10
ruj
2022
Priče

10 pjesama o kraljici Elizabeti

kraljica elizabeta

10 pjesama o kraljici Elizabeti II / Ilustracija: Igor Jurilj

share

Kraljica Elizabeta II. bila je velika inspiracija svjetski poznatim umjetnicima Ujedinjenog Kraljevstva. Svojim likom i djelom, osim stihova hvale, često je dobivala kritike koje su jedan od razloga formacije punk žanra, a čije je svjetsko uporište bilo upravo u Londonu.

Kraljevska suzdržanost u glazbenoj umjetnosti gotovo da nije postojala, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu. No jedno je sigurno – kruna je inspirirala nebrojene pjesme koje su kao i sama kraljica Elizabeta II. ostavile impresivan trag u povijesti. Zato u nastavku donosimo naš odabir deset najzanimljivijih.

Sex Pistols: “God Save The Queen”

Na TikToku je je dana moguće naletjeti na kratke video isječke atmosfere londonske četvrti Camden, na kojima pojedinci pjevaju stihove velikog hita punk glazbe dok ostatak Ujedinjenog Kraljevstva tuguje. Radi se o još jednom od glazbenih djela koje bi moglo postati veoma slušano na streaming servisima, a isto tako i po prvi puta predstavljeno mlađim generacijama. Pjesma je smrću Elizabete II. izgubila imenjakinju, službenu himnu čiji naziv sada glasi “God Save the King”. I premda su Sex Pistolsi 1977. (na srebrni jubilej kraljičine vladavine) tvrdili da nemaju budućnost, upisali su se u povijest glazbene umjetnosti i osvojili prva mjesta top ljestvica u Velikoj Britaniji, usprkos zabrani emitiranja na nacionalnoj televiziji BBC. Svakog sljedećeg jubileja pjesma je dobila svoje reizdanje, tako i 2022. za platinasti jubilej u obliku vinila.

The Exploited: “Royalty”

Za razvoj punka kao žanra, zasigurno možemo zahvaliti britanskoj kraljevskoj vladavini, kojoj su se momci iz radničke klase često glasno protivili. Osjećaj potlačenosti i nezadovoljstva izrazila je britanska grupa The Exploited 1981. u pjesmi “Royalty”, uz poznati sarkastičan smijeh. Dok je Ujedinjeno Kraljevstvo u žalovanju, ova se grupa oprostila od kraljice Elizabete objavom pjesme “God Save the Queen” grupe Sex Pistols na službenom Facebook profilu.

The Housemartins: “Flag Day”

Oličenje indie rocka osamdesetih je grupa Housemartins koju je predvodio Paul Heaton, a čiji je basist bio Norman Cook, kasnije poznatiji kao Fatboy Slim. Monarhiju su vidjeli kao oličenje pohlepe za novcem i (ne)brige za siromašne. “Its a waste of time if you know what they mean/Try shaking a box in front of the queen/cause her purse is fat and bursting at the seams“, pjevaju u refrenu.

Leon Rosselson: “On Her Silver Jubilee”

Kraljičina smrt za Ujedinjeno Kraljevstvo bila je potpuni kontrast atmosfere velikog nedavnog slavlja njenog platinastog jubileja povodom 70. godina vladavine. Srebrni jubilej kraljice Elizabete II. slavio se davne 1977. godine, povodom 25. godišnjice vladavine, a to je bila inspiracija Leonu Rosselsonu za nastanak pjesme “On Her Silver Jubilee”.

The Beatles: “Her Majesty”

Najkraća pjesma legendarnih Beatlesa, trajanja samo 23 sekunde, nastala je u čast kraljice. Ujedno je i prva “skrivena” pjesma u svijetu rock glazbe, a nalazi se na samom kraju albuma Abbey Road. Paulu McCartneyu se ova pjesma nije sviđala, stoga se na albumu našla sasvim slučajno, spontano i bez posljednjeg gitarskog akorda. Titulu Sir Paulu McCartneyju dodijelila je kraljica Elizabeta II. 1997. godine za poseban doprinos i službu u glazbenoj umjetnosti.

The Smiths: “The Queen Is Dead”

U danima pred nama vidjet ćemo kako se viralni plasman naslovnice albuma The Queen is Dead grupe The Smiths na društvenim mrežama odrazio na njenu slušanost na streaming servisima. Istoimena pjesma otvara diskografsko izdanje iz 1986. Pjesmu potpisuju Morrissey i Johnny Marr, a njeni antimonarhistički stihovi ispunili su novinske stupce i izazvali mnogobrojne kontroverze.

Pet Shop Boys: “Dreaming of the Queen”

Ima li mjesta za ljubav u Buckinghamskoj palači? Pitali su se Pet Shop Boysi 1993. godine na sanjivoj čajanki s lady Dianom i kraljicom Elizabetom. Tumačenja ove pjesme su višeznačna. Radi li se o slobodama homoseksualne ljubavi, problematikom AIDS-a ili o tabloidnom pritisku prema ljubavnim vezama kraljevske obitelji, sigurno je da Pet Shop Boysi nisu blagonaklono gledali prema načinu života kraljevske obitelji.

Manic Street Preachers: “Repeat (Stars And Stripes)”

Manic Street Preachers nisu krili prijezir prema kraljici, stoga ovu pjesmu krasi stih “Repeat after me, fuck queen and country.” Nastala turbulentne 1992. godine, i to uz inspiraciju pjesme “Countdown to Armageddon” grupe Public Enemy.

The Stone Roses: “Elizabeth My Dear”

The Stone Roses bili su jasni – neće biti mirni sve dok Elizabeta ne izgubi tron. Svoju su poruku izrekli jasno u manje od minute. Pjesma je ponovno postala aktualna za vrijeme velike proslave platinastog jubileja, stoga su mnogi slušatelji u komentarima izrazili svoje suosjećanje s ovom uspavankom Stone Rosesa.

Primal Scream: “Insect Royalty”

Plemstvo kao parazit u krvi – bila je figurativna pretpostavka grupe Primal Scream na kraju prošlog milenija te je do danas postala jedna od najpoznatijih antimonarhističkih pjesama. Basist Gary Mounfield ususret Kraljevskom vjenčanju za časopis Q je izjavio: “Provozajmo jebene zlatne kočije i jebene krune dok ljudi gladuju. Engleska bi uistinu jednog dana trebala gorjeti.”

Moglo bi Vas zanimati