22
ožu
2022
Priče

Porin 1994. – prva dodjela – od Hladnog piva do Whitney Houston

Porin

Porin /Julien Duval

share

24. ožujka 2022. godine održat će se 29. dodjela Glazbene nagrade Porin, a ovogodišnji su domaćini Osječko-baranjska županija i grad Osijek. Nakon što je dvije godine uslijed pandemije dodjela održana u vrlo ograničenim okolnostima, pripreme za dodjelu u osječkoj dvorani Gradski vrt u punoj su snazi, a Osječani će već od subote, 19. ožujka, moći uživati u raznim koncertima, programima i predstavljanjima knjiga u Tjednu Porina. Uoči 29. dodjele Porina istražili smo kako, kada i zašto je Porin nastao, tko su bili njegovi osnivači, tko su bili prvi dobitnici Porina te nešto više o kriterijima i pravilniku nagrade, a ovim vas tekstom vodimo u 1994. godinu.

Porin je ime dobio po istoimenoj viteškoj operi u pet činova Vatroslava Lisinskog iz 1850. godine. Libreto je opere nastao po uzoru na događaj iz rane povijesti Hrvata u Dalmaciji, koji su se pod vodstvom kneza Porina pobunili protiv okrutne franačke uprave, a potom se od nje oslobodili i pokrstili, što je zabilježeno u djelu De administratione imperio ili O upravljanju carstvom Konstantina Porfirogeneta još u 10. stoljeću. Nagrada je 1993. godine osnovana po uzoru na Grammy koji je utemeljen 1959. godine, a čije će se 64. izdanje održati sljedećega mjeseca, dok se 1994. godine održala prva svečana dodjela Porina.

Njegovi su idejni začetnici te pokretači kantautor, skladatelj i producent Zrinko Tutić, diskograf i novinar Veljko Despot te glazbeni novinar Dražen Vrdoljak, a utemeljitelji su Porina Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska Radiotelevizija te Hrvatska glazbena unija.

Nije bilo jednostavno osnovati nacionalnu diskografsku nagradu usred Domovinskog rata, no upravo je Porin bio još jedan iskaz hrvatske samosvojnosti u tim teškim vremenima. O tome nam govori Bojan Mušćet koji je bio u širem krugu utemeljitelja, u savjetodavnoj ulozi:

„Zrinko i Dražen imali su nevjerojatnu energiju, zaista su htjeli da nacionalna nagrada bude pokazatelj snage hrvatske glazbe u to ratno doba. Organizacijski to nije bilo nimalo lako, tako da su mnogi dali ruku ne bi li se nagrada ustanovila. Raspravljali smo o kategorijama, no više od svega željeli smo da na prvom Porinu budu prijave svih izdanja objavljenih u proteklih godinu dana i da o njima odlučuju glazbeni profesionalci na svim razinama. Možda danas to romantično ili patetično zvuči, ali stvaranje nagrade pod uzbunama za opću opasnost zaista je bio veliki podvig.“

Prijedloge za glazbenu nagradu Porin prijavljuju diskografske kuće, pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj registrirane za izdavanje nosača zvuka i/ili slike, autori, izvođači, medijski i drugi glazbeni djelatnici, glazbene institucije, svi zainteresirani pojedinci te Upravni odbor Porina.

Izdanja se prijavljuju po kategorijama i glazbenim područjima o kojima odlučuje Upravni odbor Porina. Na prvoj su dodjeli izdanja konkurirala u 32 kategorije, ali taj broj nije fiksan pa može varirati s obzirom na prijavljena izdanja i odluke Upravnog odbora – na 29. Porin poslan je rekordan broj prijava dosad, a nominirani su raspoređeni u čak 37 kategorija.

Nagrada nastoji objediniti nominirane predstavnike iz svih glazbenih žanrova – od zabavne glazbe, popa, etna, jazza do alternativne, folklorne, klasične i rock glazbe. Nepobitna je činjenica da u glazbenom svijetu još od osnutka zadržava status prestižne nagrade čije osvajanje nosi veliku težinu. Glasovanje za nominacije održava se u dva kruga, a glasačko tijelo Porina čini struka, odnosno glazbenici, skladatelji, izvođači, glazbeni producenti, glazbeni pisci, glazbeni urednici, kritičari i tonski snimatelji te dobitnici Porina, odnosno svi ljudi koji su profesionalno povezani sa stvaranjem glazbenoga djela prepoznati od strukovnih udruga koje ih predlažu na popis glasača.

