možeš”, a sve do “Što je ostalo od ljubavi” u izvedbi Zorice Kondže te “Sunčanih fontana” koje je otpjepao Jacques Houdek publika je pljeskala glasnije i glasnije.

Tereza Kesovija i Jacques Houdek

Tereza Kesovija i Jacques Houdek/Miroslav Lelas/PIXSELL

Upravo Jacques Houdek je Terezu Kesoviju dopratio do pozornice uz ovacije publike kojima je odjekivao čitav Split. “Nema dive do Tereze”, istaknuo je Jacques te ostavio Terezu pred dupkom punim Prokurativama.

“Kada biste samo znali koliko volim Split. Split nije grad u kojem sam rođena, ali kao da jest. Ja sam rasla uz Splitske festivale. Prvi moj Splitski festival bio je na Bačvicama 1962. godine. Zahvaljujući Tomislavu Mrduljašu, opet sam ovdje među vama, hvala vam. Oduševili su me svi koji su pjevali moje pjesme, ne znam kada sam s više duše pljeskala. Izbor ovih divnih mladih ljudi za mene znači veliku radost i ponos.

Lidija Bačić

Lidija Bačić/Miroslav Lelas/PIXSELL

Dušu daju u te moje pjesme, koje su postale njihove. Ivo Perkušić je netko tko me dirnuo u dušu. Ona ljepotica Lidija Bačić je tako krasno otpjevala “Dalmatinku”. Emotivno sam zbunjena večeras”, komentirala je Tereza kada se popela na pozornicu. Iako je najavila da će jedno vrijeme sjediti, čim se dohvatila mikrofona prepustila se publici i otpjevala sve svoje hitove jednakom žarom kao i na početku svoje karijere.

Zorica Kondža

Zorica Kondža/Miroslav Lelas/PIXSELL

“Nima Splita do Splita”, “Pred tvojim vratima”, “Sve se vraća, sve se plaća”, “Larina pjesma”, redom su singlovi kojima su se orile Prokurative u subotu navečer. “Nono, moj dobri nono” i “Moja posljednja i prva ljubavi” bile su među zadnjima te večeri koje je publika uglas pjevala s njom, a Terezi je Tomislav Mrduljaš uručio bijelog galeba, priznanje za 60. godišnjicu od njezina prvog nastupa na tom festivalu.

Tereza je u tom trenutku s publikom otpjevala OliverovaGaleba” te je gotovo rasplakala publiku dirljivim riječima. “Oliver moj, nismo te zaboravili i nećemo te nikada zaboraviti. Nikad prežaljen”, komentirala je diva.

Tereza Kesovija i Tomislav Mrduljaš

Tereza Kesovija i Tomislav Mrduljaš/Miroslav Lelas/PIXSELL

Vrhunac koncerta bile su pjesme “Nima Splita do Splita” i “Sviraj mi sviraj” koje je Kesovija otpjevala s gostima s početka koncerta, a nije se dala s pozornice. Uz ovacije kakve se rijetko viđa otišla je s pozornice i Prokurative prepustila posljednjim pripremama za završnu večer Splitskog festivala uz uspomene koje će se još dugo pamtiti.

Moglo bi Vas zanimati