24
tra
2021
Čitaj

Jimmy Stanić & Zagrebačka filharmonija u Off ciklusu - Zagrebačka ikona 'praši' i u 93. godini

31.1_jimmy stanić i Zagrebačka filharmonija

share

Jimmy Stanić posljednjih godina zasigurno proživljava novi vrhunac karijere; počeo je s klupskim nastupima koji su ga predstavili mnogo mlađoj publici.

„Prolazi sve, ali Jimmy – ne!“ simpatični je slogan koji je obilježio zajednički koncert Jimmyja Stanića i Zagrebačke filharmonije u Off ciklusu koji je održan u Zagrebu. Godine su možda promijenile ton i snagu glasa proslavljenog pjevača, ali ne i njegovo uživanje u nastupu. Nakon 70 godina umjetničkog puta, pozornica ga i dalje uzbuđuje. Jimmy Stanić posljednjih godina zasigurno proživljava novi vrhunac karijere; počeo je s klupskim nastupima koji su ga predstavili mnogo mlađoj publici. U devedesetim je godinama i dalje diskografski aktivan, što ga čini istinskim glazbenim fenomenom i pravom zagrebačkom ikonom čije ulaznice za koncerte treba kupiti na vrijeme prije negoli se rasprodaju.

U maestru Josipu Cvitanoviću, koji je ravnanjem održavao poletnu pratnju Zagrebačke filharmonije, dobio je empatičnu podršku. Ipak, Jimmyjev glas, nekad tako uglađen, mijenjao se tijekom godina, žutio poput starih novina. Iako zvuči starije – glas mu je pomalo hrapav, ne pjeva s tako puno snage – i dalje pogađa visoke tonove kao nekad, zvuči poput vođe, poletno prolazi kroz uhu ugodne melodije, pjeva sa sjajnom dikcijom, ali povremeno izgubi korak s orkestrom. Poznati je zabavljač i vicmaher pa je i ovaj koncert, uz podršku svoje supruge Barbare Stanić, prepolovio intermezzom pošalica koje su povremeno bile na rubu dobrog ukusa. Tema westerna označila je jedan dio njegove karijere i baš su zbog tog smisla za humor i osjećaja za scenu i performans skladbe poput Kauboj Jimmy, Moja kobila Suzy i Bio sam konjušar cara postale uspješnice!

Zanimljivija je ona njegova croonerska faza pravih evergreena uz sjajne orkestralne aranžmane koji su na koncertu ipak dobili najveći pljesak (dirljivo izvedena kultna Prolazi sve ili duet sa suprugom Noćas ću tebi, draga, šaptat nježne riječi).

Koncert Jimmyja Stanića i Zagrebačke filharmonije u Off ciklusu bio je šarmantan dokaz izdržljivosti Stanićeva kataloga i lijepe suradnje, ali i dokaz kako taj umjetnik može zvučati potpuno predano pjesmama koje je pjevao desetljećima.

 

Izvor: Cantus 227

Moglo bi Vas zanimati