28
stu
2021
Priče

pjesmaRIca za prijenos kulturnog nasljeđa

pjesmaRIca: Darko Terlević i Jelena Fabijan

Darko Terlević i Jelena Fabijan /Petar Fabijan

share

O Rijeci se uvijek govori kao o rockerskom gradu, ali što se dogodi kad sami rockeri kažu da rocka u Rijeci ima sve manje?

Odgovor donosi Darko Terlević, čovjek koji je stasao u bendovima Morso i The Siids, sada voditelj projekta pjesmaRIca, producent, aranžer i čovjek koji stoji iza mixa ovog izuzetnog izdanja. Postoji međugeneracijska razdvojenost kada mladi uglavnom izlaze u nekolicinu klubova u kojima najčešće slušaju domaću ili narodnu glazbu, a takva glazba, nažalost, sa sobom donosi i svoju kulturu ponašanja i utjecaja na mladež.

Kako onda njegovati kulturu grada u ovo vrijeme?

Izuzetno je teško mijenjati ljude ako sami ne žele promjenu, ali tu je uvijek edukacija, edukacija i opet – EDUKACIJA. Upravo projekt pjesmaRIca ima misiju približiti najmlađima riječko nasljeđe. Cilj je upoznati ih s riječkom urbanom pop rock glazbom kroz zborsko pjevanje. Ono, ali i pjevanje općenito, iznimno je popularno i njime se lako prenose pozitivne informacije koje potiču kreativnost i razvijaju kritička mišljenja.

pjesmaRica

pjesmaRIca/Mladen Stipanović, studio smart69

Album sastavljen od uspješnih singlova riječkih izvođača aranžmanski je prilagođen zborskom izvođenju i dječjim vokalima, a kompozicije su snimili zborovi škola Rijeke i okolice. Osim pjesama grupe E.N.I., Leta 3, Laufera, Xsenie, FIT-a, Ogledala, Marine Perazić i mnogih drugih, na nosaču zvuka nalaze se i matrice svih snimljenih pjesama. Temeljem aranžmanskog pristupa manje je više, Terlević je otkrio glazbenu vibru neophodnu za privlačenje pažnje na samu pjesmu.

Mladenačka energija

„Imao sam otvorene ruke da napravim aranžmane onako kako ih ja vidim i čujem, imajući pritom u vidu poštovanje prema originalima uz koje sam odrastao sve ove godine. Mogu reći da su pjesme dobile neku mladenačku energiju, a da pritom nisu izgubile onu originalnu esenciju zbog koje su prepoznatljive. Start su bili zapravo sami izvođači, u ovom slučaju djeca, što zborovi, što solisti, i to je uvelike odlučivalo kako ću raspisati vokalne aranžmane.

Istovremeno sam započinjao raditi i glazbeni aranžman, a onda bih sve dorađivao kako bi pjesma odmicala i rasla“, objasnio je Terlević i dodao kako priprema nastavak ovog projekta.

U pripremi pjesmaRIca 2

„Već imamo škole i pjesme u pripremi za pjesmaRIcu 2, a uz to nastavljam s radom s bazičnim The Siids, White On White i radom na novom albumu Borisa Štoka.“ Uz učitelje i voditelje zbora koji su odigrali ključnu ulogu u ovom projektu, svakako treba spomenuti i izvršnu producenticu Jelenu Fabijan koja je napravila značajan posao.

U posljednje vrijeme događaju se konkretnije stvari u modernoj glazbenoj edukaciji mladih. Na našem portalu pisali smo o Supervalu, projektu koji ima cilj školskim bendovima približiti prave koncertne nastupe u klubu pred poznatom i nepoznatom publikom. HGU dodjeljuje Nagradu Status juniori za najbolje mlade instrumentaliste do 18 godina.

Sada je ovdje i pjesmaRIca koja dolazi kao neka vrsta modernog i prilagođenog dokumenta popularnih riječkih pop i rock pjesama za generacije mladih ljudi koji tek stasaju. Doista, stvari se pomiču s mrtve točke, ali potrebno je puno više entuzijastâ poput Darka Terlevića da se dogode veći i konkretniji pomaci u kulturi.

Moglo bi Vas zanimati