26
pro
2022
Priče

Božić na gramofonskim pločama

Božić

Naslovnica prvoga božićnog long playa u Hrvatskoj

share

Vinili s pjesmama božićne tematike objavljuju se na ovim prostorima već gotovo sto godina. Božić je svoju premijeru na long playu imao 1966. godine u izvedbi Hrvatskoga seljačkoga zbora Podgorac

Božić

Prvi tonski snimljeni Božić snimljen je u zagrebačkoj katedrali 1927. godine. Nastao je u suradnji poznate diskografske kuće Edison Bell iz Londona i zagrebačke tvornice olovaka Penkala. Riječ o javnom snimanju božićnih pjesama iz zagrebačke katedrale. Bilo je to treće javno snimanje na daljinu u svijetu, a održano je u zagrebačkoj katedrali.

Tom su prilikom snimljene pjesme “Narodi nam se kralj nebeski” i “Tebe Boga hvalimo”. A da bi se pjesme dočarale u što boljem svjetlu Penkala je reklamom u Jutarnjem listu od 4. prosinca 1927. pod sloganom „Vaš glas u gramofonu!”, pozivao Zagrepčane da dođu na gramofonsko snimanje na daljinu, odnosno snimanje božićnih pjesama uživo.

Odazvalo se oko dvije tisuće ljudi te je oformljen veličanstveni zbor kojeg su činili: članovi bogoslovnoga pjevačkog društva Vijenac, Koralisti katedrale, muški zbor zagrebačke opere te članovi mnogih zagrebačkih zborova. Zbor je na orguljama pratio maestro Franjo Dugan. Sâmo snimanje održano je u nedjelju, 4. prosinca 1927. godine u 16 sati u improviziranom studiju koji se nalazio u dvorani Istra odakle je zvuk telefonskim kablom dolazio iz katedralu gdje se nalazio zbor.

Tri tjedna kasnije, dakle, pred sâm Božić objavljena je gramofonska ploča 1927. Božić kataloške oznake Z1229 na čijoj je A strani bila pjesma “Narodi nam se kralj nebeski”, a na B “Tebe Boga hvalimo”. Ploča je imala promjer 25 cm, a izrađena je na šelaku jer u to vrijeme vinil još nije korišten za izradu ploča. Za sljedeći Božić snimljeno je još sedam novih božićnih skladbi: “Radujte se narodi”, “Dvorani neba”, “O Betleme”, “Tiha noć”, “Oj pastiri vjerni čuvari”, “Svim na zemlji” i “Veselje ti navješćujem”.

Božić

Edison Bel Penkala: reklama za ploču

Nakladnička kuća Kršćanska sadašnjost objavila je 1987. godine reizdanje ovih snimki pod nazivom Edison Bell-Penkala – Božić u Zagrebu 1927. – Prvo tonsko snimanje u katedrali. Na albumu, koji je objavljen samo u formatu audio kasete, nalaze se snimke deset božićnih pjesama: “U se vrime godišća”, “Radujte se narodi”, “Dvorani neba”, “O Betleme”, “Oj pastiri vjerni čuvari”, “Tiha noć”, “Svim na zemlji”, “Veselje ti navješćujem” te prve načinjene snimke, “Narodi nam se” i “Tebe Boga hvalimo”.

Isto izdanje pod imenom Božić 1927. ponovno samo u formatu audio kasete objavio i Jugoton 1990. godine, a tri godine kasnije u ediciji Glazbeni spomenar isti album pod istim nazivom objavila je i Croatia Records u LP formatu. Ovu, kao i mnoge druge ploče na 78 okretaja nastale početkom 20. stoljeća, digitalizirala je Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu i mogu se poslušati na njihovoj internetskoj stranici Zvuci prošlosti.

Prvu pravu LP (long play) ploču s božićnim pučkim pjesmama načinio je Hrvatski seljački zbor Podgorac iz Gračana kod Zagreba pod ravnanjem Mirka Cajnera za Božić 1966. Ploču pod nazivom Božićne pjesme objavio je Jugoton (LPY – V – 673) a sadrži petnaest napjeva. Zanimljivo je spomenuti da su djeca nekolicine od njih nakon 45 godina ponovno snimili zanimljiv album božićnih pjesama. Naime, Tamburaši sv. Mihalja iz Gračana, 2011. su godine objavili album O kakva to svetlost s istim autentično pučkim izričajem i duhom.

Božić

Album iz 1966. godine

Za Božić 1967. godine Hrvatsko književno društvo sv. Ćirila i Metoda objavilo je šest singl (EP) ploča s 32 božićna pučka napjeva. Vrijedno je, svakako, istaknuti još neka izdanja. Kršćanska sadašnjost u suradnji s Akademskim zborom „Ivan Goran Kovačić“ i Simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića objavljuje za Božić 1979. LP i kasetu nazvanu Narodi nam se, te za Božić 1980. LP i kasetu Spavaj sinko s ukupno sedamnaest pučkih božićnih popijevki za koje su obrade načinili poznati hrvatski skladatelji: Boris Papandopulo, Nikša Njirić, Anđelko Klobučar, Željko Brkanović, Boris Urlich, Adalbert Marković, Mato Lešćan i Vladimir Ruždjak. Treća u tom nizu je LP i kaseta Zvan Betlema u izvedbi Zagrebačkih madrigalista i Simfonijskog orkestra pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića.

Ovdje svakako treba spomenuti i kultni projekt, LP i kaseta, Christmas with Kićo u izvedbi Krunoslava Kiće Slabinca i Tamburaškog zbora Croatia pod ravnanjem Bože Potočnika. Prvo izdanje albuma objavljeno je 1984. u Sjedinjenim Državama u suradnji Jugotona i Hrvatske bratske zajednice. Par godina kasnije album je pod nazivom Svim na zemlji mir veselje objavljen u Jugoslaviji. Album sadrži jedanaest pjesama, od toga sedam hrvatskih pučkih popijevki te četiri prepjeva poznatih svjetskih božićnih napjeva.

Naravno, postoji još čitav niz dobrih i kvalitetnih nosača zvuka s božićnim tradicionalnim (hrvatskim i svjetskim) te autorskim napjevima, posebno nakon osamostaljenja Republike Hrvatske. Svaki izvođač koji drži do sebe smatrao je da treba napraviti barem jednu obradu neke hrvatske ili inozemne božićne skladbe. Svake godine objavi se gotovo desetak božićnih albuma, bilo da je riječ o novim i autorskim albumima ili kompilacijama, tako da na mnogim prodajnim mjestima postoje posebne police s isključivo božićnim izdanjima.

Velik broj objavljenih albuma božićnih skladbi doveli su do toga da se 2008. godine unutar diskografske nagrade Porin pokreće zasebna kategorija za najbolji božićni album.

Međutim, zanos koji je vladao zadnjih nekoliko godina polagano jenjava. U zadnjih par godina u Hrvatskoj objave se samo dva do tri albuma godišnje, stoga je i kategorija Porina za najbolji album božićne glazbe ukinuta.

Moglo bi Vas zanimati