30
stu
2023
Priče

Od pavlinskih zapisa do online tražilica (8)

Priče o pjesmaricama: Online tražilice i baze pjesama

Pjesmarice

Notni zapisi na internetu

share

Zadnji dio nastavka priče o pjesmaricama pod nazivom Od pavlinskih pjesmarica do online tražilica dovodi nas upravo do online dostupnosti glazbeno-notnog materijala. Poznata je činjenica da se na internetu može pronaći gotovo sve, samo treba znati što tražiti, gdje tražiti te koliko ste za to spremni platiti. Veliki dio odgovora na prvo pitanje u značajnoj mjeri već sam dao u sedam dosadašnjih poglavlja, u kojima sam predstavio bogat opus notnih knjiga po cjelinama na koja su se poglavlja odnosila

 

Uz sve dužno poštovanje Googleu koji svijet čini pristupačnim i dostupnim selom, ipak su glavni izvor za informacije o notnim knjigama katalozi, posebice glazbenih odjela velikih knjižnica. Tamo se nalazi nemali popis knjiga koje se nalaze u njihovu fundusu. Najveći dio tih knjiga dostupan je i za posudbu ili za rad u knjižnici, ako je riječ o starijim i raritetnim izdanjima, a dio je dostupan i online.

Najveći katalog svakako ima Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb (NSK)[1]. Zahvaljujući činjenici da se u NSK treba dostaviti obvezni primjerak svih objavljenih materijala, ali i donacijama samih skladatelja, njihovih nasljednika kao i raznih kolekcionara, Fond NSK zbirke muzikalija sadrži oko 17.000 svezaka tiskanih nota. Ono što NSK ističe kao svoje posebno blago kolekcija je s više od 3000 svezaka rukopisnih nota. S obzirom na to da je NSK krenuo u digitalizaciju nacionalnog blaga, tako i glazbenog, velik dio tih rukopisa je i dostupan online. S posebnim uzbuđenjem prelistavao sam skenirane rukopisne note Vatroslava Lisinskog[2] ili partituru opere Nikola Šubić Zrinski koju je rukom pisao autor Ivan pl. Zajc[3]. Sve to, i još puno toga, dostupno je za gledanje, skidanje i analizu, a putem popunjenog formulara[4] te materijale možete, uz simboličnu naknadu, dobiti na CD, DVD, USB mediju ili skinuti s ftp servera.

Drugo mjesto koje je također raj za sve one koje zanimaju notni materijali je Glazbeni odjel Gradske knjižnice Zagreb[5]koja ima 32.519 naslova, od čega su njih 7.643 notna građa. Pretraživanje po katalogu moguće je po mnogim parametrima, od naslova, autora, nakladnika, vrste, godine objavljivanja, tako da je ono vrlo jednostavno.

Kad već znate što tražite, sljedeća i nezaobilazna st(r)anica je Google. Unesite traženi pojam i svemoćni Google će vam pokazati gdje ga, u bespućima interneta, možete pronaći. Ipak, da se ne ‘mučite’, evo nekoliko stranica s vrlo velikom bazom notnih materijala pa tko voli, nek’ izvoli.

Musescore

Musescore je najveća biblioteka glazbenih partitura dostupnih na internetu. Na njoj se, danom završetka pisanja ovog teksta, nalazilo 1.747.253 notna zapisa raspoređenih u više kategorija: a capella, blues, classical, country, disco, electronic, jazz, metal, new age, pop, religous itd.

Bazu nadopunjuju i glazbenici profesionalci i amateri pod geslom: Svaki će glazbenik pronaći pravu partituru i svaki će autor pronaći svoju publiku. Štoviše, naša zajednica je uvijek tu da vam pomogne u učenju i poboljšanju vaših glazbenih vještina.[6]

Musescore tijesno surađuje s vlasnicima autorskih prava te su svi notni zapisi  potpuno licencirana glazbena djela s reguliranim pravima.

Musescore je izradio mobilne aplikacije za Android i iOS platforme. Zahvaljujući mobilnim aplikacijama, prilozi članova zajednice su dostupni u svakom trenutku, čak i kada ste izvan mreže.

