19
svi
2021
Čitaj

Josipa Lisac, Brkovi i Remote Festival na svjetskoj razini produkcije u domove donijeli jedinstven virtualni doživljaj

remote festival

share

Glazbu je nemoguće utišati. Zato su već s prvim danima prvog lockdowna glazbenici pomahnitalo počeli održavati online nastupe na društvenim mrežama. Tada se to činilo poprilično bizarno, budući da smo vrijeme vrlo lako mogli kratiti gledajući nastupe svjetskih velikana, jer nam tada još uvijek pogled na veliku masu ljudi nije izazivao nelagodu, a i mislili smo da će velepošast završiti za samo mjesec dana.

Godinu dana nakon, situacija je potpuno drugačija. Ne može se reći da je glazba u potpunosti utihnula, jer smo tijekom 2020. svjedočili iznimno velikom broju fantastičnih diskografskih izdanja, no svaka se nada u „staronormalan” koncert iz dana u dan čini samo kao neka daleka utopijska vizija. Daleka kao Novi Zeland i Tajvan, gdje su naznake povratka i oporavka djelomično vidljive. I zato danas online koncerti više ne izazivaju ignoriranje, već su događaji od izuzetne važnosti, uz zanimanje mnogobrojne publike diljem svijeta.

Zapravo ne postoji mnogo video zapisa kompletnih koncerata naših lokalnih heroja.

Strane produkcije su, očekivano, u korak s najmodernijim tehnologijama priredile spektakle najvećim svjetskim zvijezdama koji su se prepričavali mjesecima, dok je u posljednje vrijeme i domaća publika dobila priliku okusiti slične glazbene doživljaje na izuzetno visokoj razini produkcije. Jer, akteri domaće scene danas nam uistinu nedostaju, dok su svi njihovi ranije dostupni nastupi pregledani već nebrojeno mnogo puta.

Istovremeno, zapravo ne postoji mnogo video zapisa kompletnih koncerata naših lokalnih heroja, stoga je organizacija online koncerata vrlo dobar trenutak da se njihovo live umijeće ovjekovječi, ali i zbog posebnog zatvorenog sustava otvori mogućnost financijske podrške njihovom radu u ovim teškim vremenima.

Doduše, zanimljiv je i moment istovremenog okupljanja publike sa svih strana svijeta koja aktivno sudjeluje u komentiranju događaja na virtualnoj pozornici.

Kako bi doživljaj bio uistinu poseban i donekle nadomjestio stvarni, potrebno je mnogo inovativnosti, znanja i kreativnosti produkcijskog tima, što znači da samo obične kamere i mikrofoni ipak nisu dovoljni. Svaka niža razina kvalitete od one najbolje naveliko smanjuje doživljaj te stvara suprotan efekt kod slušatelja.

Srećom, u posljednja smo se dva mjeseca uvjerili da u Hrvatskoj postoje vrhunski profesionalci koji su stvorili sadržaj vrijedan divljenja, a za to su dobili priznanje i kolega diljem svijeta. Time su dokazali kako je nemoguće ugasiti entuzijazam ljubitelja glazbe te da, baš kao i u realnim uvjetima, domaća glazbena scena posjeduje odlične produkcijske mogućnosti koje stoje rame uz rame svjetskim velikanima. Imaju poseban šarm, jer se ipak radi o našim, dobro poznatim glazbenicima koje je veoma simpatično gledati kako se snalaze u novim, virtualnim, uvjetima.

