18
ožu
2024
Priče

Porin

Pava, IDEM i Lu Dedić u utrci za titulu novog izvođača godine

Porin - novi izvođač godine 2024: Pava, Idem i Lu Dedić

share

Pred nama je 31. izdanje glazbene nagrade Porin koje će se održati u subotu, 23. ožujka 2024. u Zagrebu

Na crveni tepih ispred HoB-a kročit će neka od najvažnijih i najvećih imena hrvatske glazbe, ali i oni čije vrijeme tek dolazi.

Pava, IDEM i Lu Dedić nominirani su u kategoriji Novog izvođača godine.

 

Pava

Već neko vrijeme Pava očarava svojim glazbenim vještinama, skromnošću i osmijehom, a svakom se novom pjesmom ponovno želi dokazati. Prošle je godine održala koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture gdje su joj se na pozornici pridružile gošće Zdenka Kovačiček i Ivana Husar Mlinac. Tepaju joj da je hrvatska Norah Jones, njezine autorske pjesme našle su se na top ljestvicama, a inače je i profesorica je pjevanja i klavira. Objavom albuma prvijenca “Prvi koraci”, ova se vokalistica nametnula i kod publike i kod struke koja ju je nagradila nominacijom za nagradu Porin u kategoriji novog izvođača godine.

Na krilima uspješnog debitantskog  albuma i sjajnog performansa objavila je i  live album izvedbe iz zagrebačkog klupa Sax! u kojoj je uživala njezina publika i kritičari koji su napunili kultni glazbeni prostor u kojemu su brojni glazbenici započeli svoj put.

Pava se sada okreće novoj epizodi koja će usmjeriti njezin glazbeni put prema drugom studijskom albumu.

 

Lu Dedić

Lu Dedić nedavno se predstavila na sceni Dore pop singlom “Plavi leptir”. U svijetu glazbe, Lu je nova, ali neosporno je kako je njezina pojava poput čarolije koja osvaja srca publike i struke.

Usklađujući snagu i nježnost na iznenađujuće harmoničan način, Lu je pjesmom “Plavi leptir” dokazala da je moguće spojiti i najpolariziranije aspekte glazbene umjetnosti, što je publika srdačno prihvatila.

Glazba je neizostavan dio njezinog života, a podrška njezinog oca i legendarnog jazz pijanista, Matije Dedića, dodatno joj je osnažila odluku da zakorači u svijet glazbe. Na njegov je poticaj i snimila pjesmu “Zadnji sati ljeta”, koju je premijerno uživo izvela na koncertu u ZKM-u, na kojem je Matija slavio pedeset godina života i dvadeset i pet godina sastava Matija Dedić Trio.

Lu je oduvijek bila fascinirana glazbom, a njezina strast prema glazbi prije svega je raznolika. Svaki dan istražuje različite žanrove i razdoblja, imajući otvoren um za nove glazbene doživljaje.

 

IDEM

Rock&Off veliki prasak godine, najbolji rock izvođač i autor najboljeg albuma 2023. godine – Antun IDEM i dalje s dozom nevjere promatra u što se pretvorio njegov „mali“ izlet iz matičnog Porto Morta u solo vode, koji mu je samo trebao pomoći akumulirati suvišnu kreativnu energiju.

Njegov samostalni album imena Poyy kao svojevrsnu zbirku himni u roku odmah prihvatili su svi ljubitelji glazbe kojima je važno održati svoj mladoliki duh.

IDEM je samostalni projekt Antuna Alekse, trombonista bendova Porto Morto i JeboTon Ansambl te gitarista i pjevača benda Trophy Jump. U posve novom izričaju Antun s bitter-sweet notom dotiče sve njemu važne teme kroz pjesme zamišljene da prvenstveno budu hit samome autoru, a potom potencijalno i široj publici.

U tekstovima pjesama koje se nalaze na debitantskom albumu “poyy”, Antun djelomično prenosi svoja iskustva koja putem dobivaju i imaginarnu notu, a u konačnici čine predivnu cjelinu s glazbom koju autor stavlja, ne u ladice već u ormar žanrova “bedroom indie diy post pop punk smeće”, a široj javnosti bi se mogao svrstati pod alternativni pop punk.

 

Dodjela glazbene nagrade Porin, 31. po redu, uživo će se moći pratiti na Prvom programu HTV-a i Drugom programu HR-a od 20:15 sati.

Moglo bi Vas zanimati