Musicalion

Musicalion je još jedna internet stranica za legalno skidanje notnog materijala. Na stranici je, danom završetka pisanja ovog teksta, bilo 72.339 notnih zapisa od 5.075 skladatelja raznih glazbenih vrsta i vremenskih razdoblja te 45.532 registrirana člana. Registracija je besplatna za sve koji na nju stavljaju svoje notne zapise, a svi ostali plaćaju korištenje baze.

Musicnotes

Internet stranica s bazom od 500.000 visokokvalitetnih aranžmana za svaki instrument i razinu vještine. Nađete željenu partituru, zatim izvršite uplatu i odmah ispišete u bilo kojem dostupnom ključu. Osim toga, možete pristupiti svojoj biblioteci nota bilo gdje uz njihove besplatne aplikacije za iOS, Mac, Android i PC.

Uz ove, vrijedno je spomenuti i stranice na kojima su note dostupne gratis. Potrebno se samo registrirati, a registracija je besplatna. Na njima se ne nalazi puno novije, komercijalne glazbe, ali zato starije, posebice klasične glazbe, evergreena, gospela i jazza ima uistinu dovoljno za sve želje i prohtjeve. Na većini stranica je odmah istaknuto da ne podržavaju pirateriju ni komercijalizaciju dostupnih materijala, za koje kažu da su ponuđene u edukativne svrhe.

Freesheetmusic

Freesheetmusic.net je web stranica koja nudi besplatne note za razne instrumente i žanrove, uključujući klasiku, jazz, rock i pop. Korisnici mogu pretraživati note prema naslovu, skladatelju ili instrumentu te preuzimati partiture u PDF formatu.

Sheetmusic-free

Stranica Sheetmusic-free sadrži veliku bazu pjesama raznih žanrova: pop (1251 naslov), film (446), r’n’b (194), Božić (226) i drugi. Što se izvođača tiče, na stranici se mogu pronaći klavirske note, od klasike do rocka.

8notes

Ovo je opsežna baza podataka besplatnih i platnih notnih zapisa za sve instrumente i stilove, uključujući i novije pop rock skladbe. Imaju i dio koji vam pomaže naučiti svirati klavir. Svakako bih provjerio njihovu bazu podataka.

Pianotte.szm

Još jedno mjesto za izvornu rock i pop glazbu. Većina glazbe koju ćete pronaći na ovoj stranici nastala je prije 2000-ih, ali to su originalni listovi u PDF obliku. Pogledajte hoćete li pronaći nešto što vam se sviđa. Uz note pojedine pjesme također postoji i videotutorial kako ih svirati na klaviru.

Free-scores

Ovu su web stranica sastavili glazbenici koji postavljaju svoje verzije glazbe. Imaju širok izbor notnih zapisa za početnike i napredne, u svim stilovima. I ovdje imaju glazbu za sve instrumente!

imslp.org

Imslp.org je najveći izvor notne glazbe za klasičnu i jazz glazbu, a nevjerojatno je mjesto za učenje. Na njemu ima i više nego dovoljno informacija za sve zainteresirane, a u arhivi stranice možete pronaći originalne partiture svih glavnih glazbenih djela u javnoj domeni.

 

Domaća duhovna glazba online

 

Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika

Najbogatija notna arhiva crkvene liturgijske glazbe nalazi se stranici Hrvatskog društva crkvenih glazbenika(https://crkvena-glazba.hr). Posebni dio stranice, Notni arhiv[7], donosi velik broj pjesama i pjesmarica podijeljenih po razdobljima crkvene godine (došašće, Božić, korizma, Uskrs, vrijeme kroz godinu). Na stranici se nalaze i prijedlozi pjesama za liturgijsko pjevanje, sukladno misnim čitanjima i liturgijskim preporukama. Stranica donosi i nekoliko pjesmarica, uključujući i Pjevajte Gospodinu pjesmu novu, Nova crkvena pjesmarica KS 1974, Pjesme štovanja i hvale Anđeka Igreca te Zrno vjere Šime Marovića.

