08
ruj
2022
Čitaj

Kraljica Elizabeta II. – junakinja pjesama i zaštitnica glazbe

kraljica elizabeta II, kraljica engleske, umrla

Kraljica Elizabeta II i glazba / Ilustracija: Igor Jurilj

share

Preminula Kraljica Elizabeta II: ljubiteljica glazbe

Preminula je britanska kraljica Elizabeta II. London Bridge is (falling) down. Najdugovječnija vladarica u britanskoj povijesti i druga u povijesti po stažu, odmah iza Luja XIV., obilježila je 20. stoljeće i to ne samo u sferi politike, nego i kulture, a dobro znate, čim čitate ove redove, da je time utjecala i na glazbu. Teško je obuhvatiti sve važne trenutke, odluke i odjeke Elizabete II., pa će ovaj tekst zasigurno ispustiti ono što će se u narednim danima negdje već spomenuti.

No, krenimo nekakvim kronološkim redom s Elizabethom Alexandrom Mary, rođenom 21. travnja 1926. kao prvim djetetom u obitelji. Mala Lilibet, kako su je zvali, od najmanjih je nogu odgajana za ulogu kraljice i krunske zemlje Commonwealtha koji u ovom trenutku uključuje četrnaest zemalja uz Veliku Britaniju.

Dan kada je sudbina engleske djevojke zapečaćena bio je 6. veljače 1952. kada je kao starija od dvije kćeri kralja Georgea VI. naslijedila tron. Kako je u trenutku očeve smrti bila u Keniji, na krunu je čekala do lipnja 1953., a bila je u 27. godini života.

Soundtrack krunidbe

Kraljica je okrunjena 2. lipnja 1953., a kako je glazba srž svakoga uzvišenog rituala, kraljičina je playlista bila izvedena spektakularno i u tri odvojena dijela ceremonijala: prije, tijekom i poslije krunidbe. Od orkestralne glazbe koja je obuhvatila većinu sačuvane monarhijske glazbene povijesti, devet je skladbi izvedeno premijerno na krunidbi najdugovječnije vladarice Kraljevstva.

Glavna skladba kraljevske ceremonije jest Svećenik Sadok (HWV 258) koju je skladao Georg Friedrich Händel za krunidbu kralja Georgea II 1727. godine.

Elizabeta II. u žrvnju pop kulture

Elizabeta je svjedočila pojavi zvučnog filma, filma u boji, pojavi fotografije u boji, svjetskom ratu, ratovima za nezavisnost naslijeđenih kolonija, smrti Marilyn Monroe, Margaret Thatcher, Freddieja, Princeze Diane, Spice Girls, Lady Gagi, smrti Bowieja i nizu obiteljskih tragedija i kontroverzi u annus horribilis (‘stravičnoj godini’) 1992.

Na kraju krajeva, koliko je prstiju bilo umočeno u slatke vode glazbe svjedoči i niz plemićkih titula Sir koje je podijelila brojnim glazbenim kreativcima među kojima znamo Eltona Johna, Paula McCartneyja, Roda Stewarta, Boba Geldofa*, Micka Jaggera, Georgea Martina, Vana Morrissona i Bona*. Freddie nije ni razmotren, a Bowie je hladnokrvno odbio titulu rekavši da je apsurdna i smiješna.

Kraljica je jednim dijelom, možemo reći sa sigurnošću, utjecala na razvoj punka kao antisistemskog, reaktivnog i aktivističkog žanra rođenog sedamdesetih upravo u Engleskoj. Teško da bi fanovi Sex Pistolsa prihvatili sugestiju da je Kraljica kumovala začetku žanra s četiri akorda, ali teško je to i poreći, sjetimo li se jedne od himni punka – ”God Save The Queen” gdje se njezina titula rimuje sa sintagmom „fašistički režim“.

Bend je singlicu izbacio 1977. godine na 25. obljetnicu kraljevanja, a na naslovnicu iste stavio novinski isječak njezina portreta s kolažiranim imenom benda i singla preko očiju i usta kakve vezujemo s otmičarskim zahtjevima. Otad je pak prošlo 45 godina, a ljetos oko 70. obljetnice kraljičine vladavine, Johnny Rotten je rekao da je impresivan njezin utjecaj te da je ponosan na Kraljicu. Ironijom do dugovječnosti!

