22
lip
2023
Priče

Promijenili su i sliku regije

Garden of Dreams: Najljepša sarajevska elektronička priča

Garden of Dreams / Marko Edge

Garden of Dreams / Marko Edge

share

Garden of Dreams poznati je sarajevski brend evenata elektroničke glazbe, koji je ojačao tamošnju, ali i regionalnu scenu. Bili smo na licu mjesta.

Nedavno je održano četvrto izdanje sarajevskog festivala Garden of Dreams, koji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine već godinama promiče kulturni razvoj među mladima. Ovaj festival nekoliko je puta nagradila hrvatska Nagrada Ambasador u kategoriji Regionalni festival, više je puta bio i nominiran, a sa svakim sljedećim posjetom ovome događaju granice svih mojih očekivanja apsolutno su srušene. Umornih nogu i ispunjena srca donosim izvještaj o Garden of Dreams, koji se kroz skromnost i tišinu uspio glasno postaviti na festivalsku mapu naše regije.

Garden of Dreams / @lingographer

Revolucija scene

Kao sinonim za pozitivnu energiju i zajedništvo, ekipa iz Garden of Dreams oživjela je Sarajevo i bosanskohercegovačku elektroničku scenu posljednjeg desetljeća. Od samih početaka do danas ugostili su nebrojeno puno izvođača na svojim tematski popraćenim pozornicama postavljenima na zanimljivim open air i noćnim lokacijama Sarajeva. Da izdvojimo samo neke, svirali su im i pjevali Tom OdellÂme, Joris Voorn, Kollektiv Turmstrasse, Eagles and Butterflies, Anja Schneider, Lehar, Pional, Dixon… A upravo je od posljednjeg nabrojanog izvođača sve i počelo.

„Sve je počelo 2016. godine kada smo se odvažili bukirati Dixona nakon totalnog mraka na bosanskohercegovačkoj elektroničkoj sceni koji je trajao unazad četiri-pet godina. Nakon što smo shvatili što smo učinili, ne još uvijek hladne glave, bilo nam je jasno da ovo nije jednokratni izlet već početak nove priče i nove ere. Rodio se projekt Garden of Dreams, koji je imao jasan cilj – ponuditi Sarajevu, BiH i regiji nešto novo, nesvakidašnje“, kaže nam Bojan Jović, polovica dua After Affair, koji stoji iza cijeloga projekta.

Bonjasky / @lingographer

„Paralelno s tom idejom, inspirirani Hrvatskom, Srbijom i okruženjem, uopće nismo mogli dopustiti da nešto slično ili drugačije ne možemo doživjeti ispred svojih vrata – tu u gradu gdje živimo“, nastavlja.

Cijeli grad živi

U vrlo kratkom roku cijela bosanskohercegovačka nacija počela je primjećivati njihove događaje što je otvorilo vrata privlačenju Ex-Yu publike. Danas, Garden of Dreams smatra se onim događajem koji se nikako ne smije propustiti, a njegovi posjetitelji odbrajaju dane do njegovog zbivanja i doživljavaju ga punim plućima.

Zahvaljujući kontinuiranom radu s Udruženjem za socijalni, kulturni i kreativni razvoj Zora, Sarajevo svake godine zrači posebnom energijom u vikendu održavanja festivala, što se osjeti tim više jer se festival ne održava u klasičnim klupskim prostorima, nego po cijelome gradu. Kroz godine su se nanizale brojne lokacije – od Historijskog muzeja BiH do tornja Hum – a u posljednjem izdanju lokacije su bile kampus tamošnjeg sveučilišta i Dom mladih Skenderija.

Garden of Dreams

Jedan od ključnih faktora ove uspješne priče su već spomenuti residenti programa, poznati dvojac After Affair, kojeg čine uspješni DJ-i i producenti: Bonjasky (Bojan Jović) i Indigo (Mirza Rahmanović). Indigo je nedavno postao novi član spomenutog projekta, a u novom sastavu često nastupaju i u live hybrid formatu. Svojim zvukom stvorili su elektroničku glazbenu scenu Sarajeva kakvu mnogi europski gradovi mogu samo poželjeti.

Muzika s emocijom

Ovo je glazba za odvažne, temeljite i izbirljive slušatelje, koji tijekom slušanja setova žude za iskušenjem brojnih emocija i iznenađenja, što objašnjava činjenicu da mnogi izvođači poput After Affaira puštaju isključivo u extended set formatu. After Affair mogu se poslušati i u Zagrebu, najčešće na klupskom programu Reform u Mastersu, a njihov posljednji nastup bio je u Petom Kupeu za One Drop Music.

