13
lip
2022
Izvještaj

Veja: Škura ura - rasplesana zagrebačka promocija

Veja

share

Od izlaska na pozornicu pa do samog kraja, Veja je uživala gromoglasnu podršku male, ali moćne gomile koja se okupila ispred pozornice na zagrebačkoj promociji koju je, nakon koncertne promocije u Zaboku dan ranije, uz glazbenu potporu Čipkica, protekle subote organizirala Hangtime Agency.

Veja

Škura ura

Osam godina. Toliko je vremena trebalo da Vejin drugi album, Škura ura, ugleda svjetlo dana. Dug vremenski period između dva albuma nekog izvođača nije neuobičajena pojava, pogotovo u trenutnom postpandemijskom vremenu kada dočekujemo odgođene promocije albuma izvođača čiji prihodi više ovise o nastupima uživo, nego o prodaji. Međutim, prve snimke za novi album napravljene su još 2014. godine, nedugo nakon izlaska Doline mlinova, albuma koji još uvijek zvuči kao osvježenje na domaćoj etno sceni.

Da će novim izdanjem Veja nastaviti dobar posao, bilo je jasno prije dvije godine kada su objavili singl „Teško majki“, a očekivanja su se ispunila nakon što su prije desetak dana konačno objavili album i potom ga promovirali u Rijeci, Zaboku te Zagrebu.

Foto: Igor Jurilj

Album od deset pjesama Veja je snimila u Studiju Partyzan i objavila u vlastitoj nakladi. Za dobar zvuk zaslužni su Perica Šuran i Marijan Jelenić, šesti član Veje i pulske Nole, a grafički dizajn CD-a i knjižice s tekstovima pjesama potpisuje Željko Zirdum. Uz tekstove pjesama nalaze se i kratki opisi na engleskom jeziku.

škura ura

Ono što Veju čini posebno uzbudljivom nije toliko fokus na tradicijskim glazbama Istre, već način na kojima im članovi benda pristupaju. U moru bendova koji se oslanjaju na klišeje onoga što kod nas zovemo etno, Veja odskače pristupom kojem tradicijska glazba nije novi izvor repertoara kojeg će prilagoditi sebi, nego je ona prostor za kritiku, aktualnost i stvaranje neke nove glazbe. Kratka i duhovita poruka slušatelju uz pjesmu „Nadrasla jelva“, u kojoj bend navodi da su pjevanje na tanko i debelo prilagodili da zvuči ‘ljepše’, uz objašnjenje da i oni to čine ponekad „inače ne biste kupili CD“, dovoljno govori o samosvijesti benda te problemima etna i tradicijske glazbe.

U moru bendova koji se oslanjaju na klišeje onoga što kod nas zovemo etno, Veja odskače pristupom kojem tradicijska glazba nije novi izvor repertoara kojeg će prilagoditi sebi, nego je ona prostor za kritiku, aktualnost i stvaranje neke nove glazbe

Donoseći i obrade i nove pjesme na albumu, Veja nastavlja puteve Darija Marušića, neumornog glazbenika i istraživača. Baš kao i na prvom albumu, Marušić se i na Škuroj uri pojavio u ulogama autora glazbe i izvođača naslovnog broja, a zasluge su mu pripisane i za druge pjesme na albumu: „Ki je ki“ i „Nadrasla jelva“, dok je „Teško majki“ rezultat Marušićevog istraživanja Ćićarije.

Foto: Igor Jurilj

Zagrebačka koncertna promocija

Zagrebačka promocija albuma održana je ove subote u polupraznom Boogaloou. Iako je koncert bio najavljen mjesec dana unaprijed, ispostavilo se da je promocija isključivo putem društvenih mreža bila nedovoljna za popunjavanje kluba. S druge strane, oni koji su došli nisu se morali tiskati te su imali više nego dovoljno prostora za ples, a plesalo se od samog početka koncerta.

Publiku su prethodno zagrijale Čipkice koje su i ranije nastupale kao predgrupa Veji. Iako njihove nastupe možemo ubrojiti među ranije spomenute ‘klišejizirane’ primjere korištenja tradicijske glazbe – kojima pripada i pratnja djembea i didgeridooa, svojevrsni ‘starter pack’ domaćeg etna – valja pozdraviti kvalitetne izvedbe aranžmana u kojima je publika vidno uživala povremeno pjevajući uz Čipkice.

Foto: Hangtime Agency

Od izlaska na pozornicu pa do samog kraja, Veja je uživala gromoglasnu podršku male, ali moćne gomile koja se okupila ispred pozornice. U sat i pol vremena, koliko je trajao koncert, predstavili su gotovo sve brojeve s novog albuma, između kojih su se ugurale osvježene izvedbe pjesama s Doline mlinova.

Izvanredan koncert, bogat solažama i dovitljivim muzičkim rješenjima

Cjelokupnim nastupom dominirao je talent Gorana Farkaša, ne samo kao vokala, instrumentalista i glavnog aranžera, nego i da nepretencioznom komunikacijom dodatno uputi publiku u ono što kao Veja rade, bilo da je riječ o instrumentima na kojima sviraju ili zanimljivostima o pjesmama koje izvode. Istovremeno, našao je riječi i da vrlo jednostavno objasni kako ono što se brendira kao multikulturalnost Istre i njezine nacionalne manjine nije u potpunosti točno: „Ti narodi su tu stoljećima. Njihova kultura je i naša.“

Foto: Igor Jurilj

Izvanredan koncert, bogat solažama i dovitljivim muzičkim rješenjima, okončan je dvostrukim pozivom na bis. Sudeći prema prvom dodatku, pjesmi „Aj pojela je nevistica“ koju su dečki iz Veje obradili u disco maniri, već se radi na sljedećem albumu, a koliko dugo ćemo ga čekati…

Moglo bi Vas zanimati