25
lis
2021
Čitaj

Podočnjaci - bend koji hrvatsku pop glazbu odvodi na potpuno novu razinu

Podočnjaci

share

Poslušajte pjesmu „Branim se“ i debitantski album „Ispod očiju“ i pokušajte se obraniti od zaraznog ritma ove ekipe! Teško je, uistinu je teško, bez obzira koji glazbeni žanr preferirate. Podočnjaci su zanimljiv i neopisivo talentiran glazbeni trojac iz Kutine, koji domaći pop zvuk odvode na jednu potpuno novu razinu. 

Veliki potencijal krije se upravo u jedinstvenoj fuziji žanrova koju je riječima teško opisati, no osjećaj koji ostavlja nakon prvog slušanja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. „(Mi smo) elektronski glazbeni trio, radimo „čušpajz” žanrova tako da ima za svakoga ponešto“, jednostavno se predstavljaju.

Relativno su se nedavno pojavili na sceni, a ove su godine predstavili debitantski album „Ispod očiju“, objavljen za diskografsku kuću yem. „Volimo reći da je to mjuza za publiku od 7 do 77 godina“, objašnjava nam Nikola Klemić, umjetničkog imena Nix K, koje je već ranije obišlo svijet. Naime, njegovi glazbeni uradci prije nekoliko godina oduševili su publiku diljem svijeta te danas broje milijunske preglede na YouTubeu i ostalim streaming servisima. Inovativnost je, kaže, jedna od najvažnijih odlika kada je potrebno izdvojiti se iz mase na globalnoj razini, kao i stvaralaštvo na engleskom jeziku koje povećava doseg publike.

Beatovi i zarazni refreni

Podočnjaci su orijentirani na lokalnu scenu te stvaraju stihove na hrvatskom jeziku, a karakterizira ih zanimljiva glazbena podloga te vrhunska interpretacija: „Naš zvuk je nastao kao spoj elektronskih beatova, zanimljivih tekstova i zaraznih refrena. Inspiracija nam je svakodnevni život i naša okolina, a namjera i cilj nam je bio razbuditi scenu i izbaciti jednu veću cjelinu od samoga singla”, dodaje Nix K.

Na pitanje kako nastaju njihove pjesme pjevač Sinista Ruky odgovara jednostavno: „Obično.“ Inače, radi se o vrhunskom vokalistu s kakvim se lokalna hip-hop scena do sada nije susrela. Njegova pjevačka tehnika odlično funkcionira i na snimkama i uživo, što je još jedna od potvrda velikog potencijala ovog projekta. Priča postaje zanimljivija kada se saznaje činjenica da su cjelokupno glazbeno znanje stekli samostalno, većinom gledajući YouTube tutorijale.

„Većinom kreće od neke melodije ili bas dionice, vidimo u kakav nam se ritmički uzorak uklapa pa većinom odmah shvatimo i koji će to „čušpajz” od žanra biti“, ovako kreativni proces opisuje Nix K koji većinu beatova radi sam, kao i miks i master, te detaljnije opisuje nastanak upečatljivih stihova: „Sinista Ruky, beachboy19 i ponekad ja smislimo koju pošalicu ili stih, a nekad i cijeli refren kao na pjesmi „Lud“. Nastaju nekad u nekoliko minuta u studiju, a nekad dečki napišu tekst na neki od beatova koji im ja pošaljem. Poveznica sa stvarnim životom ima pregršt, a vi prosudite koje su to.“

Podočnjaci

Podočnjaci

Radiofoničnost njihovih pjesama je iznimna i samo je pitanje trenutka kada će u potpunosti preuzeti domaći eter. No, očiti su i utjecaji hip-hop glazbe, zbog čega Nix K ističe Matrodu, KC Blazea, Dalleriuma i z++-a kao glazbene utjecaje, kod beachboy19-a to su Ajs Nigrutin, Vatrogasci, Bolesna Braća i Edo Maajka, dok Sinista Ruky ovdje ističe ekipu iz Blackout projekta i Hari Mata Harija.

Za razliku od mnogobrojnih popularnih glazbenika nove generacije, Podočnjaci na nastupima uživo izbjegavaju playback, jer, kako kažu, ne vole ga. Iza njih je nekoliko uspješnih nastupa, od kojih ističu „Beat na moru i Drito iz MSU-a, najviše zbog broja publike pred kojom izvodimo nastup i što su nas tako dobro prihvatili pa i zapamtili tekstove naših pjesama.

Decentralizacija je na regionalnoj glazbenoj sceni danas od iznimne važnosti, a što se tiče kutinske scene i lokalne podrške, uviđaju određene pomake, ali također i mjesta za napredak: „Dobra je, ali ne i najbolja, uvijek može bolje, ali dosta mladih se upušta u ovo, a stariji održavaju. No, u zadnje vrijeme prihvaćaju i nas mlade pa nije čudno vidjeti punk event s Podočnjacima u postavi.

Samo rad, sve ostalo dođe s vremenom.”

Sebe još uvijek ne smatraju zvijezdama, premda ih na događajima publika često prepoznaje te, standardno, izražava želju za zajedničkim fotografiranjem. Kao novim glazbenicima na sceni trenutno im je najveća prepreka usklađivanje privatnog života s glazbenom karijerom, a kada nisu Podočnjaci bave se „izradom video igara, video editingom, marketingom za našu glazbu i srodne djelatnosti, beachboy19 studira u Zagrebu, a Sinista Ruky radi u firmi.“

Njihova se glazbena karijera uspješno razvija iz dana u dan, kada na društvenim mrežama dobivaju sve veći broj pratitelja te se brojke slušanosti njihove glazbe na streaming servisima povećavaju iz dana u dan. „Samo rad, sve ostalo dođe s vremenom“, kaže Nix K, a savjet je to koji su dobili od glazbenih kolega, no nisu otkrili pojedinosti.

Zato su nam za kraj otkrili da je pred njima snimanje spota za pjesmu „Proklet“, a možda i za „Branim se“. U pripremi su i nove pjesme te, nadaju se, što više koncerata.

Do tada svakako posjetite njihovu služebenu web stranicu, profile na društvenim mrežama i streaming servisima, jer, ovo su jedini podočnjaci kojih se ne želite riješiti!

Moglo bi Vas zanimati