11
stu
2022
Izvještaj

Videoigranje s umjetnošću

Digital Twin, Filip Merčep

Digital Twin

share

Videoigranje s umjetnošću autorski je projekt dvojca pod nazivom Digital twin koji čine Filip Merčep i Boy van Ooijen. Dvojica udaraljkaša i pasioniranih glazbenika s bogatim iskustvom u elektroničkoj glazbi održavaju već drugo izdanje Videoigranja, a ove godine održavaju mini-turneju na četiri lokacije: u Lazaretima u Dubrovniku, Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu, Vršilici u Zaprešiću te u Gradskom muzeju Virovitice.

Projekt je nastao 2020. godine i realiziran je zahvaljujući podršci koju je Merčep dobio putem natječaja Zaklade Kultura nova, uz potporu grada Dubrovnika, Zagreba te Ministarstva kulture i medija RH. Glavna ideja je spojiti umjetnost i tehnologiju u formi interaktivne izložbe i koncerta, a s obzirom na to da je naglasak stavljen na približavanje ove tematike publici, osobito mladima, integralni dio projekta čine i edukativne radionice. Radionice su primarno namijenjene učenicima i studentima koje zanima spoj glazbe i tehnologije, ali su otvorene i za sve zainteresirane.

U sklopu radionica polaznici se informiraju o mogućnostima koje pružaju računalne tehnologije, a pritom se mogu i sami okušati u stvaranju umjetnosti kroz (video)igru. Vješto se koristeći programom Max/MSP, umjetnici su napravili dvije instalacije (jednu zvučnu i jednu videoinstalaciju) koje su međusobno povezane po načelu mapiranja podataka, odnosno dijele informacije iz ulaznog kanala, čime utječu jedna na drugu te tvore jedan zajednički izlazni kanal.

Ovim se omogućava posjetiteljima da se pomoću instalacija sami poigraju s glazbenim parametrima te zajednički kreiraju audiovizualno djelo služeći se kontrolerima za PlayStation, GoPro kamerom, mobitelima i vlastitim glasom. Služeći se metodama i tehnologijama iz videoigrica, autori se oslanjaju na sve popularniji trend igrifikacije (gamification) pa se postupcima poput opcija sakupljanja bodova i otključavanja razina približava doživljavanje i stvaranje umjetnosti kroz igru.

Autori se oslanjaju na sve popularniji trend igrifikacije (gamification) pa se postupcima poput opcija sakupljanja bodova i otključavanja razina približava doživljavanje i stvaranje umjetnosti kroz igru

Izložba u Zagrebu zatvorena je koncertom na kojem su predstavili blok novih skladbi za vibrafon (Merčep), bubnjeve i elektroniku (van Ooijen). Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja, kada je u fokusu bila improvizacija i demonstracija korištenja tehnologije u svrhu generiranja i digitalnog procesiranja zvuka, ove je godine dvojac predstavio dio autorskog materijala sa svog predstojećeg albuma. Riječ je o zanimljivom cross-overu žanrova u kojem nalazimo elemente suvremene glazbe, elektronike, ambijentalne glazbe, suvremene EDM-glazbe s prizvucima popa.

Dionica elektronike imala je razne isprogramirane efekte koji su se u prve dvije skladbe zadržali na razini ambijentalne glazbe i tako pružali okvir unutar kojeg su se razvijale repetitivne melodijske linije na vibrafonu sa zanimljivim ritamskim obrascima i varijacijama na bubnjevima. Tek je u trećoj i završnoj skladbi elektronika više došla do izražaja zbog čega se poteže pitanje radi li se o skladateljskom odabiru ili tome nešto duguje i nezahvalan prostor Tehničkog muzeja. Naime, premali prostor u kojem se koncert održao nije mogao ponuditi dobru akustiku, a istovremeno zbog svoje veličine nije bio pogodan za bolji razglas.

Tek je u trećoj i završnoj skladbi elektronika više došla do izražaja zbog čega se poteže pitanje radi li se o skladateljskom odabiru ili tome nešto duguje i nezahvalan prostor

Ovim se dodatno potakla slušateljska znatiželja koja će za potpuniju sliku očito morati pričekati objavu albuma. Odabir  instrumenata i način njihovog tretiranja proizašao je iz dugačke glazbene prakse umjetnika. Iako je Merčepov vibrafon bio povezan s elektronikom, taj utjecaj bio je suptilan te se više oslanjao na klasično melodijsko tretiranje zvuka instrumenta. U kontrapunktu s melodičnom dionicom vibrafona, groovy bubnjarska dionica Boya van Ooijena pridonijela je zanimljivom zvukovnom cross-over izričaju.

Zvukovni rezultat spoja bubnjeva, vibrafona i elektronike bila je kompleksna, ali suptilna cross-sinteza od koje se odmjereno udaljavalo u trenutcima dramaturški važnih punktova. Premda se skladateljski proces, po riječima samih autora, temeljio na kolažiranju materijala i glazbenih situacija proizašlih iz jam sessiona, ovo nije pridonijelo fragmentiranosti općeg dojma, već je organski razvoj i izlaganje materijala uspješno vodio slušateljsku percepciju.

Organskim razvojem i izlaganjem materijala uspješno su vodili slušateljsku percepciju

Svojim koncertom Merčep i van Ooijen pridonijeli su jačanju domaće elektroničke scene, a veselimo se vidjeti što će nam donijeti i treće izdanje Videoigranja s umjetnošću.

 

Moglo bi Vas zanimati