„U Zagrebu nastupamo svakih par mjeseci u kultnom Mastersu, a od nedavno i u Petom kupeu. Radujemo se kada svakim dolaskom upoznamo nove ljude, istomišljenike; ljude koji žive ovaj život istinski i neiskvareno, i u tom momentu znamo da radimo pravu stvar. I mi i oni“, rekao nam je Bojan.

Ovogodišnji program festivala sastojao se od dvodnevne simbioze prilagođene različitim naraštajima te je prvog dana naglasak stavljen na koncerte, dok je drugi dan bio posvećen elektroničkoj glazbi – samoj srži ovog projekta.

Prvog dana festivala Live Open Air Stage ugostio je autentična regionalna imena: Brown Sugar RnB klupski program iz Tuzle, crnogorski duo Who See, hrvatskog repera Vojka V, dvojac Velahvale i beogradsku četvorku Artan Lili. Odličnu atmosferu nisu uspjeli prekinuti niti povremeni pljuskovi.

Vojko V / Marko Edge

Vojko V / Marko Edge

Glavni akt bio je britanski izvođač Tom Odell, koji je svojim izvanrednim nastupom pridobio sarajevsku publiku i osigurao uspješan kraj prvom danu. Tko je bio željan još malo zabave imao je priliku upustiti se u afterhours program Silver & Smoke kluba, gdje smo bili oduševljeni nastupom banjalučkog DJ-a i producenta sa pseudonimom Machado.

Tom Odell / Marko Edge

Tom Odell / Marko Edge

Kiša nije smetala

Drugi dan festivala nije započeo uz Electronic Open Air Stage već je radi lošeg vremena program bio u potpunosti preseljen u Dom mladih, koji se sa svoje dvije dvorane pokazao kao vrhunska alternativa za ovu manifestaciju. Light i laserski show stvorili su jedinstvenu mistiku koja se stapala s glazbom i prostorom, stvarajući tako među publikom slatku čežnju za daljnjim razvojem.

Odluka u kojoj se dvorani u kojem trenutku treba naći bila je teška, no After Affair koji su nastupili b2b s Kristijanom Molnarom svakako nisam smio propustiti. Dostavili su onaj set koji čuješ i pomisliš „OK, ova noć bit će nemilosrdna!“ te tako pripremili publiku za grčkog izvođača Echonomista, čija je produkcija često potpisana za svjetski poznate etikete kao što su Innervisions i Afterlife.

 

View this post on Instagram

 

Shared post on

Savage 24C-Series P .22LR/20GA Break-Action O/U – North American Auction Unternehmen in Oberalm.

Shazam ne pomaže

Njegovu nježnu i strogu eklektičnost morali smo prekinuti kako bismo stigli na Cupra Stage u Amfiteatru i uhvatili berlinskog DJ-a Âmea, kojeg se često i naziva the boss, a znao sam i zašto. Za šefa etikete Innervisions bilo je odmah jasno da će prirediti beskompromisan set prepun neizdanih traka, što događaju kao Garden of Dreams stvara ogromnu ekskluzivnost.

Ame / Garedn of Dreams

Âme / Garden of Dreams

Od live nastupa poslušali smo dva Nijemca, Reconditea i Ruedea Hagelsteina, koji su dostavili potpuno različite setove iako su obojica stvarali mračnu ambijentalnu glazbu. Kao veliko finale večeri tu je bio njemački techno DJ Chris Liebing, koji je apsolutno zapalio Jägermeister Night Stage nakon kojeg je slijedio nastup sarajevskog izvođača Rajot, služeći kao uvertira za afterhours program koji se odvio u Silver & Smoke klubu.

Lokalne snage kao važan faktor

Posebnu pažnju želim skrenuti na banjalučkog izvođača koji je otvorio drugi dan festivala, a ime mu je Luka Čikić. Ovaj producent i DJ također je i rezident manifestacija Garden of Dreams, a glazba koju stvara i pušta sadrži besprijekornu otmjenost u sebi. Također valja pohvaliti i rezidenta Gorana Emkića čije je zatvaranje Cupra Stagea bilo vrhunsko osvježenje, točno po mjeri sarajevskih ljubitelja elektroničke glazbe.

Garden of Dreams / @lingographer

Luka Čikić / @lingographer

Garden of Dreams svakako je glazbeno-umjetnički vrt snova koji služi kao inspiracija novim generacijama izvođača. Obična ideja o održavanju supkulturnih manifestacija na domaćem terenu razvila se u idilu za sve ljubitelje glazbe i zavrijedila podršku brojnih lokalnih zajednica. Da ne razvlačim svoje hvalospjeve, reći ću još samo da je Sarajevo ponovno osvojilo moje srce, a vjerojatno i mnoga druga. Vidimo se i dogodine.

 

Moglo bi Vas zanimati