04
pro
2021
Izvještaj

z++ priredio spektakl u Tvornici kulture i zasjao kao dijamant - ulice ga vole najviše!

z++

z++ /yem

share

Ne, to sinoć nije bila iluzija. Bila je magija, u obliku prvoga solističkog nastupa glazbenika umjetničkog imena z++ u zagrebačkoj Tvornici kulture. Dugo se čekalo na ovo, uskoro će biti i dvije godine od njegova premijernog ukazanja pred publikom na festivalu Drito iz Tvornice 2020.

Nakon dvije godine euforija je i dalje na visokoj razini

S obzirom na goruću popularnost koja niti u jednom trenutku nije jenjavala te kontinuiranom objavom pjesama koje su vrlo brzo postale hit među publikom, a točno godinu dana nakon objave drugog albuma Zauvijek, tražila se ulaznica više za dvosatni koncert u kojem je potvrdio vodeće mjesto na trenutno najbitnijem lokalnom glazbenom tržištu – kod ciljane publike u prosjeku mlađe od 25 godina koja glazbu konzumira putem digitalnih servisa.

Tako z++ u 2021. samo na Spotifyju bilježi ukupno 4 milijuna streamova koji dolaze iz čak 120 zemalja. Brojke na YouTubeu daleko su veće, no najveće su one u srcima njegovih slušatelja koji su sinoć u Velikom pogonu ostavili posljednji atom snage.

Je li to zato što nam u posljednje dvije godine nedostaje ovakvog sadržaja? Pa i ne, z++ je tijekom ljeta odradio popriličan broj nastupa diljem regije, stoga je publika uistinu imala priliku čuti ga uživo, a posljednji (javni) zagrebački nastup bio je na festivalu Drito iz MSU-a u rujnu.

Potvrda veličine, značaja i kvalitete

Sinoćnja euforija bila je potvrda njegove veličine, značaja i kvalitete. Razmjeri ovacija kojima je dozvan na pozornicu nadmašili su mnoge svjetske zvijezde koje su ovdje nastupale. Scenografija je također bila pun pogodak – tri velika led ekrana u obliku slova Z i dva plusa bila su izvrstan statement trenutak koji odgovara cjelokupnome umjetničkom izražaju.

Redovi za ulaz u Tvornicu bili su dugi, vjerojatno jedni od najduljih ikad, premda se zapravo radilo samo o nesnalaženju publike koja nije dobro pročitala obavijest da su oba ulaza otvorena, stoga je na jednom bio red od stotinjak metara, a na drugom samo nekoliko metara.


Zbog toga je početak koncerta kasnio petnaestak minuta, što je u potpunosti zanemarivo. A jednom kada je krenuo, kao da je proletio u trenutku. Jer, to je jedan od onih rijetkih događaja u kojem adrenalin drži i publiku i izvođače od prve do zadnje sekunde, kada se uživa u svakom stihu, odvaja od stvarnosti i stvara glazbena magija.

Glasne ovacije za heroje nove generacije

z++ je trenutno najpopularniji predstavnik ove scene čije djelovanje ima nešto širi doseg od ostatka ekipe, što zbog samog žanra, što zbog glazbene i izvođačke kvalitete. I da, izvođačku je kvalitetu doveo na zavidnu razinu; napredak je itekako očit. Cijelo vrijeme uživo, intonacijski iznimno točan, tehnički jako dobro utreniran i na pozornici opušten.

Djeluje samouvjereno, opet dovoljno staloženo i prisutno, s velikom odgovornošću prema publici, jer je program ovog koncerta bio jako dobro isplaniran. Publika ga je – u jednu ruku očekivano, ali na trenutke i neočekivano – nadglasala, stoga se zasigurno teško čuo u monitorima, no to nije nikoga omelo da uživa u svakom trenutku ovog moglo bi se reći i povijesnog nastupa.

Uz njega je bio i njegov suradnik, prijatelj i kum, kako kaže, Massimo Savage, koji također uživa sve veću popularnost među publikom. Izvrstan je na pozornici, zna vladati situacijom i podići atmosferu kada je potrebno, ali i pustiti suzu, uz “Beli Manastir”, naravno.

Retfatlanta je te večeri bila na okupu jer im se pridružio i Đi, stoga su se mogle čuti neki underground dragulji koje do tog trenutka nismo imali prilike doživjeti uživo. Baš kao i mnogobrojne pjesme s prvog ili drugog albuma samog z++-a koje nije nikada (ili tek rijetko) izveo uživo. Kao što je, na primjer, još uvijek aktualni singl “Dijamanti” kojem se publika posebno obradovala.

Gosti pozvani na bis!

Nevjerojatan vrisak dobili su i gosti, dečki iz grupe 30zona, koji su ‘izveli’ nekoliko pjesama na opće oduševljenje svih prisutnih. Iskoristili su priliku da najave svoj samostalni koncert koji će se održati 21. siječnja u Boogaloou. Njihov izvođački stil potpuno je drugačiji od Zvijevog. Još uvijek se u potpunosti oslanjaju na playback te povremenim upadicama samo animatorski dižu atmosferu. To zasigurno može proći na relativno kratkim festivalskim nastupima, no u usporedbi sa z++-om koji je cijelo vrijeme uživo i daje pravu koncertnu energiju, to još uvijek ne zvuči dobro.

Publici nije smetalo, no kako će to funkcionirati kada je riječ o samostalnom nastupu, vidjet ćemo u siječnju. Hoće li ovakav ‘klupski’ trenutak biti dovoljan, ili će dečki ipak trebati poraditi na svojoj izvođačkoj tehnici, teško je danas procijeniti. No, činjenica je da su i oni jedni od uspješnijih domaćih glazbenika na streamingu, na Spotifyju, primjerice, broje tri milijuna preslušavanja, što je veliki uspjeh. Sjeća li se itko da je ikad doživio da se goste zove na bis? Eto, to se također sinoć dogodilo u Tvornici.

Moshpit!

Jedan od najupečatljivijih trenutaka večeri zasigurno je bio veliki moshpit za vijeme istoimene pjesme, ali i za vrijeme pjesme “Crno i zlatno”, koja je jedna od favorita publike. Teško je, ustvari, procijeniti koje su pjesme danas više omiljene među publikom, budući da svaku itekako dobro poznaju. z++ pred kraj je koncerta izašao na pozornicu i s gitarom kako bi odsvirao nekoliko solo dionica, što je bilo izvrsno prihvaćeno, ali i još jedna potvrda njegove kvalitete.

Glasno i jasno željeni “Kabriolet” za kraj spektakularne večeri, još jedne ispisane stranice povijesti scene koja je zbog digitalnog istovremeno i underground i mainstream. Jer, rijetko da ćete z++-a čuti na radiju, ne možete ga vidjeti na televiziji, uostalom kao ni Retfatlantu, a ni 30zonu. Ali glas, euforija i strast velike količine publike prema njegovu stvaralaštvu najveća je potvrda veličine i značaja, a tek je na početku.

”Kabriolet” se pjevao i nakon koncerta, na ulici ispred Tvornice, jer moglo bi se figurativno reći: ‘Ulice ga vole najviše’. Ne vjerujete? Navratite 29. prosinca na Advent u ALU i uvjerite se sami, ako do sada niste.

z++ sjaji kao dijamant!

Moglo bi Vas zanimati