Portal za župnu katehezu / Pjesmarica

https://kateheza.wordpress.com/pjesmarica/

Na internet stranici Portala za župnu katehezu jedan poseban dio posvećen je Pjesmarici. Pjesme su podijeljene u više cjelina: duhovne šansone, božićne pjesme, korizma, Uskrs, pjesme za dječji zbor, pjesme sv. Nikoli. Na stranici također možete preuzeti cijeli Hrvatski crkveni kantual Pjevajte Gospodinu pjesmu novu u PDF formatu. Kantual je podijeljen u četiri cjeline koje se mogu preuzeti zasebno: od 1. do 200. stranice, zatim od 201.do 400., od 401. do 600. te od 601. do zadnje, 786. stranice.

Crkvena glazba varaždinske biskupije

http://glazba.biskupija-varazdinska.hr/

Internetska stranica Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije s mnoštvom liturgijskih i neliturgijskih skladbi.

Pjesmarica Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Pregrada

http://www.zupa.pregrada.hr/pjesme.php

Na stranici se nalazi oko 150 nota raznih duhovnih skladbi, uglavnom duhovnih šansona.

Crkvena pjesmarica – blog

Na blogu Crkvena pjesmarica (http://liturgijska-pjesmarica.blogspot.com), koji uređuje Nikša Serafin Lendić, možete pronaći mnoštvo notnih zapisa raznih crkvenih pjesama.

Crkvena pjesmarica – Liturgical Free Scores

https://www.facebook.com/groups/546764602119186/

Ovo je Facebook grupa otvorenog tipa čiji je cilj razmjena duhovnih skladbi. Administrator stranice je Nikša Serafin Lendić, a grupa ima oko 1600 članova. Što se pjesama tiče, riječ je ne samo o notama duhovne glazbe, nego i o drugoj literaturi s područja zborske i klasične glazbe. Isti materijal nalazi se i na stranici: http://liturgijska-pjesmarica.blogspot.hr/

Duhovna glazba – kutak za nove/stare pjesme, razmjenu nota, akorda

https://www.facebook.com/groups/177895155630091/

Još jedna Facebook stranica predviđena za razmjenu glazbeno-duhovnog materijala. Sami posjetitelji traže i šalju note.

Hrvatska Liturgijska glazba pdf razmjena nota

https://www.facebook.com/groups/708934142476319/

Zatvorena Facebook grupa koju je pokrenuo Dražen Car, s ciljem razmjene nota  liturgijskog sadržaja, ali i ciljem razgovora o toj temi. Nakon Draženove smrti (7. 8. 2015.) stranica nastavlja s radom. Do vremena pisanja ovog teksta grupa je imala 2300 članova.

 

I tako je zaokružena priča započeta pavlinskim, a nastavljena mnogobrojnim zapisima zbog kojih danas govorimo o bogatoj prošlosti. A budućnost? Ona ne ovisi o zapisima kataloga velikih knjižnicama i memoriji Googlea, nego o nama, koji ju svojim djelima stvaramo danas.

 

Tekst je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz programa poticanja novinarske izvrsnosti.

 

[1] https://katalog.nsk.hr/F?RN=699075660 (pristupljeno 22. 11. 2023.)

[2] https://digitalna.nsk.hr/?pr=l&mrx%5B-%5D%5B576159%5D=a&mr[549202]=a&fc[10127][a549202]=mr%5B549202%5D%3Da  (pristupljeno 25. 11. 2023.)

[3] https://digitalna.nsk.hr/?pr=iiif.v.a&id=15430&vwopt=%7B%22pages%22%3A%5B5%5D%2C%22view%22%3A%22image%22%7D (pristupljeno 25. 11. 2023.)

[4] https://www.nsk.hr/zahtjev-za-reprodukciju-grade (pristupljeno 25. 11. 2023.)

[5] https://katalog.kgz.hr/pagesResults/rezultati.aspx?action=search&fid0=2&fv0=notna+gra%c4%91a (pristupljeno 25. 11. 2023.)

[6] https://musescore.com/about (pristupljeno 25. 11. 2023.)

[7] https://crkvena-glazba.hr/notni-arhiv/vrijeme-kroz-godinu  (pristupljeno 27. 11. 2023.)

Moglo bi Vas zanimati