Prva (kao i druga) po redu dodjela Porina održana je 1994. godine u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji, a zanimljivo je da su u čak pet od ukupno 32 kategorije bili nominirani inozemni izvođači pa se Porinom može „pohvaliti“ i Whitney Houston koja je osvojila čak dva Porina u kategorijama Najbolji inozemni pop/rock album s albumom Original Soundtrack: The Bodyguard te u kategoriji Najbolji inozemni spot za pjesmu I Will Always Love You. Osim Whitney, Miles Davis i Quincy Jones dobitnici su Porina za Najbolji inozemni jazz album (Miles And Quincy Live At Montreaux), Bernard Haitnik dobitnik je u kategoriji Najbolji inozemni album klasične glazbe, a na popisu se pronašao i legendarni Prince za Najbolji inozemni video program s Diamonds and Pearls.

Na prvoj je dodjeli najnagrađivaniji bio Oliver Dragojević kao izvođač Cesarice čiji je autor Zlatan Stipišić Gibonni, a nagradu je ugrabio u trima kategorijama – Hit godine, Pjesma godine te Najbolja muška vokalna izvedba. Interesantno je primijetiti da su određene pjesme dobitnice i danas vrlo aktualne, čak više nego ikad – na primjer grupa E.T. je s pjesmom Tek je 12 sati osvojila čak dva Porina.

Netko je očito još po njezinu izlasku prepoznao hitoidnost koju ona u sebi nosi, a taj status potvrđuje i činjenica da je postala neizostavan dio playliste, jednim od simbola svakog od tuluma te da je i u 2022. pjevuše i najmlađe generacije.

U kategoriji najboljeg albuma alternativne rock glazbe pobjedu je u konkurenciji bendova Anesthesia i Majke odnijelo Hladno pivo sa svojim debitantskim studijskim albumom Džinovskim. Kultni status koji je album s vremenom dobio potvrđuje vjerodostojnost nagrade.

Prva je dodjela u Opatiji otvorena Oliverovom izvedbom Cesarice, a ulogu je voditelja preuzeo Oliver Mlakar. Zbog duljine trajanja dodjele, u izravnom je prijenosu dodijeljeno 15 od 32 nagrade, dok je ostalih 17 dodijeljeno ranije i prikazano kao snimka. S obzirom na to da dobitnici do trenutka proglašenja moraju ostati tajnom, jedina osoba koja je i prije same dodjele znala točna imena dobitnika bio je odvjetnik Marijan Hanžeković.

Svaka je kategorija imala svoje predstavljače pa su kipiće koje je dizajnirao hrvatski slikar i scenograf Ivica Propadalo u ruke dobitnicima predavali Rajko Dujmić, Emilija Kokić, Josipa Lisac, Danijela Trbović, Ivo Robić, Zdenka Vučković, Marijan Ban, Davor Gobac i mnoge druge glazbene ili televizijske face.

Te je 1994. Prljavo kazalište pred punom dvoranom Kristal izvelo svoju Lupi petama, a upravo je istoimeni album odnio titulu Albuma godine, a za svoj su Koncert u HNK-u proglašeni pobjednicima u kategoriji Najbolji video program.

Čitav popis dobitnika prvoga Porina po kategorijama možete saznati na poveznici: https://arhiva.porin.info/dobitnici-po-godinama/1994-105.

Svečana je dodjela uveličana i video isječcima u kojima su važni Amerikanci izrazili svoje želje i čestitke Porinu. Glavni je urednik Billboarda, Timothy White, uz lijepe želje poslao i važnu poruku: ,,Rock’n’roll u svom najboljem izdanju javni je izraz osobne istine koji je obično povezan s velikim rizikom. Gdje god ima rock’n’rolla, treba mu dati golemu podršku.” Željama i čestitkama pridružio se i Nirvanin Krist Novoselic, i to na hrvatskom jeziku, te član Billy Joel benda.

Lijepe su se želje, čini se, i ostvarile, s obzirom na to da Porin neprestano raste, dodajući svake godine nove kategorije kako bi u utrci za prestižnu nagradu moglo sudjelovati sve više različitih glazbenika. Napeto će biti u Osijeku, kao i u Opatiji te 1994. godine.

Moglo bi Vas zanimati