Kraljica nije bila svojevrsna muza pankerima, nego i popartistima. Warhol je bira za svoja snažno kontrastirana i zasićena platna, zajedno s nizom zvijezdi svoga vremena, a No, nitko joj na televiziji ne posvećuje toliko divljenja, pažnje i kulturne arheologije kroz čeprkanje po njezinoj intrigantnoj privatnoj, obiteljskoj, javnoj i međunarodnoj povijesti poput serije The Crown. Serija na Netflixu u studenom čeka premijeru pete sezone koja će ekranizirati kaotične i turbulentne devedesete godine.

Da su Kraljici itekako imponirala utjelovljenja njezina lika potvrdit će i filmska velikanka Helen Mirren koja je u istoimenom filmu The Queen 2006. ‘skinula’ manirizme Kraljice i time zaslužila pijuckanje čaja u pet popodne kod Elizabete. Kakva kraljica! A najzanimljivija informacija iz tog vremena bila je da je oko trajanja prikazivanja filma Kraljica svoje slobodno vrijeme ispunjavala igrajući Nintendo. Ne znamo kako kod vas, ali mojoj baki s 81 najveći je tehnološki doseg bila provjera glasovnih poruka.

*kako nisu pripadnici Commonwealtha, odlikovani su Redom Britanskoga Carstva; počasnim odlikovanjem koje se dodjeljuje vojnicima i civilima za promicanje znanosti, umjetnosti, kulture, volonterski i humanitarni rad te javno, vojno ili civilno djelovanje.

Zaštitnica Glazbe

Ne mislimo velikim slovom da je štitila naš portal, nego glazbu kao umjetnost i nekontrolirani impuls što mnogima buja do predivnih erupcija koje dotiču milijune. Ovakvu je moć glazbe prepoznavala i sama Lilibet, posebice kod klasične glazbe. Pohodila bi koncerte od najranijih dana, a i sama je, očekivano, svirala kao kraljevsko dijete.

Dok je njezina mlađa sestra princeza Margaret pjevala poput slavujice, starija je Elizabeta preferirala upregnuti prste na klaviru pod mentorstvima orguljaša Kapele svetog Jurja.

Prije nasljeđivanja prijestolja, nagrađena je počasnim bakalaureatom iz glazbe Sveučilišta u Londonu, a potom doktoratom Sveučilišta u Walesu. Godine 1973.  David Bowie je objavio Alladina Sanea, Pink Floyd Dark Side of the Moon, a grupa Queen debitirali albumom Queen, ova je Kraljica dobila drugi počasni doktorat Kraljevskoga glazbenog koledža.

Godine 2005. uvodi Kraljičinu glazbenu medalju – godišnju nagradu za izvanredan doprinos u glazbi sa svrhom da „istakne opći glazbeni profil u Ujedinjenom kraljevstvu i nagradi pojedince za snažan utjecaj na glazbeni život nacije.“ Prvi nagrađeni bio je pokojni skladatelj i dirigent Sir Charles Mackerras, a zadnji dobitnik iz 2021. trubač, kompozitor i profesor John Wallace.

Iako kamena lica, Elizabeta II. nije bila ‘alergična’ na ‘mlade generacije’ i na njih gledala patronistički, što će potvrditi druženje s Lady Gagom 2009., tek nakon probijanja američke pjevačice na scenu koja je pred kraljicom nastupila u modernoj, a opet elizabetanskoj (mislimo na onu prvu, šekspirijansku) haljini od crvenog lateksa tijekom Royal Variety Performance.

Gaga je nastupila za klavirom na visokoj platformi i izvela pjesmu “Speechless” koju će nakon ovog nastupa izvoditi s Eltonom Johnom, miljenikom Kraljice, ali i miljenikom njezine omražene snahe Diane kojoj posvećuje “Candle in The Wind” tijekom posljednjeg ispraćaja britanske princeze (originalno napisana Marilyn Monroe). Usput budi rečeno, Monroe i Kraljica bile su vršnjakinje, a susrele su se, kao i Gaga i Kruna, u Londonu kad su obje imale 30 godina.

Elizabeta II. od Windsora nadživjela je dugovječnu vladavinu pra-pra-prabake Viktorije i postala druga najdugovječnija vladarica nekog kraljevstva ili carstva u zabilježenoj povijesti. Doživjela je srebrni, zlatni, dijamantni i platinasti jubilej 1977., 2002., 2012. i tekuće 2022.

Kao politički neutralna i neopredijeljena figura, Kraljica je bila čestom metom konzervativaca i republikanaca, kao i metom autoriteta u zemljama Commonwealtha, no, iako nije bila sklona populizmu, uživala je u popularnosti masa.

Moglo bi Vas zanimati