05
lip
2023
Izvještaj

NOĆ SLAVLJENJA U PULSKOJ ARENI

Dobitnici Grammyja Hillsong United okrunili duhovni spektakl

Hillsong United

Hillsong United poslao je poruke mira i zajedništva / Foto: Filip Vukina

share

Na velikom glazbeno-duhovnom događanju u pulskoj Areni 3. lipnja svirala su najveća svjetska imena tog žanra – Hillsong United i Matt Maher, koji u rijetkim trenucima dijele pozornicu. Među mnogim hrvatskih izvođačima nastupili su i Nina Badrić, Bruno Krajcar te sestre Husar

Hillsong united

U prvom dijelu koncerta nastupio je Nico Battaglia / Foto: Slavko Nedić

Arene su nekada bile mjesto u kojem su kršćani glavom plaćali svoju vjeru u Krista. Dvije tisuće godina kasnije kršćani su ponovno u arenama ali ovog puta kao slavljenička ekipa. To se u Hrvatskoj dogodila čak dva puta u protekle dvije subote. U subotu, 27. svibnja u zagrebačkoj Areni održan je cjelodnevni molitveni događaj, a tjedan dana kasnije, 3. lipnja u pulskoj Areni održan je novi koncert suvremene kršćanske glazbe pod nazivom This is the day! Adria 2023 Pula Arena.

Koncert je bio podijeljen u dva dijela; prvi na kome su nastupila mnoga poznata imena iz hrvatske i susjednih zemalja te Noel Richards, Matt Maher i drugi na kome nastupio Hillsong United.

Prvi dio koncerta otvorio je Darijo Šehić iz Srbije koji je proputovao 700 km da bi otvarajući koncert izveo “Everlasting God”. Nakon njega je nastupio Talijan Nico Batagglia koji je prije pet godina imao rak jezika te uopće nije mogao govoriti. Nakon molitve i predanja Bogu ne samo da je progovorio nego ponovno počeo pjevati. On je izveo dvije svoje skladbe “I o canto ancora” te “Nel nome di Gesu”.

Prije trećeg izvođača voditelj je zamolio da svi koji su na koncert došli iz Slovenije dignu ruku. Više od pola posjetitelja je dignulo ruku što je bila velika motivacija pjevaču grupe Svetnik i vokalima iz zajednice Utrip Kraljestva. Oni su izveli dvije skladbe: “Ion and Lamb” i “How He loves”.

Nakon njih nastupio je Noel Richards, kršćanski izvođač iz Engleske koji je 1997. godine svojim koncertom na stadionu Wembley u Londonu okupio oko 45 tisuća posjetitelja. Izveo je dvije nama najpoznatije pjesme “All heaven declares” i “We want to see” i to na opće iznenađenje prisutnih – dvojezično. Nakon što je otpjevao prvi dio pjesme na engleskom, nastavio je prepjevom tih pjesama na hrvatskom. Ovako nešto na koncertima velikih svjetskih izvođača baš ne događa često, ali na koncertima kršćanske glazbe postalo je uobičajeno.

Hillsong United

Pulska Arena bila je idealna pozornica za veliko glazbeno-duhovno događanje / Foto: Slavko Nedić

Slično je napravio i još jedan gost prvog dijela koncerta – Amerikanac Matt Maher, dobitnik čak osam Grammy nominacija. Matt je izveo svoju verziju Očenaša (“The Lord’s Prayer”) zatim također veliki hit “Because He lives” te dvojezičnu verziju pjesme “Lord I need You” koja je kod nas prepjevana kao “Gospode ja trebam te”. Sam kraj prvog dijela koncerta pripao je sestrama Ivani i Mariji Husar te Nini Badrić u pratnji odličnoga splitskog zbora Mihovil. Sestre Husar nastup su započele skladbom “Gospodine hvala” koju je napisala Ivana Husar nakon koje su izvele još “Agnus Dei” i “Sva je snaga”. Nina Badrić je nastup otvorila s pjesmom “Prva ljubav”, nastavila s pjesmom “Blagoslov” a završila vlastitom pjesmom “Dani i godine” na kojoj joj se za klavirom pridružio i Bruno Krajcar koji sa par svojih novih skladbi zatvorio prvi dio koncerta.

Ipak, za mene su zvijezde prvog dijela programa ove slavljeničke večeri bili glazbenici iz grupe Emanuel. Svojim doprinosom koncertu, pratili su sve izvođače prvog dijela programa uključujući Noela Richardsa i Matta Mahera i pokazali zavidnu profesionalnost muziciranja. Iako je Emanuel ovogodišnji dobitnik Porina u kategoriji albuma popularne duhovne glazbe za svoj album HET ipak nisu inzistirali da sami izvedu svoj 15-minutni blok, kao ostali veliki izvođači koncerta nego su ga velikodušno podijelili s grupom Amorose koga čine tri djevojke velike vjere i još većeg srca.

Nakon kratke pauze i ekumenske molitve koju su predvodili domaćin otac Rikardo Lekaj iz Pule te  dr. Daniel Szabo, luteranski pastor iz Mađarske uslijedio je drugi dio koncerta, odnosno nastup trenutačno jednoga od najpoznatijih sastava suvremene kršćanske glazbene scene Hillsong United.

Sastav je objavio više od 20 albuma, višestruki su dobitnici nagrada Grammy, Dove i Billboard Music nagrada za svoje pjesme i albume. Nije ovo bio samo duhovni koncert nego uistinu glazbeni spektakl na svjetskoj razini. Svirka Hillsong Uniteda je bila na razini poznatih zvijezda. Sve je bilo dobro pripremljeno – od setliste, scenske i vokalne izvedbe do vješte kombinacije riječi, glazbe i svijetla.

Hillsong United

Upečatljiv nastup višestruko nagrađenog benda Hillsong United / Foto: Slavko Nedić

Izbor pjesama se oslanjao na njihove najveće hitove od kojih se neki izvode i po našim crkvama poput “What a Beautiful Name” za koju su 2018. godine dobili Grammy za najbolju skladbu. Pjesma je kod nas prepjevala grupa Emanuel i snimila pod imenom “Kako divno ime”. Produkcija koncerta je bila na vrlo zavidnom novu što je uključivalo veliki i moćan razglas koji je omogućavao da se zvuk u svakom dijelu pulske Arene jednako dobro čuje, dva videozida te vrhunski light koji je uključivao i scensku LED pozadinu. Međutim takvu produkciju imaju skoro svi veliki sastavi na svojim turnejama.  Ono po čemu je nastup Hillsong Uniteda poseban u odnosu na ostale su poruke ljubavi, mira i zajedništva u Kristu. Izveli su nekoliko i u Hrvatskoj poznatih skladbi ali neke nove skladbe koje imaju pretenziju postati velike i općeprihvaćene. Vrhunac koncerta je bila desetominutna izvedba pjesme “Oceans (Where Feet May Fail)” koja je kod nas poznata u prepjevanoj verziji pod imenom “Dubine”.

Poruke na pulskom koncertu nadišle su denominacijske razlike te su zajedno, jedni pored drugih na parteru i tribinama zajedno pjevali pripadnici raznih crkava ne razmišljajući o različitostima koje ih dijele nego o porukama izrečenih u prihvatljivom glazbenom stilom koji ih spaja.

Hillsong United

Izvrsna atmosfera u pulskoj Areni / Foto: Filip Vukina

Moglo bi Vas zanimati