Josipa Lisac

Led je toplinom svoje vječne ljubavi na samom početku otopila Josipa Lisac, koja je, kako je sama izjavila, oduvijek sanjala o ovakvom događaju. Na Valentinovo je publici donijela izuzetno emotivan događaj, dok je u miru vlastitog doma bilo moguće pažljivo uživati u svakom trenutku, bez ikakvih ometanja čime je doživljaj njezinog umjetničkog izričaja dobio jedno potpuno novi oblik. Uvijek je bila korak ispred ostalih – izražajnost i iskrenost podržana zanimljivim te pažljivo definiranim vizualnim efektima odveli su umjetničku viziju Josipe Lisac na još višu razinu. Ovakav projekt kao da je oduvijek stvoren za nju. Istovremeno je na uistinu poseban način uspjela prenijeti ljubav i zagrliti svakog od tisuće gledatelja diljem svijeta koji su uživo pratili spektakl. Uz perfektnu Josipu potrebno je istaknuti čistoću i kvalitetu instrumentalnih dionica članova njenog benda, fantastičnih glazbenika koji su se zajedno s njom posvetili baš svakoj odsviranoj noti te večeri. Jasno je kako svatko od njih vrhunski glazbenik u svojom domeni, bez pretjerivanja moglo bi se reći i virtuoz, sa specifičnim stilom, no zajedno funkcioniraju savršeno i kreiraju jedinstvenu fuziju zvuka na koju je nemoguće ostati ravnodušan. Glazba kao univerzalni jezik tako je spojila publiku iz tridesetak zemalja koji su te večeri pratili ovaj fantastičan događaj te zajedno s Josipom nazdravili i povodom njenog rođendana. Sat i pol iskrene ljubavi kao vječne inspiracije te pokretačke sile univerzuma.

Remote Festival

Granice je nekoliko dana kasnije pomaknuo Remote festival, prvi glazbeni festival proširene stvarnosti. Podršku je dobio i od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a okupio je osam bendova te u dvije večeri priredio i niz popratnih sadržaja kao što su izložbe fotografija. Scenografija bila je prilagođena svakom bendu, a tehnička podrška na impresivnoj razini – uz live tracking sustav za kamere, kakvim su se primjerice koristili Gorillaz, Billie Eilish, Katy Perry i produkcija MTV Video Music Awards, najmoderniju tehnologiju u svijetu live camera trackinga, poseban 3D prostor za svakog izvođača te video i svjetlosne elemente na sceni koje kontroliraju dizajneri, jasno je da je bilo riječi o nečem posebnom.

Elemental, kao pokretač festivala, i prijatelji –  Mi Vida, Nipplepeople, Chui, Mašinko, ELEVEN, ABOP i Mixed-Up Mary razveselili su gledatelje diljem svijeta svojim najvećim hitovima te tako zapravo ponovno potaknuli radoznalost slušatelja za njihov rad, što za sada znači puno više potencijalnih preslušavanja na streaming servisima.

Brkovi

Očekivano apsolutni kaos napravili su Brkovi koji su od virtualne pozornice napravili virtualnu birtiju. Parada njihovih najvećih hitova uz komentare na aktualne doživljaje Shamse69 bio je sasvim drugačiji doživljaj online događaja koji je izazvao nevjerojatan interes. Ovaj bend je odavno poznat kao jedan od rijetkih s ovih prostora koji ima veoma odanu publiku i, kao i svaki put do sada, nije razočarao. Punk folk wellness spa u toplini vlastitog doma, bez glasnog standardnog vriska publike između pjesama, ali s neumornim duhom, velikom radošću i dozom sarkazma, Brkovi su potvrdili zašto su danas jedan od najvećih i najpoznatijih bendova s ovih prostora, premda im mnogi još uvijek to ne žele priznati. Razmjere kaosa kada će ovaj bend prvi puta zasvirati uživo u „staronormalnim“ uvjetima možemo samo zamišljati, jer ako je itko prikladan za ovakvu feštu, onda su to zasigurno oni.

Godina iza nas najteža je u povijesti glazbene industrije. I glazbenici i publika željni su ponovnog okupljanja u svima poznatim koncertnim prostorima koji su mnogima već postali drugim domom. Teško je i u grubo predviđati kada će svi sudionici ovog lanca vrijednosti moći ponovno neometano raditi svoj posao, no teška vremena ukazala su na važnost kulture i trenutnu razinu razvoja iste u Hrvatskoj – bez obzira na sve poteškoće, domaća publika dobiva mogućnost izuzetnog virtualnog doživljaja na najvišoj trenutno dostupnoj razini kvalitete. Zato upravo sada zaslužuju najveću podršku i publike i institucija. Stoga: ako do sada niste, obavezno nabavite ulaznicu za neki od nadolazećih online koncerata, podržite rad glazbenika i ostalih djelatnika naše glazbene industrije, u ovom međurazdoblju kada s velikim nestrpljenjem iščekujemo ljeto i ponovni potencijalni povratak stvarnih koncerata na otvorenom.

 

Izvor: www.sound-report.com

Moglo bi Vas zanimati