30
svi
2022
Priče

Veliki u Litvi: od Bijelog dugmeta do Jamale

Kaunas

Jamala na showu Confluence

share

Kaunas u Litvi ovogodišnja je Europska prijestolnica kulture. Bogat i raznovrstan program uključuje i mnoga glazbena događanja, od izložbe o proboju zapadne glazbe u uvjetima sovjetske stege u sedamdesetima, pa do raznih festivala kojima dominira jazz i elektronika

Kaunas

Spektakl Confluence / Foto: Bojan Mušćet

Nakon Rijeke i njezinoga nesretnog stolovanja europskom kulturom 2020., uglavnom zbog pandemije koronavirusa, ali i zbog organizacijskoga nesnalaženja, europske prijestolnice kulture su nakon ‘prazne’ 2021. godine postali Novi Sad, Esch-sur-Alzette u Luksemburgu i Kaunas u Litvi.

Posjetio sam Kaunas za vrijeme održavanja drugog dijela spektakularne trilogije Mit o Kaunasu koji se manifestira kroz tri spektakularna eventa u siječnju, svibnju i studenom. Središnji dio održan je na ušću rijeke Neris u plovni Nemunas a uključivao je 45-minutni scensko-glazbeni spektakl sa svjetlosnim efektima i vatrometima na području dugom dva kilometra i velikim koncertom stotinjak metara dalje, u Santaka Parku, gdje su nastupale litvanske pop zvijezde. Premda je oluja koja je poharala Kaunas tog dana znatno rashladila grad, kiša je začudno prestala padati u 22 sata, a pedeset tisuća posjetitelja uspjelo je nesmetano pogledati show.

Na samom početku showa Confluence pjevala je Ukrajinka Jamala koja je 2016. pobijedila na Eurosongu. Jamala, koja je s djecom pješke izbjegla iz Ukrajine, poput anđela je dominirala na brodici koja je prolazila rijekom Nemunas. Držeći u ruci ukrajinsku zastavu pjevala je svoju pobjedničku pjesmu “1944.” koja je opisala tragediju krimskih Tatara, a aktualna je i danas. Zvijezde nastupa uz Jamalu bili su Giedrė i Jessica Shy, Linas Adomaitis, Beissoul & Einius, Algirdas Kaušpėdas, ROYCE ali i kanuisti, jedriličari, cirkuski izvođači i akva-akrobat koji je lebdio i izvodio salta iznad rijeke.

Kaunas

Dovilė Butnoriūtė / Foto: Bojan Mušćet

Glazbeni kontekst Kaunasa objašnjava mi Dovilė Butnoriūtė, simpatična i uslužna voditeljica međunarodnih odnosa u EPK Kaunas 2022. Prilično je verzirana u glazbi, organizatorica je koncerata i raznovrsnih glazbenih događanja, ali vodi i odjel za promociju litvanskih filmova u Litvanskome filmskom centru. Za vrijeme Dvorišnog festivala kojim se obilježava rođendan grada, vidio sam je kako suvereno pilotira DJ pultom.

O glazbi u Kaunasu kaže:

– Kaunas je poznat po svome noćnom životu. Techno i house su vrlo trendy u gradu, stoga krajem lipnja i početkom srpnja organiziramo festival Audra (Oluja) s elektroničkom glazbom. Bit će to najveći festival s takvom vrstom glazbe u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, a trajat će pet dana. No, nije to samo glazbeni festival, uključivat će suvremene umjetničke instalacije, izložbe, bitke u street danceu, a sudionici dolaze iz raznih zemalja, od Japana do Švedske.

Osim toga, veliki program događa se na Summer Stageu kraj Gradske vijećnice, u samom središtu grada. Ondje nastupaju izvođači za koje bih rekla da izvode suvremenu glazbu, ali to je old school. No, ima i novih zanimljivih bendova s novim, svježim zvukom. Tako nastupa duo Bratri iz Češke, LÜCY s Tajvana, Musica Vitae iz Švedske, Baltic Balkan i drugi. U kontaktu smo s mnogim glazbenim organizacijama diljem Europe i drago nam je da možemo predstaviti zanimljive izvođače.

Kaunas

Summer Stage / Foto: Bojan Mušćet

Dakako, tu su i domaći izvođači, vrlo su popularni trap bandovi na čije nastupe dolazi mnogo mladih. S druge strane, rock glazba više i nije baš jako popularna u Litvi, ovdje sportske dvorane rasprodaju pop zvijezde kao što su Dynoro.

Kaunas ima vrlo dugu tradiciju jazza: festival Kaunas Jazz vrlo je star i u njihovoj organizaciji organiziraju se vrlo zanimljivi koncerti. Tako se, primjerice, sprema zanimljiv projekt s izvođačima iz Esha i Novog Sada koji su ove godine također europske prijestolnice kulture.

Ovdje će nam doći i velik broj djevojačkih bendova, možda zato što žena vodi glazbenu produkciju projekta. Doći će neki ukrajinski izvođači, a njihovi nastupi dogovoreni su i prije ruske invazije. No, svakako dajemo punu podršku njihovim bendovima i želimo da dođu svirati ovdje.

