21
srp
2023
Izvještaj

U ROCK RITMU

The Siids i The Black Room na Trsatskoj gradini: Katarzična energija 80-ih

The Siids

Dvojac The Siids predstavio je novi materijal / Foto: Claudia Bošković

share

Glazbeni program U rock ritmu u jeku ljetne sezone nastavio se na otvorenom u privlačnoj kulisi Trsatske gradine, u kojoj je sjedinjenje duha rocka i mračnog, atmosferičnog popa utjelovljeno u nastupima etabliranih riječkih bendova The Black Room i The Siids

The Black Room

The Black Room su izveli novu skladbu kojom nas uvode u treći album / Foto: Claudia Bošković

Nevera je ovom prilikom odlučila zaobići Trsatsku gradinu, ostavivši atmosferske (ne)prilike tek toliko stabilnima kako bi omogućile neometan nastup modernim riječkim rock snagama The Siids i The Black Room. Ambijent Gradine pokazao se izvrsnom koncertnom kulisom koja je u jednoj noći zaživjela u duhu kakvog katarzičnog plesnjaka iz osamdesetih godina, oživjevši i zanjihavši povijesnu lokaciju u ritmovima indieja, synth popa i electro-rocka.

Uvertira u koncertnu noć pripala je grupi The Black Room, za koje bismo bez sumnje mogli reći da iskonskim rock korijenima ubrizgavaju eliksir mladosti. Atmosferični i mistični poput kakvih nekonvencionalnih protagonista neo noir filma, magija The Black Rooma krije se i u toliko skladnoj i prirodnoj vezi esencijalne rock podloge u svojoj radiofoničnijoj ekspoziciji s eteričnim prizvucima syntha. Najbolje opisani kao reminiscentni, no istovremeni prodorni, tročlani sastav pokazao je kako se od uglađene i sofisticirane zvučne patine može približiti i gotovo prljavom, garažnom zvuku kojemu kao da je prirodno stanište kakav zadimljeni klub.

 

“Future Memories”

Nakon izvrsnoga drugog studijskog albuma Motel Monaco, The Black Room predstavio je novi singl “Future Memories“. Pjesma koja istražuje vezu iskustva prošlog, budućeg i sadašnjeg uvertira je kojom bend najavljuje dolazak istoimenog trećeg dugosvirajućeg izdanja.

Uigrana trojka, Ivan Katalinić, Leo Ventin i Ivan Ritoša i ovom prilikom udružili su svoje kreativne snage s nagrađivanom riječkom redateljicom Kristinom Barišić, koja je uspjela ideju pjesme prenijeti u odgovarajuće vizualno rješenje. Kako ističu, uspješna dugogodišnja suradnja Barišić je ispostavila kao njihovu defaultnu osobu za izbor kada je u pitanju video i vizualni materijal.

No, kod glazbenog dijela The Black Room svakako su beskompromisni. “Future Memories” donosi suptilnu, plesnu i uvjerljivu glazbu, a nove horizonte već oprobane audio formule s bendom je istražio producent Darko Terlević, član glazbenog dua The Siids s kojim bend ima već dosta kilometraže na live koncertima.

– Često smo u protekle dvije godine imali skupa tour te su nam oni gotovo pa već bratski bend, ali i jako dobri prijatelji. Nekako je prirodno bilo da se i producentske palice uhvati Darko, posebice jer je poznavao novi materijal sa live nastupa.

 

Jedinstvena i moćna formula

Gradina je u svom povijesnom zdanju izvukla najbolje od poetskog senzibiliteta The Black Rooma. Temperamentnu, no plesnu i melankoličnu energiju izvedbe mračnijom atmosferom nadogradio je nastup The Siidsa. U relativno kratkom periodu suradnje, dvojac kojeg čine Darko Terlević i Stanislav Grdaković uspio je stvoriti prepoznatljivi zvučni pečat, koji bi se uopćeno mogao okarakterizirati ‘svjetskim’. Impozantnošću svoga zvuka analogne teksture, koji na trenutke može podsjećati na velikane poput Depeche Modea, vizionarski dvojac dodaje suvremenije tendencije koje u spoju s lirskim segmentom čine sasvim jedinstvenu i moćnu formulu.

Poput pjesnika mračne strane ljudskih emocija, The Siids znaju točno kako pogoditi ‘u sridu’ kada je u pitanju ljudska nutrina i subjektivnost, posjedujući tu jednu energiju prošlih vremena koju nema svatko. Fantastičnom sinergijom s brojnom međugeneracijskom publikom oba sastava poput feniksa uzdignutih ponad ruina dekadentnog rokenrola donijeli su jedan spoj restauriranog i svježeg glazbenog impulsa kojim su kontinuirano tijekom svirke održavali živu atmosferu.

Moglo bi Vas zanimati