18
sij
2021
Čitaj

Rođendan umjetnosti - buka kao pogonsko gorivo

29.3_Rodjendan umjetnosti_Marijana Begovic_Ivanka_Mrle_Adriana Kramaric

share

Hrvatska se može pohvaliti inspirativnim projektima i umjetnicima koji glazbu promatraju u širem znanstveno-umjetničkom kontekstu, ne suzdržavajući se od istraživanja njezina izvorišta u prirodi i pluralizmu supkultura i stilova.

Umjetnost je početkom godine proslavila 1 000 058. rođendan, na koji smo u Hrvatskoj svi bili pozvani zahvaljujući Trećem programu Hrvatskoga radija, koji se već šesnaestu godinu zaredom uključio u projekt Europske radijske unije. Izravnim uključenjem u program pridružio se naš Treći još nekim europskim gradovima (petnaestak njih) koji su u četverosatnom radijskom programu sudjelovali u realizaciji ideje francuskoga umjetnika Roberta Fillioua. On je na svoj rođendan, 17. siječnja 1963., proglasio da je umjetnost rođena prije milijun godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine, diljem svijeta organiziraju se mnoga događanja da bi se održao Filliouov koncept ‘vječne mreže’, a budući da se radi o rođendanu, neizostavni su i darovi – djela koja umjetnici putem ‘mreže’ dijele sa svim zainteresiranima.

15 gradova
Kao i svačiji rođendan u pandemijsko doba, tako je i ovaj proslavljen ponešto drukčije nego prethodnih godina, uz razne restrikcije. Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle sa svojim projektom Sailor bili su ovogodišnji hrvatski predstavnici te su iz Studija Bajsić na HRT-u zvuk grada Rijeke prenijeli slušateljima diljem Europe. Uz komentatoricu prijenosa Ivu Lovrec Štefanović slušatelji su mogli upoznati bogatstvo različitih viđenja i realizacija umjetnosti u vrijeme globalne pandemije. Prije uključenja u gradove, Njemački radio pripremio je prilog za koji su građani slali snimke na kojima govore čemu se nadaju i što očekuju u budućnosti.

Buka grada
Hrvatski predstavnici poznati su po drukčijem, neobičnom i duhovitom pristupu umjetnosti, a iza njih je u posljednjih deset godina šest albuma. Poznati pod imenom Mr. Lee & IvaneSky ti životni i umjetnički partneri sredinom prošle godine predstavili su projekt materijalizacije zvuka i buke grada. Inovativni umjetničko-znanstveni projekt zvučnog karburatora (rasplinjača) za cilj ima izgradnju skulptura od morske soli s pomoću zvuka grada Rijeke. Iako je pandemija usporila i zasjenila događanja u 2020. godini, kad je Rijeka bila europska prijestolnica kulture, pažnju javnosti privukao je taj multidisciplinarni projekt, predstavljen u Rijeci, u srpnju 2020. na manifestaciji Sailor Sweet & Salt Music Festival. Osim idejne koncepcije Damira Martinovića, u ostvarenju su sudjelovali i profesor s Građevinskog fakulteta Vanja Travaš, mađioničar Andrej Škedel, arhitekti Marin Račić i Miroslav Rajić te pjevačica Ivanka Mazurkijević. Ona je pjevala pjesme s albuma Sailor, koje je radijska publika mogla čuti na proslavi Rođendana umjetnosti.

Ozvučene skulpture
Iako projekt koji povezuje more i njegovo ozvučenje nije nov, riječki zvučni karburator i svjetski poznate morske orgulje u Zadru drukčije su osmišljeni i daju drukčije rezultate. Riječki je projekt počeo snimanjem zvukova i buke grada Rijeke uz pomoć mikrofona postavljenih na utvrdu Trsat. Oni su se spajali sa zvučnom konstrukcijom i iz soli gradili nove skulpture. Paviljon u obliku srca (ne simbola, nego ljudskog organa) postavljen je na platou ispred zgrade Exportdrva, a zbog mnogobrojnih optičkih vlakana koja prate ritam gradskog zvuka, paviljon je svijetlio crvenom bojom. Unutar srca smještena je morska voda i dvanaest zvučnika (svaki za jedan ton) spojenih na cijevi. Kad se kroz zvučnik čuje ton, morska se voda pod pritiskom raspršuje u kapljice. S pomoću zagrijanih ploča voda isparava, a ostaje sol pa se na taj način jedinstven zvuk grada Rijeke kroz zvučnu konstrukciju i morsku vodu vraća kroz novi oblik – skulpture od soli. Kako je istaknuo Damir Martinović Mrle, te su skulpture jedinstvene baš poput mornara, stoga mornar predstavlja cjelokupnu simboliku zvučnog karburatora.

Avangardnost zvuka
Odlazak mornara apsolutna je sreća zbog sjedinjenja s morem, ali istodobno to znači i višemjesečnu razdvojenost od ljubavi i obitelji. Ti su podvojeni osjećaji bili inspiracija za album Sailor, objavljen 2019. u nakladi Dallas Recordsa. Riječ je o svojevrsnoj simbiozi ambijentalnog zvuka, jazza, cabareta i eksperimentalnog zvuka dobivenog s pomoću instalacija od boca za vodu spojenih oprugom te zvučnog rasplinjača. Na proslavi Rođendana umjetnosti Mr. Lee & IvaneSky, uz članove benda Dražena Baljka, Mateja Zeca i Ivana Bojčića, izveli su pjesme Nije dobro i Carmen s prethodnog albuma Colors (2016., Dallas Records), a s posljednjeg albuma Sailor pjesme Sailor, Otporna i Giganti, za koje je aranžman za osam violončela i bas-klarinet, odnosno orkestar, napisao Frano Đurović. Zbog pandemijskih okolnosti, ta je pratnja bila unaprijed snimljena, a preostali dio interpreta u Studiju Bajsić na HRT-u svoje je dionice izvodio uživo. Kako su sami izvođači istaknuli, odabrali su zahtjevne, vrlo avangardne pjesme, a izvedba je bila na visokoj razini. Slušajući ih u kontekstu drugih zemalja i njihovih priloga, još jasnije do izražaja dolazi njihova avangardnost i činjenica da se Hrvatska može pohvaliti inspirativnim projektima i umjetnicima koji glazbu promatraju u širem znanstveno-umjetničkom kontekstu, ne suzdržavajući se od istraživanja njezina izvorišta u prirodi i pluralizmu supkultura i stilova.

Izvor: Cantus 227

Moglo bi Vas zanimati