23
stu
2021
Izvještaj

Kolektiv Volta ugostio Boiler Room: Dobrodošli u eru postclubbinga

Volta x Boiler Room / Doris Fatur

share

Snažan bas prva je stvar koju ste mogli primijetiti pri ulasku u AKC Attack prošle subote, kada se tamo odvijalo prvo klupsko gostovanje Boiler Rooma u Hrvatskoj.

Zagrebački kolektiv Volta ostvario je suradnju s ovom streaming platformom, koja je osnovana u Londonu 2010. i koja je u svijetu elektroničke glazbe najvažnija spona između underground klubova i šire publike razasute po svijetu te povezane – internetom.

Na ovom eventu nije bilo video prijenosa, koji je zaštitni znak Boiler Rooma, no svi su setovi snimljeni te će biti promovirani na kanalima ove poznate platforme. Cijela se stvar odvila u sklopu velike jesenske turneje istočnom Europom – osim u Zagrebu, Boiler Roomove klupske večeri održale su se i u Moskvi, Beogradu, Rigi, Kijevu, Bukureštu, Krakovu…

Kod nas su svirali Oberan, Babilonska, SZCH, Kornet, ASU, N/OBE i Warrego Valles.

Upravo je bas, koji je u subotu dolazio s prepoznatljivih Voidovih zvučnika, i kojeg je i fizički bilo moguće osjetiti, ključna nit koja povezuje svu glazbu koju su Volta i prijatelji prezentirali.

No, iako se radi o klupskoj glazbi, njihov je duh – punkerski.

Kod DJ setova je u kontekstu mainstream clubbinga obično cilj da oni budu harmonični, da se pjesme nadovezuju i oslanjaju jedna na drugu, da stilski slični dijelovi čine jednu veću cjelinu. Ovdje ste sve to mogli zaboraviti, a poruka je bila jasna:

dobrodošli u eru postclubbinga.

Njihova je glazba van 4/4 mjere, koja je inače standard klupske glazbe. Radikalna je i ne bježi niti od sentiša niti od teroristički nastrojenih zvukova. Pristupa joj se kritički, eksperimentalno. Zaboravljaju se uobičajene strukture i nježni te neprimjetni prijelazi – zvukovi su polomljeni, izmjene tempa, ritma i atmosfere su nagle, a bilo kakva struktura je apsolutno odbačena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glazba.hr (@glazba.hr.portal)

Iz Volte su najavili da će se na eventu, među ostalim, moći čuti novije, mutirane (čitaj: nabrijanije) verzije bassa, junglea, post-dubstepa, grimea, UK techna i bailea. Govorancija o odbijanju žanrovskih granica je u svijetu elektroničke glazbe odavno izlizana i često zloupotrijebljena, no ovdje se zaista može govoriti o tome: oni su prema žanru ironični. Tako ste, osim zvukova koji se uklapaju u okvire najavljenog, mogli, među ostalim, u novom i kuriozitetnom aranžmanu čuti “Barbie Girl” i Severinu, potom zvukove glasanja konja, orijentalne melodije, pa i glazbu koja se oslanja na hispansku tradiciju. U jednom je trenutku glas koji je dolazio sa zvučnika čak poslao prisutne u pi*ku materinu.

Ekstravagancija.

Da ste promatrali publiku AKC Attacka bez zvuka, ne biste bili sigurni jesu li na rejvu, punk ili trap koncertu. S prvim ova nova glazba dijeli kontekst izvođenja, s drugim anarhični duh, a s trećim hype.

Iako je kod nas to malo ili nimalo spominjan pojam, glazba oko koje je okupljena Volta mogla bi se staviti u okvire onoga što se u svijetu naziva dekonstruiranom klupskom glazbom. Kategorija je to koju karakteriziraju hiperartikuliranost, hrabrost, kaotičnost. To je estetika ovoga trenutka, estetika postmoderne i interneta, u kojoj sve prolazi ako se dobro upakira.

Iz Volte su pokazali: pravilo je da pravila nema.

Moglo bi Vas zanimati