21
tra
2021
Čitaj

Matija Cvek - kako zvuči trenutno najprodavaniji album u Hrvatskoj?

matija cvek - izbirljivo i slučajno

share

Debitantski album Matije Cveka nadmašio je sva očekivanja. Barem što se poslovne strane tiče. Naime, danas je stigla informacija kako se radi o najprodavanijem izdanju, dok je limitirana edicija s njegovim potpisom rasprodana u samo deset minuta.

Veoma zanimljiva činjenica, s obzirom da se radi o izvođaču mlađe generacije za čiju bi se publiku očekivalo da preferira konzumaciju njegovih djela preko streaming servisa. No, možda se dogodio fanovski trenutak, možda Matija već sada ima svoju vjernu i čvrstu bazu fanova, što će se moći potvrditi čim koncertne aktivnosti budu omogućene.

Funky i zrelo – najjednostavniji je opis albuma “Izbirljivo i slučajno” dok bi se tematski dio djela definitivno mogao povezati s navedenim imenom. Izbirljiv što se samog zvuka tiče, prepoznatljiv zvuk hrvatske pop glazbe pažljivo je uređen. Instrumentalne dionice zvuče kompaktno, zanimljivo i na trenutke raskošno, uz pregršt pokretačke energije. Korektno i precizno, uz jako dobru produkciju, u ovom segmentu ništa nije prepušteno slučaju. S druge strane, stihovi vrludaju i krivudaju, zaigrano i poprilično samouvjereno. Od ljubavnih balada preko ljetnih hitova do šaljivih komada vjerojatno, nastalih slučajno. Svaka je pjesma izuzetno radiofonična, što je Cvekov svojevrsni zaštitni znak.

Zvuči uvjerljivo, većinu vremena prilično ozbiljno, dok se u pozadini krije šaljivdžija i vragolan koji ne može ne izreći neke stvari. Neka čudna kombinacija Dine Dvornika i Gibonnija, ali samo u tragovima. Ovo mu možda oduzima dozu autentičnosti i daje na predvidljivosti, no za njegovu publiku ovo je zasigurno i više nego zadovoljavajuće i zanimljivo. Nema ovdje neke velike dubine ili poetske filozofije, ali je korektno, čak iznadprosječno za debitantsko izdanje glazbenika njegova žanra.

Ali, ima nešto simpatično i primamljivo u ovome. Jasno je da ništa nije prepušteno slučaju i da se na svaki detalj pomno pazilo dok je prisutan i moment spontanosti, iskrenosti i otvorenosti prema, za sada veoma blagom, eksperimentiranju sa zvukom.

Dobro je preslušati.

Izvor: www.sound-report.com

Moglo bi Vas zanimati