29
tra
2022
Čitaj

DJ duo Local Suicide stiže u šibenski Tunel. „Obilježit ćemo berlinski 'Dance Into May' praznik”

Local Suicide / Petra Ruehle

Local Suicide / Petra Ruehle

share

Berlinski DJ duo Local Suicide 30. travnja dolazi u šibenski klub Tunel, koji je nakon dvije godine pauze krajem ožujka ponovno otvorio svoja vrata. Osim što su duo, Brax Moody i Vamparela su i par, koji osvaja podije diljem svijeta svojim neobičnim kombinacijama new wavea, techna, EBM-a, post disca i acid housea, kojima nerijetko dodaju i zvuke orijenta. Šibenski nastup će biti njihova hrvatska premijera.

Prvi put nastupate u Hrvatskoj, kakva su vaša očekivanja?

Jako se veselimo našem premijernom nastupu u Hrvatskoj! Max je ljetima boravio u Hrvatskoj kroz cijelo djetinjstvo i stvarno voli ovu zemlju. Dina, s druge strane, nikad nije bila u Hrvatskoj i jako je uzbuđena. Oboje jedva čekamo zaplesati s hrvatskom publikom.

Poznati ste po super selekciji glazbe i produkciji. Planirate li unaprijed kako će izgledati set ili se prilagođavate prostoru i publici?

Oh, pa hvala na lijepim riječima!

Svakodnevno gledamo promocije i nova izdanja kako bismo uvijek bili u toku. Iskreno, nikad ne pripremimo set unaprijed, iako se potrudimo odlučiti napraviti to. Nakon svake svirke dogovorimo se kako ćemo za iduću svirku ipak isplanirati set tako da možda ne moramo toliko kopati po našoj biblioteci pjesama da nađemo ‘onu pravu’, i onda dođe taj nastup, a mi – opet isto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Local Suicide (@localsuicide)

Po Berlinu ste radili lude zabave, a Berlin nije lako fascinirati. Ispričajte nam neku anegdotu…

Berlinska je publika generalno jako open-minded, tako da nama nije bilo toliko teško zadovoljiti njihove apetite. Uz toliko partyja u jednom gradu, publika je navikla na sve, možemo reći da su iskusni su i pristupačni, žele dati priliku različitim stilovim glazbe.

I sama činjenica da su izabrali baš tvoj gig uz toliko drugih opcija tu večer govori koliko berlinski partijaneri znaju što žele i znaju što biraju. Sve navedeno kulminira činjenici da su berlinske zabave jedne od najboljih, publika je interaktivna i uzvraća ti energiju, jako su entuzijastični, pa je i sama energija u klubu nabijena do maksimuma.

Što se tiče zabava i sočnih priča, imamo ih jako puno, ali morat ćete s nama za Berlin da ih iskusite.

Odnedavno imate label koji je već krcat dobrom muzikom. Tu su, na primjer, odlični glazbenici Boys’ Shorts. Stalno redate nova izdanja i suradnje poput fantastične epizode “No Evidence” sa Skelesysom… Kako stižete?

Već dugo vremena smo imali želju pokrenuti vlastiti label i sve je imalo smisla – oboje imamo full time poslove u glazbenoj industriji i popriličnu količinu iskustva.

Prošlog srpnja smo napokon pokrenuli Iptamenos Discos, što u prijevodu s grčkog znači ‘leteća gramofonska ploča’ ili ‘mali leteći tanjurić’, i prvo smo izbacivali vlastite trake, i glazbu naših frendova Wiener Planquadrata i Boys’ Shortsa, u koje smo se zaljubili na prvi zvuk i postali jako bliski prijatelji.

Obožavamo raditi glazbu, a kolaboracije s frendovima su nam najbolji ‘posao’ u slobodno vrijeme.

Nažalost u zadnje vrijeme nismo radili na novoj glazbi, fokus smo prebacili na završavanje prošlogodišnjih produkcija i nekih remiksa koji su spremni za izlaz u ovoj godini.

A što se tiče privatnog života, s njim smo se pozdravili kad smo pokrenuli vlastiti label. Nije pomogla ni globalna pandemija koja je pomaknula puno bitnih datuma i poremetila rasporede svima. Tako smo uz izbacivanje albuma prvijenca na vlastitom labelu unakrsno radili na trakama koje izbacujemo za druge labele, a čiji su datumi pomaknuti zbog pandemije. Uz to sve, radili smo i turneju po Europi.

Oboje smo jako radišni i jako dobro funkcioniramo kao tim, pokrivamo se s različitim vještinama pa si tako i podijelimo posao. Suma sumarum, bila je ovo naša prva godina vođenja vlastitog labela, koja nas je prisilila da žrtvujemo veliku većinu slobodnog vremena, ali nas je i naučila puno. I, hej, ipak svoj album prvijenac izbacuješ samo jednom.

Local Suicide / Petra Ruehle

Local Suicide / Petra Ruehle

Ljubavni par, producentsko-dj partneri, poduzetnici s labelom… Svađate li se puno? Kako to sve funkcionira? Jeste li vi ljudi s ovoga planeta?

U vezi smo od 2008. godine, a kao DJ kolektiv smo počeli nekoliko mjeseci nakon što smo prohodali, s obzirom na to da smo oboje već bili DJ-evi sa dobrom pozadinom.

Prvih nekoliko godina naše veze bilo je iznimno turbulentno, no kako smo sve više vremena provodili zajedno smo se upoznali toliko dobro da nam je suživot sad jako lagan i zabavan. Proputovali smo praktički cijeli svijet, imali smo bezbroj avantura, odradili smo preko tisuću gaža zajedno, pa ako se ikad i posvađamo, zaboravimo na to pet minuta kasnije.

Oboje smo vrlo otvoreni, izravni i empatični tako da odmah kažemo nešto što nam smeta, i na taj način tenzije svodimo na minimum. Da stvari teku glatko i na podiju, obično ne sviramo b2b setove već se, npr. U Berlinu mijenjamo svakih pola sata, a na drugim nastupima obično sviramo 3-4 trake pa napravimo izmjenu.

Što poručujete publici prije ove subote u Šibeniku?

Obucite svoje plesne cipelice i pridružite nam se na podiju! Jako se veselimo što dijelimo ovu posebnu večer s vama! Naime, u Berlinu 30.4. je poznat i kao ‘Dance into May’ večer, pa ajmo onda Berlinu pokazati kako se partija, neka ova večer bude posebna i otplešimo u svibanj zajedno!

Moglo bi Vas zanimati