11
srp
2022
Vijesti plus

Croatia Records slavi 75 godina

Croatia Records

Naš najveći diskograf slavi 75 godina

share

Croatia Records, nekadašnji Jugoton, danas slavi sedamdeset i pet godina svog rada i postojanja. Našoj najvećoj diskografskoj kući čestitamo veliki jubilej 

Croatia Records, najveća diskografska kuća na ovim prostorima osnovana je pod imenom Jugoton, 10. srpnja 1947. godine u Zagrebu. Prvu ploču objavili su iste godine, singlicu pod kataloškim brojem J-1001, na kojoj se nalaze dvije dalmatinske skladbe “Ti tvoji zubići”  i “Jedan mali brodić” u izvedbi Zagreb Male Quinteta. Puni naziv tvrtke bio je Tvornica gramofonskih ploča i pribora, te galanterije iz plastičnih masa, a tvornica je osim ploča proizvodila galanteriju i kozmetičku ambalažu. Već u prvoj godini proizveli su33.000 gramofonskih ploča. U proizvodnju gramofonskih ploča od vinila (10-inčna ploča) krenuli su 1956. godine, a iste godine objavili su i prvu solističku ploču zabavne glazbe, “Pjeva vam Ivo Robić”.

Godine 1957. započeli su s objavom singlica (45 okretaja u minuti) i EP-a (33 okretaja i više mjesta na ploči za duže skladbe). Samo tri godine kasnije proizveli su preko 1.400.000 ploča, a usporedo s prodajom ploča rasla je i potražnja za gramofonima zbog čega je zagrebački RIZ (Radio Industrija Zagreb) proizvodio 100.000 gramofona. Sve veća potražnja dovela je i do rasta, pa je vodstvo kompanije odlučilo postaviti kamen temeljac u zagrebačkoj Dubravi za novi Jugotonov pogon. Tvornica gramofonskih ploča započela je s radom 23. listopada 1963. godine. Prostirala se na 35.000 kvadratnih metara površine, od čega je na 8000 kvadratnih metara izgrađeno osam objekata. Tvornica je u to vrijeme proizvodila preko 16 milijuna ploča godišnje, usvojila izradu ploča u stereo tehnici, a postavljeni su i temelji za daljnje proširenje asortimana.

Croatia Records

Zlatne ploče Jugotona

Jugotonova tvornica gramofonskih ploča u mnogočemu je pomogla rastu glazbe na ovim prostorima. Kod njih su se proizvodili danas kultni albumi Bijelog dugmeta, Azre, Idola, Haustora, Električnog orgazma, Ive Robića, Arsena Dedića, Miše Kovača i mnogih drugih velikih imena. Pohvaliti se mogu i prvim licencnim ugovorima s diskografskim kućama RCA, njemačkom tvrtkom Polydor i britanskom Decca te svjetskim izdanjima poput vinila Elvisa Presleyja, The Beatlesa, The Rolling Stonesa te kasnije Madonne, U2, Davida Bowieja, Eurythmicsa, Kraftwerka, Queena, Deep Purplea, Pink Floyda, Iron Maidena i mnogih drugih. Prvi domaći rock album na vinilu Naši dani zagrebačkog sastava Grupa 220  objavili su u studenom 1968.godine. U sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća bili su  na vrhuncu. Vinile su proizvodili u milijunskim nakladama. Najprodavaniji solist bio je Mišo Kovač, a najprodavaniji sastav Novi fosili. 

Croatia Records

Bogati izlog prodavaonice Jugotona

Nakon demokratskih promjena, 1991. godine promijenili su ime Jugoton u Croatia Records. Danas na godinu objavljuju oko 200 albuma i kompilacija. U pravo vrijeme, u ljeto 1996. krenuli su u digitalizaciju. Bogatu arhivu s preko 90.000 fonograma čuvaju na novim medijima za budućnost.

Pobrinuli su se da se spotovi svih izvođača vide na prvoj glazbenoj nacionalnoj televiziji CMC koju su pokrenuli 2005. godine, a pokrenuli su i glazbene kanale Jugoton TV kao i Klape i tambure. Već sa 14 godina uspješno organiziraju CMC festival  u Vodicama i šestu godinu zaredom dovode glazbu u Slavonski Brod na CMC 200 Slavonija fest. Ponosni smo na rad naših music shopova u Zagrebu, Rijeci i Splitu te Jugoton – Croatia Records u Beogradu. Prva su tvrtka koja je dobila poseban Porin za doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji 2007. godine za njihov šezdeseti rođendan.

Obilježili su 40 godina novog vala reizdanjima kultnih albuma na vinilima  te u zadnje vrijeme povećali proizvodnju upravo onih vinila koji su obilježili našu povijest, a novim remasteriranim snimkama i bogato pisanim i ilustriranim knjižicama s mp3 verzijama pjesama približili ih novim generacijama.

Croatia Records

Poletan tim Croatia Recordsa danas

“Smatraju nas simbolom diskografske djelatnosti, tvrtkom koja je izrasla u društveno – kulturnu ikonu. Velik možeš narasti samo ako postoje ljudi s vizijom na vodećoj poziciji, ako imaš tim koji radi s ljubavlju i glazbenike koji stvaraju glazbu i hitove s kojima živimo svaki dan”, s ponosom naglašavaju.

Moglo bi Vas zanimati