25
sij
2024
Priče

Cesarica Digital

Grše - najbolji na streaming servisima u 2023. godini

Grše, Cesarica 2024.

Grše, Cesarica 2024. /Julien Duval

share

Grše najtvrđi je, je l’ je? Je, je!

Možda bolje reći „najbolji je“, jer je upravo Grše prvi dobitnik nagrade Cesarica Digital za najveći uspjeh postignut na streaming servisima u Hrvatskoj u 2023. godini.

Stihovi su to pjesme “Red Carpet” s drugog albuma Platinum Grge Šipeka, javnosti poznatijeg kao Grše koji su prije sada već dvije godine jasno definirali njegovu poziciju i ulogu na domaćoj glazbenoj sceni. No, tada još nitko nije niti slutio da bi upravo on mogao napraviti ogroman pomak ne samo na hip hop, već i na kompletnoj mainstream sceni, kreirati nove trendove, ali i osvijestiti novi način poslovanja koji je rezultirao velikim trijumfom u 2023. godini – hitom “Mamma Mia” koji je postigao ogroman uspjeh na digitalnom tržištu.

Izuzetno širok, istovremeno iznimno kompaktan dijapazon glazbenih žanrova, uz visoku elokventnost, prepoznatljivu ritmičku preciznost i zaraznu energiju, najjednostavniji je opis djela ovog umjetnika, autora i izvođača.

Lockroom, Miach i Grše, Cesarica 2024.

Lockroom, Miach i Grše, Cesarica 2024./Julien Duval

Od Tiluriuma do vrha Billboarda

Solističku je karijeru započeo 2018. godine, a godinu kasnije objavio je prvi značajniji hit s kojim ga je prepoznala šira glazbena zajednica, pjesmu “Badr Hari” kojom je jasno ukazao na svoj talent, oštre rime i glasnu poruku u stilu tradicionalnog hip hopa s modernim elementima koji su ga instantno dovukli na sam vrh undergrounda. Iskrenost u stihovima uz preciznu interpretaciju debitantskog albuma Tilurium publika je odmah prepoznala dok je njegova kvaliteta rasla iz pjesme u pjesmu.

Postao je iskren glas ulice, direktan i beskompromisan, a glazbeno perfektan, već na samim počecima.

2021. godine objavio je drugi album Platinum kojime je u potpunosti redefinirao situaciju na regionalnoj hip hop sceni te predstavio djelo visoke, glazbene, umjetničke i pop-kulturne vrijednosti.

Upravo se na ovom albumu nalazi pjesma “Highlife” s kojom je počeo njegov veliki uspjeh na digitalnom tržištu. Iza ovog momka tada nije stajalo niti jedno “popularno“ produkcijsko ime ili velika diskografska kuća, već isključivo samostalni trud i upornost njega te bliskih mu suradnika u samostalno stvorenim uvjetima, zbog čega je vrijednost ovakvog djela mnogo, mnogo veća.

Ova je pjesma bila među najslušanijima i godinu dana nakon objave na streaming servisima, prema podacima Billboardove top ljestvice u veljači 2022. godine, kada su podaci o slušanosti u Hrvatskoj postali dostupni. Trend se nastavio i u 2023. godini, u kojoj je “Highlife” također bila prisutna na Billboardu, u svibnju 2023. ukupno 25 tjedana, s 15 mjestom kao najvišim plasmanom.

U siječnju 2022. godine pjesmom “Mamba” najavio je lagani žanrovski preokret, hrabar i samouvjeren korak ka klupskom zvuku koji i dalje ima njegov prepoznatljiv autorski potpis, nakon čega su brojke slušanosti na streaming servisima počele eksponencijalno rasti. Dogodilo se to upravo u trenutku kada je domaćoj glazbi nedostajalo ovakvog sadržaja, a kvalitetom, zajedno sa suradnicima producentima Mihovilom Šoštarićem Lockroomom, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Cesarica u kategoriji Hit autor i Elmarom Žerićem El Maarom, nadmašio je konkurenciju iz cijele regije.

Potvrdila je to pjesma “Sip”, objavljena u listopadu 2022. godine, koja je postala apsolutni klupski, koncertni i digitalni hit koji je čak 49 tjedana proveo na Billboardovoj ljestvici najslušanijih u Hrvatskoj na streaming servisima s najvišom zauzetom pozicijom trećeg mjesta, čiji spot danas broji preko 11 milijuna pregleda.

“Mamma Mia”

Travanj 2023. godine bio je apsolutna prekretnica – upravo je tada svjetlo dana ugledao njegov sljedeći singl “Mamma Mia” koji je obilježio cijelu godinu. Sada se Gršinoj digitalnoj, koncertnoj i klupskoj publici pridružila ona radijska (u svibnju 2023. pjesma je ušla i na HRTop40 ljestvicu najemitiranijih na radijskim postajama) dok je pjesma zasjela na čelno mjesto Billboardove top ljestvice, učinivši Gršu i njegov producentski tim prvim hrvatskim autorima u povijesti kojima je to uspjelo.

Do današnjeg dana još uvijek samouvjereno drže taj rekord, a nakon čak 40 provedenih tjedana na ljestvici „Mamma Mia“ nalazi se na 17. mjestu. Čelnu je poziciju držala nevjerojatnih 17 tjedana. Publika ju je nagradila nagradom Cesarica za Hit svibnja.

Danas broji preko 20 milijuna pregleda spota na YouTubeu, a javno dostupna statistika sa jednog od najpopularnijih streaming servisa Spotify na Gršinom profilu bilježi ukupnih 23,6 milijuna streamova njegovih pjesama u 2023. godini uz nevjerojatnih 936,5 tisuća slušatelja iz čak 161 zemlje svijeta.

Grše u Tvornici kulture

Grše u Tvornici kulture/Matej Grgić

Često usamljen na Billboardovoj ljestvici (kroz 2023. samo su se povremeno pojavljivale i pjesme Dalmatina, Vojka V, Hiljsona Mandele, Baksa i Leta 3), osvijestio je kako nove platforme zaslužuju jednako pažnje pri kreiranju strateškog plasmana sadržaja kao i one radijske i koncertne što je danas postalo nužno i neophodno u stvaranju uspješnih poslovnih priča glazbene industrije. Praćenje glazbenih trendova svakako je imperativ, baš i kao i plasman kvalitetnog sadržaja prilagođenog žanru kojeg trenutno preferira najšira publika koja to vrlo brzo prepoznaje i s užitkom konzumira.

Upravo je zato Grše dobitnik nagrade Cesarica Digital – nove pjesme već su u najavi, kao i veliki zagrebački koncert, najveći do sada u njegovoj karijeri, koji će se održati 10. veljače u Domu sportova.

Moglo bi Vas zanimati