Zanimljivo je da se za ovaj spektakl stvara i specijalna simfonija. Svjetska premijera kantate posebno skladane za Kaunas Philipa Millera iz Južnoafričke Republike bit će krajem rujna. Ova kantata koja je nastajala nekoliko godina, rezultat je suradnje s umjetnicom Jenny Kagan iz Velike Britanije i domaćim glazbenicima. Djelo poziva slušatelje da urone u prošlost multietničkog grada i kompliciranu povijest Kaunasa, a također je pokretni spoj slika i zvuka koji nas potiče da ispitamo vlastitu savjest.

Njezinome glazbenom portretu Kaunasa valja dodati kako na Kaunas Jazz u srpnju stiže Kurt Elling koji je lani nastupao u zagrebačkom Lisinskom. Na festival Audra dolaze Tommy Cash, VTSS, Hector Oaks, Helena Hauf, Helmet, DJ Marcelle i drugi.

Kaunas

Izvođači koji će nastupiti u Kaunasu / Foto: Bojan Mušćet

Ovih dana održat će se još jedan festival elektronske glazbe – Optimismo, no on je posvećen eksperimentalnoj glazbi. Slijedi veliki Pažaislis Music Festival, festival klasične glazbe koji se u Kaunasu održava jedanput na godinu. Kaunas Cantat ime je još jednoga festivala klasične glazbe, a trodnevni Šainčai festival promovira operu.

U zgradi stare pošte na Laiseves aleji koju hladi drvored dug 1,6 kilometara organizirana je izložba 1972: proboj kroz zid posvećena alternativnom životu Kaunasa nakon olakšavanja sovjetske stege. Prije pedeset godina mladima u Kaunasu bilo je zabranjeno slobodno se umjetnički izražavati, no stega je malo popustila, nakon ritualnoga samospaljivanja devetnaestogodišnjeg Romasa Kalante.

Kaunas

Plakat iz sedamdesetih / Foto: Bojan Mušćet

Premda je tadašnja vlast pokušala umanjiti značaj čina litvanskoga Iana Palacha ističući da je umno poremećen,  mladi su se previše počeli buniti i probijena je granica između sovjetskoga jednoumlja i zapadnih kulturnjačkih inicijativa. Mir, ljubav i rock’n’roll stigli su 1972. u Kaunas, a slike i crteži, snimke performansa, odjevni predmeti, glazbala i omoti ploča koje su se slušale predstavljeni su u modernističko oblikovanoj zgradi stare pošte, zaštićenome spomeniku kulture.

Među izloženim omotima ploča, između Beatlesa, Deep Purplea, Rolling Stonesa, Pink Floyda i Genesisa nalazi se i ovitak albuma Šta bi dao da si na mom mjestu Bijelog dugmeta s autogramom Željka Bebeka datiranim 18. kolovoza 1978. Također, izložba sadrži ručno prepisanu top-listu NME-a i plasiranu kao plakat.

Kaunas

Potpisani primjerak albuma Bijelog dugmeta / Foto: Bojan Mušćet

Glazba je naglašeni dio programa Europske prijestolnice kulture, pa ne čudi što se u središtu grada mogu na različitim pozornicama slušati mladi, neafirmirani bendovi koji na nekom vidljivom mjestu imaju istaknuto svoje i ime i e-mail adresu. Nije nemoguće da za nekoliko godina budu dijelom raznovrsnih i zanimljivih glazbenih programa ili festivala kakvima Litva obiluje.

Kaunas

Dovilė Butnoriūtė / Foto: Bojan Mušćet

Kaunas

Spektakl Confluence / Foto: Bojan Mušćet

Kaunas

Publika na showu Confluence

Kaunas

Show Confluence

Kaunas

Početak showa Confluence u 22 sata

Kaunas

Uobičajeni ulični band u Kaunasu

Kaunas

Spomenik estradnom umjetniku Daneliusu Dolskisu

Kaunas

Mladi band Les Boots izvodi pjesmu White Stripesa

Kaunas

Manifest kojim se inspirirala Konstrakta na izložbi Marine Abramović

Kaunas

Glazbena škola u Kaunasu

Kaunas

Izvođači koji će nastupiti u Kaunasu / Foto: Bojan Mušćet

Kaunas

Muzička akademija u Kaunasu

Kaunas

Koncert u Santaka Parku

Kaunas

Summer Stage / Foto: Bojan Mušćet

Kaunas

Grupa Stotis iz Birštonasa

Kaunas

Ukrajinski izvođači svugdje su toplo primljeni

Kaunas

Omot albuma Bijelog dugmeta na izložbi

Kaunas

Moda sedamdesetih

Kaunas

Moda sedamdestih nakon popuštanja sovjetske stege

Kaunas

Ručni rad

Kaunas

Klavijature banda iz Kaunasa

Kaunas

Ručno prepisana top-lista iz NME-ja

Kaunas

Gitara na izložbi

Kaunas

Plakat iz sedamdesetih / Foto: Bojan Mušćet

Kaunas

Klavijature banda iz sedamdesetih

Kaunas

Ploče koje su mladi slušali nakon samospaljivanja litvanskog Iana Palacha

Kaunas

Autogram Željka Bebeka

Kaunas

Potpisani primjerak albuma Bijelog dugmeta / Foto: Bojan Mušćet

Kaunas

Tranzistor

Kaunas

Zidne novine

Kaunas

Zidne novine iz sedamdesetih

Kaunas

Salonski koncert u vili u rezidencijalnoj četvrti

Kaunas

Jamala na showu Confluence

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati